Sønnen af Jo Nesbø 3


Sønnen er på mange måder en klassisk Nesbø-fortælling, selvom vi må undvære Harry Hole Igen disker forfatteren op med en overraskende slutning.

Sønnen er på mange måder en klassisk Nesbø-fortælling, selvom vi må undvære Harry Hole. Igen disker forfatteren op med en overraskende slutning.

Anmeldelse: Jeg læste Jo Nesbøs Sønnen i så forrygende fart, at jeg ikke fik den på LIGE NU LÆSER JEG-listen ude i højre side af denne blog. Sønnen, der ikke handler om Hole, er en rå, sort og tempofyldt krimi.

Kan den mand ikke gøre noget forkert? Jo Nesbø har engang skrevet en børnebog, jeg ikke er vild med (men jeg er heller ikke ligefrem i målgruppen). Og den allerførste bog om Harry Hole var lidt lang i spyttet. Ser man bort fra det, så har jeg knuselsket alt, hvad den norske succesforfatter har skrevet.

Jo Nesbø mestrer sindrige, snedige og uforudsigelige plots, hvor man som læser ikke altid kan gennemskue, hvem der er de gode og de onde. Han vender igen og igen det norske velfærdssamfund på vrangen og skriver indgående om magt, korruption og kriminalitet. Og om misbrug og stoffer, for “kærlighed til heroin er den stærkeste kærlighed i verden“, som Jo Nesbø sagde i et interview i Jyllands-Posten for nylig.

Han er far til den grove, uortodokse og karismatiske antihelt og strømer Harry Hole, som jeg har elsket at følge gennem ti bøger. Nesbø tager ofte sine læsere med helt ind i torturkammeret (tænk bare på Panserhjerte uf…), men han slipper af sted med det. Udover tyngde og alvor og forrygende spænding er der også masser af humor i hans bøger.

Netop humor har Nesbøs nyeste bog, Sønnen, dog ikke meget af. Det er en skam. Det er nemlig en meget mørk, voldsom og dyster bog. Men også en rigtig god bog. Og på mange måder en klassisk Nesbø-fortælling om et korrupt, betændt og moderne Oslo i frit fald.

Man behøver ikke være religiøs for at forstå de mange bibelske hentydninger. Sønnen handler om langtidsfangen og narkomanen Sonny (frelseren), der har været indsat i Norges bedst sikrede fængsel gennem mange år. Han får stoffer mod at tage andres skyld på sig. Sonny soner det han tror er faderens forræderi, men da han finder ud af, at hans far ikke var en korrupt politimand, der begik selvmord, men en hæderlig mand, der blev myrdet og faktisk ofrede sig for familien, flygter han fra fængslet opsat på hævn.

Vi møder også faderens ven, den ældre viceinspektør Simon Kefas, der nu efterforsker Sonnys hævntogt. Som forhenværende ludoman har Kefas selv mærket, hvad skæbnesvangert misbrug er.

Selvom Sonny  – udover Simon Kefas – er helt central for fortællingen, så hører vi aldrig hans egen stemme. Vi oplever kun Sonny gennem andre. Nesbø har fortalt, at inspirationen til netop den ide kommer fra Jesus’ disciple. Folk oplever Sonny forskelligt alt efter, hvem de selv er.

Igen tager Nesbø fat på et far/søn-tema, for Sonny er opsat på at finde sandheden om sin far. Koste hvad det vil. Sønnen er en bragende god krimi om hævn, kærlighed, syndefald og tilgivelse. Jeg savnede faktisk ikke Harry Hole, da jeg læste bogen, men jeg savnede noget humor, sarkasme og lune.

 

 

 

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 thoughts on “Sønnen af Jo Nesbø

  • Helle K.

    Jeg er også spændt – jeg elsker alle Harry Hole-bøgerne, men hadede Headhunterne … jeg har læst en anmeldelse, hvor den blev sammenlignet med den – bare uden humor, så derfor frygter jeg også at blive skuffet.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

    Hej Helle
    Jeg synes ikke, den minder om Headhunterne (som jeg faktisk godt kunne lide) og jeg blev ikke skuffet. Sønnen er en RIGTIG god bog, for Nesbø kan det der med at tviste handlingen og skabe spænding. Og så skriver han godt. Men bogen er meget rå – lidt humor ville have været fin modvægt til alt den vold! Giv lyd, når du har læst den. Ikke sikkert vi har samme smag, men det kunne være sjovt at høre, hvad du synes om bogen.