Mærket for livet af Emelie Schepp 1


Jeg hilste kort på Emelie Schepp på året Krimimesse i Horsens.  Og hun har grundt til at smile. Mærket for livet er en stor succes i Sverige.

Jeg hilste kort på Emelie Schepp på året Krimimesse i Horsens. Og hun har grund til at smile. Mærket for livet er en stor succes i Sverige. Foto: Rebekka Andreasen

Anmeldelse: Mærket for livet af Emelie Schepp hæver sig over gennemsnittet af svenske krimier, der oversættes til dansk, bl.a. på grund af et originalt plot og en interessant hovedperson, der i kølighed kan konkurrere med Sarah Lund fra Forbrydelsen.

Min mand er død. Sådan lyder anden sætning af Emelis Schepps krimidebut Mærket for livet, der er solgt i over 40.000 eksemplarer i Sverige. Bum. Så er vi i gang. Mærket for livet er en tempofyldt og underholdende bog,  hvor vi bl.a. møder Jana Berzelius.

Jana Berzelius er midt i 30’erne og succesfuld anklager i Norrköping. Hun får til opgave at lede efterforskningen af mordet på en afdelingschef i Udlændingestyrelsen. (I Sverige er en anklager åbenbart involveret i politiefterforskningen på et tidligere tidspunkt end i Danmark) Jana har været udsat for nogle grusomheder tidligt i livet, men mistede som 9-årig hukommelsen efter en togulykke. Hun er i den grad mærket af livet – uden helt at forstå sin egen baggrund. I takt med efterforskningen kommer hun tættere på sin egen historie.

Jana er kølig. Hun er smuk, ambitiøs og dygtig til sit arbejde. Hader small-talk. Er bestemt ikke en føle-føle-type. Hun har visse lighedstegn med kvindefigurer som Sarah Lund fra Forbrydelsen og Saga Norén fra Broen, men hun er alt andet end en clinche og levende og herligt beskrevet. For Emelie Schepp skriver let og legende. Hun har udtænkt et grumt godt plot. Der er andre forfattere, der har taget fat på temaer som menneskesmugling, men Emelie Schepp gør det på en gysende god og anderledes måde. Bogen holdt mig vågen i nogle meget sene nattetimer.

Hvor jeg synes, at hovedpersonen er et interessant bekendtskab, mener jeg andre af bogens personer er lidt for karikerede. Især de to centrale politifolk. Mærket for livet er første del af en planlagt serie, og jeg håber, at forfatteren fokuserer endnu mere på den unge, kølige anklager i den næste bog – eller giver sine politifolk mere saft og kraft.

Du kan læse første bid af Mærket for livet her

 

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Mærket for livet af Emelie Schepp