Thuleselskabet af Mads Peder Nordbo


Thuleselskabet er titlen på Mads Peder Nordbos seneste roman. Og det er titlen på et tysk selskab, der bl.a. forskede i ariernes ophav.

Thuleselskabet er titlen på Mads Peder Nordbos seneste roman. Og det er titlen på et tysk selskab, der bl.a. forskede i ariernes ophav.

Anmeldelse: Mads Peder Nordbo har skrevet to spændingsromaner om Mathias Hviid: Odins Labyrint fra 2012 og Thuleselskabet, der udkom for nylig.

Fælles for bøgerne er, at de ikke kun er uhyre underholdende. De kræver også noget af læserne og udfordrer vores opfattelse af verden. I hvert fald min. Forfatteren, der selv har forsket i runer og sproghistorie, har nemlig mere og andet på hjertet end at fortælle gode historier.

Hvor Odins Labyrint trak tråde mellem kristendommen og den nordiske mytologi, fokuserer Mads Peder Nordbo i sin nye bog på det såkaldte Thuleselskabs forskning i det ariske folks rødder. Thuleselskabet bestod af en gruppe tyskere, som udgjorde en forløber for Hitlers nationalsocialistiske parti.

I bogen jonglerer forfatteren med bl.a. runealfabetet, gamle vikingeskatte, en ældgammel kulturarv, et okkult selskab, den nazistiske topleder Heinrich Himmlers arbejde med den ariske arv, gamle sagn og myter, religion, mytologi, en fjern planet, videnskabsanalyse, sjælevandringer etc. Han ryster det hele sammen til en effektiv, mørk og fascinerende bog, der godt nok genremæssigt er en krimi/spændingsroman, men som flirter kraftigt med magisk realisme og den gotiske fortælling. For der er noget eventyrligt – og overnaturligt – i bogen. Og masser af mørke kældre og gysende gotisk stemning.

Der er ganske givet en god portion research og historiske facts i bogen, men forfatteren har også taget visse kunstneriske friheder. Bogen er skrevet i jeg-person i et fint, let og indlevende sprog.

Den unge Mathias Hviid bor i London, hvor han forsker i runer. Sammen med sin engelske kæreste Helen involveres han i efterforskningen af et kvindemord på Fyn. Der er nemlig ridset runer ind i den døde kvindes krop. Og liget findes ved en runesten. Mathias må tilbage til sin fødeø og tolke runerne.

Inden længe indleder Mathias og Helen en intens jagt på morderen, hvilket bringer dem rundt omkring i Europa bl.a. til den tyske delstat Sachsen-Anhalt, til en øde skotsk ø og til det nordlige Grønland. En jagt, der meget hurtigt bliver personlig for parret, der pludselig også søger efter vikingeskatte, familiehemmeligheder, arier, et mystisk sagnland og sandheden om Thuleselskabet.

Især i den allersidste del af den knap 500 sider lange bog, bruger forfatteren en del sider på at opsummere de forskellige teser, ideer og teorier. Det bliver for meget gentagelse. Og tungt at læse. Men indrømmet: Man skal holde tungen lige i munden for at følge med i forfatterens mange teser. Jeg ved ikke meget om mytologi og runer, og jeg er så tilpas skeptisk, at jeg ikke lige uden betænkninger hopper med på Mads Peder Nordbos nytænkende fortolkning af fortiden. Det rokker dog ikke ved, at Thuleselskabet er en vanvittig underholdende, ambitiøs, original og yderst velskrevet bog med masser af substans. Og stof til eftertanke.

Mads Peder Nordbo skriver nu på tredje og sidste del af serien om Mathias Hviid.

PS: Du kan læse de første tre kapitler af bogen her

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.