Mød Lisbeth Salanders nye far i København 9


Ny Salander-krimi: Mandag besøger den svenske forfatter David Lagercrantz København, og du kan stadig købe billetter til arrangementet. Han er manden bag den femte bog i Millenniumserien om Salander og Blomkvist.

David Lagercrantzs Manden der søgte sin skygge, hvor vi igen møder Salander og Blomvist, udkommer i dag i 26 lande. Foto og copyright: Cato Lein.

I dag udkommer femte bind i den såkaldte Millenniumserie om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.  Manden der søgte sin skygge hedder bogen. Stieg Larsson, der døde i 2004, skrev de tre første i serien:

 • Mænd der hader kvinder
 • Pigen der legede med ilden
 • Luftkastellet der blev sprængt

Den svenske forfatter David Lagercrantz fik den ikke helt nemme opgave med at skrive videre på et univers, som millioner af læsere verden over har taget til sig. At Lagercrantz takkede ja til at skrive videre på Larssons storsælgende krimier blev mødt med stor kritik og forargelse. Også forlaget bag, Nordstedts, blev kritiseret.

Men Lagercrantz skrev bogen, og i 2015 udkom Det der ikke slå os ihjel, som jeg bl.a. kaldte:

en kompleks og interessant historie skrevet med respekt for det unikke Millennium-univers, som Stieg Larsson skabte. Som thriller er romanen dog lidt for tung med lange passager om matematik og teknik

Lagercrantzs fritstående fortsættelse af Larssons tre bøger blev en kommerciel succes.

Det er langt fra første gang i verdenshistorien, at en forfatter skriver videre på en andens værk. Da Lagercrantzs første Salander-bog udkom, blev jeg bl.a. interviewet til P1 om hvorvidt det var gravrøveri at lade Stieg Larssons serie fortsætte med en anden forfatters pen.

Hvis rettigheder, jura, copyright etc. er på plads, mener jeg, at det etisk er helt i orden at bygge videre på Larssons krimiunivers.

Ligesom jeg med kolossal stor fornøjelse ser en ny James Bond-film, der kun løst er bygget på Ian Flemings oprindelige ide. Ej heller er det Walt Disney, der skaber Anders And-historier i dag. Og for nogle år siden skrev den britiske forfatter Sophie Hannah en Poirot-roman. Agatha Christie kunne af gode grunde ikke skrive den.

Om kvaliteten i de nye værker er lige så god som originalerne, det er så spørgsmålet.

I Manden der søgte sin skygge lover Lagercrantz, at vi får svar på, hvorfor Lisbeth Salander har en stor tatovering af en drage på ryggen. Og vi bliver klogere åp skyggerne fra Lisbeth Salanders barndom.

Oplev David Lagercrantz live, når han gæster International Forfatterscene i Den Sorte Diamant i København på mandag. Find billetter til arrangementet her

PS: Vidste du, at David Lagercrantz har været kriminalrapporter på den svenske avis Expressen? Og at han er søn af den berømte svenske forfatter og nu afdøde kritiker Olof Lagercrantz?


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 thoughts on “Mød Lisbeth Salanders nye far i København

 • Birthe Sonne

  Mit eksemplar lå i postkassen i morges, så jeg er i gang. Jeg kan godt lide Lagercrantz’ sprog. Nu må vi se om nogle dage, om jeg også kunne lide handlingen.

 • Anne

  Jeg er også godt gang med bogen, der lå og ventede på mit job i formiddags (postnord og hjemmeadressen hænger ikke sammen)
  Jeg så et svensk dokumentarprogram for noget tid siden og kan ikke helt finde ud af, hvad jeg mener om ham. Har billet til på mandag, så håber, at jeg får et klarere billede af ham.
  Men har det ok, at han skriver videre på serien.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Rigtig god fornøjelse med både bog og møde. Spændende om du får et nyt og forandret billede på ham, når du møder ham live. Skriv gerne her igen og giv lyd om din oplevelse, hvis du har lyst.

   Bedste hilsner fra Rebekka

   • Anne

    Hej Rebekka
    Jeg havde både mulighed for at opleve ham live både søndag og mandag, hvilket var nogle gode oplevelser. Jeg har familie, venner og kollegaer, der reagerer voldsomt og kalder ham gravrøver. Siden jeg så den svenske dokumentarudsendelse om ham, kunne jeg ikke finde ud af, hvad jeg egentlig selv synes om ham.
    Jeg sidder og formulerer en blog-post om det i mit hoved, men især en ting skinner igennem. Han brænder for, at fortælle os mere om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist uden at lave om på dem, for de har allerede deres eget liv, som han ønsker at skildre på bedste måde – ikke noget med at lave dem om. Det er også tydeligt, at han er bedre rustet efter den anden udgivelse – han er en pudsig personlighed, men syns det er med til at gøre ham farverig og én, man har lyst til at læse mere af.

    • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

     Hej Anne

     Mange tak for din kommentar. Jeg kender godt gravrøveri-holdningen. Og folk må jo heldigvis mene, hvad de vil. Og mon ikke man skal brænde for Salander og Blomkvist for at turde kaste sig ud i et sådan projekt?
     Spændende at du har mødt Lagercrantz flere gange. Smid endelig et link, hvis du skriver et blogindlæg. Det vil jeg helt bestemt læse.
     Bedste hilsner herfra,
     Rebekka