Ord og billeder fra Krimimessen 2014 i Horsens


Jussi Adler-Olsen har solgt millioner af bøger, men han er nærværende og giver sig god tid til sine læsere.

Jussi Adler-Olsen har solgt millioner af bøger, men han er nærværende og giver sig god tid til sine læsere.

Reportage fra Krimimessen i Horsens 2014: (Langt indlæg)

Lørdag formiddag falder støvregnen over det gamle statsfængsel i Horsens, der indtil 2006 fungerede som fængsel. Weekenden over er fængslet forvandlet til et slaraffenland for krimifans, forfattere, forlagsfolk, boghandlere etc.

Kultur- og kirkeminister Marianne Jelved åbner Krimimessen 2014 med sætninger som: Jeg må indrømme, at jeg er glad for krimier og Den gode krimi gør noget på tværs af mennesker.

Hører herefter Kim Baasch fortælle om SMSpress, som jeg flere gange har nævnt her på bloggen. Det er hamrende interessant med litteratur på nye måder, synes jeg. Tilmelder mig straks den sms-historie, som Sissel-Jo Gazan har skrevet i anledningen af messen.

Videre til arresten for at høre Maria Kjær-Madsen fortælle om sin seneste krimi Tavshedens mørke. Jeg har strikket i mange år – det er lidt det samme at skrue en historie sammen, fortæller forfatteren, der er skolelærer, og som begyndte at skrive, da hendes børn var blevet så store, at hun havde tid i overskud.

Det er også i arresten, at Dorthe Annette Hansen fortæller om Den der tugter, hvor hun har trukket på sine egne erfaringer som tidligere overvagtmester i Vestre Fængsel. Det virker ekstra stærkt at sidde mellem de gamle, små celler og høre hende fortælle om, hvordan hun under en afhøring af en fange brækkede ryggen.

Drikker skøn kaffe hos Kim Juul og Eva Maria Fredensborg. Kim Juul er aktuel med I et fravær af nærvær. Får sat mit fingeraftryk på krimimessen – ligesom rigtig mange andre, der besøger Juuls og Fredensborgs stand.

Mikael Eriksen fra Skriveforlaget og Eva Maria Fredensborg. Foto: Rebekka Andreasen

Eva Maria Fredensborg har stor succes som selvudgiver med bl.a. Min Mund er lukket. Vi får en snak – også med Mikael Strøm Eriksen fra Skriveforlaget, der bl.a. står bag udgivelsen af Missilhotellet af Keld Broksø.

Får en hyggelig snak med forfatter Morten Ellemose, der har ladet sin tvillingebror og faste skrivemakker Søren blive hjemme. Morten får nu debut som soloforfatter med den bestialske, gotiske krimi Killer Killer. Den er vist ikke for sarte sjæle.

Mark Benecke er retsbiolog og en spøjs type. En spændende foredragsholder med skræmmende fotos.

Sart skal man heller ikke være som tilhører til den tyske retsbiolog Mark Beneckes foredrag. Han fortæller om sit arbejde med ord og fotos. Rigtige fotos. Af blod. Og lig. Og insekter. Nu ved jeg f.eks., hvordan et lig ser ud, når insekter lægger æg under huden. Fascinerende og interessant. Må alligevel lukke øjnene flere gange i væmmelse over de stærke billeder, mens bl.a. den brasilianskfødte forfatter Chris Carter, der også er blandt tilhørerne, ser vældig interesseret ud. Måske han får inspiration til sin næste krimi?

Får gode snakke med journalistkolleger, andre krimifans og forlagsfolk. Messesnakken går lystigt.

Jeg  interviewer Jussi Adler-Olsen på krimifan.dk´s stand. Jussi slæber en hale af begejstrede læsere efter sig fra Bog & Ides stand, hvor han netop har signeret så mange bøger, at det ikke er underligt, hvis han får skrivekrampe. Han er nok krimimessens mest fotograferede mand. Jeg skal selvfølgelig også have et foto. Måske kan man kalde det for et Jusfie, som Modtryks redaktør, Nanna Rørdam Knudsen, foreslår. Mirakelmageren er i øvrigt arbejdstitlen på Jussi Adler-Olsens næste bog om Afdeling Q.

Michael Lycke, Inger Wolf, Jens Østergaard og Stephanie Caruana på Krimimessen i Horsens. Foto: Rebekka Andreasen

Hilser på et væld af skønne forfattere, der generøst tager sig tid til alle, der vil snakke, have taget billeder eller signeret en bog: Sara Blædel, Kaaberbøl/Friis, Benni Bødker, Inger Wolf, Jens Østergaard, Michael Lycke, Stephanie Caruana, A.J. Kazinski, Steen Langstrup og Julie Hastrup, der forklarer, at hun er aktuel med endnu en bog om efterforskeren Rebekka Holm på den anden side af sommerferien.

Til festmiddagen om aftenen på Hotel Opus, sidder jeg bl.a. ved siden af Henrik Nilaus, der skriver krimier for børn og er aktuel med Mission 3 – Ferrari-tyvene. Over for mig sidder Rune Stefansson, der skriver for voksne. Har har bl.a. skrevet Baby Rasta. Vi får bl.a. en snak om, hvordan de to forfattere finder på navne til deres figurer.

Får også en hyggelig snak med parret bag Sander Jakobsen: Dagmar Winther og Kenneth Degnbol, der debuterer med Forkynderen. Hilser også på forfatter Erik Hauervig, der trækker på sine 40 år som betjent, når han skriver sine Vesterbro-krimier.

Søndag hører jeg Mads Peder Nordbo fortælle om Thuleselskabet, der er en selvstændig fortsættelse af Odins labyrintDet er rigtig fedt, når de personer, jeg skriver om, stikker af fra mig. Og: Jeg har så mange eventyr for voksne i mit hoved, forklarer han.

Faktisk var Frank Jensens egen far tysk-dansk spion for englænderne under 2. verdenskrig. Og ja, det har været medvirkende til, at Frank Jensen har haft en lang karriere inden for politiet og PET. Foto: Rebekka Andreasen

Jeg interviewer Frank Jensen, tidligere operativ chef for PET, på krimifan.dk’s stand. Han er aktuel med spionthrilleren Som et blik fra helvede, hvor al-Qaeda planlægger et stor attentat i København. Romanen er en måde at fortælle så meget, som jeg synes er forsvarligt. Jeg har min tavshedspligt og har selvfølgelig taget mine forbehold, men det, der sker i romanen, er ikke urealistisk, forklarer Frank Jensen.

Hører også Niels Lillelund og Jakob Levinsen fortælle om amerikanske tv-krimier, og jeg får nu endnu mere lyst til at se HBO-serien True Detective.

Det vrimler med svenske forfattere på messen. Joakim Zander, Carin Gerhardsen, Sofie Sarenbrant, Ninni Schulman. Og Emelie Schepp, der for nylig debuterede med Mærket af livet, der er solgt i mere end 35.000 eksemplarer i Sverige.

Og jeg hilser på Sherlock Holmes-eksperten og den yderst velklædte Mattias Boström, der er aktuel med fra Holmes til Sherlock. Da jeg søndag sen eftermiddag efter to dages intens messe spørger ham, hvordan de sidste par dage har været, svarer han: Det er altid en kæmpe fornøjelse at tale om Sherlock Holmes. Det bliver jeg aldrig træt af.

Mattias Boström er aktuel med Fra Holmes til Sherlock. Foto: Rebekka Andreasen

Jeg istemmer og siger, at det altid er en fornøjelse at tilbringe en weekend i krimiens tegn. Det bliver jeg aldrig træt af. På gensyn i 2015.

PS: Til alle jer dejlige bloglæsere, som jeg også mødte på messen: Det var rigtig hyggeligt at sludre med jer. Tak fordi I følger med her på bloggen.

 

 

 

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.