Peter Høeg-krimi til maj


Vi kommer uden tvivl til at høre en del til Peter Høeg i 2014. Manden bag bl.a. Elefantpassernes børn. Og ikke at forglemme Frøken Smillas fornemmelse for sne, der i 1993 blev hædret med den skandinaviske krimipris, Glasnøglen.

Mine eksemplarer af Frøken Smillas fornemmelse for sne er temmelig slidte. Jeg var meget optaget af bogen, da jeg læste den i begyndelsen af 90’erne. I 97 blev bogen filmatiseret af Bille August. Foto: Rebekka Andreasen

Bogen om Smilla blev en stor succes i flere lande. Jeg husker også, at 90’erne var præget af temmelig mange “fornemmelse for” – både i reklamer, salgstekster, avisartikler og mund til mund-snak. Smilla fik sat et stort aftryk i sneen! Og blev til en Bille August-film med bl.a. Julia Ormond og Gabriel Byrne.

Effekten af Susan hedder Peter Høegs nye bog, der udkommer til maj. Med otte udgivelser på mere end 25 år oversvømmer han ikke ligefrem bogmarkedet. Men jeg er sikker på, at der er mange læsere, der med fryd vil kaste sig over den nye thriller.

Bogen handler om Susan, der på bedste Høeg-maner er lektor i eksperimentalfysik. Intet mindre. Susan har en forbløffende evne til at få folk til at betro sig til hende.

Bogen foregår et par år ude i fremtiden, og Susan har slået en Bollywoodskuespiller ned i et kasino i Indien og står til en lang fængselsstraf. En tidligere embedsmand tilbyder at redde hende hjem til Danmark, men kun på betingelse af, at Susan stiller sit særlige talent til rådighed: Hun skal opspore de sidste overlevende medlemmer i den såkaldte Fremtidskommision oprettet i 1970erne og finde ud af, hvad der stod i referatet af deres sidste møde.

Mon vi alle – efter maj – kommer til at skrive og snakke om effekten af dit og dat?

PS: Jeg har fundet en video på YouTube, hvor en af mine favoritforfattere, franske Jean-Christophe Grangé, bl.a. fortæller, hvad han synes om netop Frøken Smillas fornemmelse for sne. Se klippet her

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.