Øjesten af Jakob Melander 24


Jakob Melander har en musikkarriere bag sig, og det smitter af på hans debutkrimi Øjesten.

Jakob Melander har en musikkarriere bag sig, og det smitter af på hans debutkrimi Øjesten. Bl.a. i form af citater fra musik komponeret af Mahler, Led Zeppelin og
Rolling Stones

Anmeldelse og konkurrence: En heldig læser kan vinde Jakob Melanders helt nye krimi, Øjesten, som jeg anmelder her. Se betingelser for at deltage nederst i indlægget.

Efter kun at have læst bagsideteksten til Jakob Melanders krimi, Øjesten, der udkom sidst i januar, må jeg indrømme, at jeg sukkede og tænkte endnu en: Endnu en betjent med rod i privatlivet og et anstrengt forhold til konen, som har forladt ham. Endnu en betjent, som er uortodoks og antiautoritær. Endnu en betjent, der går sine egne veje, en udpræget enspænder, der samtidig også er en af de bedste efterforskere i afdelingen. Og endnu en betjent, som har evige diskussioner med sin nærmeste chef, og som har et misbrug (speed). For sådan en type er han – den 44-årige Lars Winkler, der er hovedperson i Jakob Melanders debutkrimi.

Men knap er jeg begyndt på bogen, før jeg tænker, at det kan være fuldstændig lige meget, at efterforskningsleder og politiassistent Lars Winkler fra Københavns Politi kan minde om krimihovedpersoner, vi har set før. Han er nemlig alligevel ganske særlig med sin passion for klassisk rockmusik og sin fortid som punker. Og så skriver Jakob Melander bare utrolig godt og melodisk. Måske er det forfatterens baggrund som bl.a. guitarist i flere rockbands, der har givet sproget rytme. Men det flyder legende let. Karakteristisk for hans sprog er, at han bruger komma for at skrælle unødvendige ord væk:

Fire minutter senere stod de nede på Folmer Bendtsens Plads, Maria med en arm om Caroline, Lars et halvt skridt foran.

Eller:

Hun sad på en plasticstol under vinduet, lod som om hun læste.

Det er en fryd at læse, for selvfølgelig skal en krimi have et interessant plot, som bogen også har, og den er også interessant og spændende. Men det gør ikke spor, at bogen også er godt skrevet. Det er en yderst velkomponeret krimi, der dog taber pusten en smule til allersidst. Det ændrer ikke på, at Øjesten er en krimi med saft og kraft – og en imponerende krimidebut.

Handling:

En bestialsk morder, der hurtigt døbes Ole Lukøje, hærger i København, netop på det tidspunkt, hvor studenterne springer ud, nætterne begynder at blive lune, og midsommer er nær. Men også i et København, hvor vi bliver mindet om, at handlede kvinder og trafficking eksisterer i Danmark.

Nu hvor jeg har beskyldt forfatteren for at opfinde en hovedperson, man har mødt før, så må jeg rose ham for at opfinde en morder, der bruger utraditionelle metoder til at slå sine ofre ihjel. Morderen præserverer nemlig ligene  – altså beskytter sine ofre med en slags konservering, så ligene ikke rådner. Og han fjerner ofrenes øjne med kirurgisk præcision. Det er grumt. Makabert. Samtidig bliver flere piger udsat for meget grove voldtægter.

Lars Winkler bliver først sat på Ole Lukøjesagen. Han bliver dog hurtigt sat af sagen og skal nu finde serievoldtægtsmanden, før han slår til igen. De to sager hænger selvfølgelig sammen på en måde, som ikke umiddelbart er gennemskuelig.

Øjesten foregår ikke kun i nutidens København, men også under 2. verdenskrig, og begivenhederne i fortiden har selvfølgelig konsekvenser og betydning for det, der forgår lige nu og her. Jeg fik helt ondt i maven af at tænke på, hvordan ondskab og brutalitet kan nedarves gennem generationer.

Jakob Melander er allerede i gang med de næste bind i serien om Lars Winkler, og dem skal jeg selvfølgelig også læse.

Vind bogen:

En heldig bloglæser kan vinde Øjesten, som er udgivet på forlaget Rosinante. Alt du skal gøre er at smide en kommentar under indlægget her. Konkurrencen slutter torsdag den 7. februar klokken 12, og du kan se, om du er den heldige, torsdag aften her på bloggen. Du skal selv holde øje med, om du vinder.

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

24 thoughts on “Øjesten af Jakob Melander