Næsten levende af Liv Mørk


Næsten levende er en rigtig god bog, du trygt kan kaste dig over.

Næsten levende er en rigtig god bog, du trygt kan kaste dig over.

Anmeldelse: En roman om en italiensk slægts strabadser, fatale valg, intriger, længsler, ensomhed, magtkampe, indbyrdes had, forviklinger, jalousi, passioner og drømme krydret med krimi-elementer. Det er, hvad Liv Mørks roman Næsten levende er.

En traditionel krimi med opklaringsarbejde og politi er bogen bestemt ikke. Og forventer man det, bliver man måske skuffet, da romanen først og fremmest er fortællingen om en italiensk familie, der helt bogstaveligt har skeletter i skabet.

Historien er – krimigenre eller ej – fuld af gys og gru, spænding og tragiske skæbner, og det er sådan en bog, som jeg allerede savner, når sidste side er læst. Faktisk er det en suveræn og uhyre velskrevet bog, der ligger meget langt fra den traditionelle skandinaviske krimi, men som oser af noget internationalt og eksotisk. Bogen er grotesk, den er underfundig, men den er utrolig underholdende.

Med sidehistorier, et ocean af bipersoner og begivenheder rundt omkring i verden – dog centreret om en villa på en bjergtop i Toscana – er det vanskeligt at give et kort resume af historien. Den har tråde tilbage til den forhistoriske jæger, Pekingmanden, der levede 500-700.000 år før vores tidsregning i Kina, og fortællingen slutter først i nutidens Italien.

Vi følger især fascisten og generalen Pier Francesco Calibano i årene fra 2. verdenskrig og flere generationer frem, hans stødt voksende familie og alle de mennesker, der bevæger sig ind og ud af hans liv. Kulisserne er godt nok idylliske, men det er bestemt ikke alle, der tænker ædle tanker og handler derefter, og menneskets skyggesider lever i bedste velgående. Jeg kan kun sige: Læs den.

I øvrigt er Liv Mørk pseudonym for forfatterparret Merethe Pryds Helle og Morten Søndergaard.

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.