Pigerne fra Englandsbåden af Lone Theils


Der er mange journalister, der kaster sig ud i krimigenren. Jesper Stein gør det. Jens Henrik Jensen gør det. Og Henrik Brun og Hans Davidsen-Nielsen og mange mange flere. Nu har Lone Theils, der er korrespondent for Politiken, også gjort det. Skrevet en krimi. Og den synes jeg, at du skal læse, selvom jeg ikke er vild med alt i den fortælling.

Der er mange journalister, der kaster sig ud i krimigenren. Jesper Stein gør det. Jens Henrik Jensen gør det. Og Henrik Brun og Hans Davidsen-Nielsen og mange flere. Nu gør Lone Theils det også. Og det gør hun godt. Der er dog lige et stort men.

Anmeldelse: Lone Theils manøvrerer elegant både et opfindsomt og interessant plot og vedkommende personkarakteristikker i land i debutkrimien Pigerne fra Englandsbåden.

Hovedpersonen i Lone Theils debutkrimi, Pigerne fra Englandsbåden, er London-baseret korrespondent for et dansk magasin. Nora hedder hun. Lur mig om ikke hun minder en del om Lone Theils selv. Jeg gætter på, at de to kvinder har meget mere til fælles end det faktum, at de begge higer efter en snasket hotdog, når de sætter deres ben i Danmark. Lone Theils er korrespondent for Politiken og bosat i London.

Ingen slinger i den engelske vals

Det er en af bogens helt store styrker, at forfatteren kender Storbritannien indgående. Lone Theils drysser generøst sin specialviden om det britiske samfund ud over bogen. Fra hvor man drikker den bedste kaffe i et kongerige, der sværger til te, til indlevende beskrivelser af små (fiktive, men de kunne være rigtige) havnebyer, kutymen i et engelsk fængsel, duften på små indiske vaskerier og mødet med engelske embedsmænd. Hun ved simpelthen, hvad hun snakker om, og det gør bogen til en fornøjelse at læse. At Pigerne fra Englandsbåden er en krimidebut, skinner ikke igennem. Der er ingen slinger i den engelske vals. Lone Theils har tjek på sit håndværk. Hun har flair for de naturlige dialoger, og Lone Theils manøvrerer elegant både et opfindsomt og interessant plot og vedkommende personkarakteristikker i land.

Inspireret af virkeligheden

Forfatteren læste en artikel på nettet om en amerikanske seriemorder, der havde knipset mere end 100 billeder af kvinder og børn heriblandt et foto af to piger på Københavns Hovedbanegård i 1970’erne. Politiet efterlyste i artiklen pigerne på fotoet, og det har inspireret Lone Theils til plottet. I bogen forsvinder to danske piger sporløst ombord på Englandsbåden i midten af 1980’erne. Pigerne kommer fra en ungdomsinstitution og er på vej til London med institutionen. Mange år senere dukker et foto af dem op i en gammel kuffert hos en antikvitetshandler i den engelske (fiktive) kystby Brine. Nora kaster sig over sagen. Et arbejde, der selvfølgelig ikke er helt ufarligt, og som bringer hende tæt på en engelsk seriemorder, der afsoner en dom på livstid. Handlingen forgår både forskellige steder i England, men også i Danmark.

Skru ned for romantikken

Havde Lone Theils dog blot holdt sig til krimihistorien, som hun mestrer så godt. Men desværre skal vi læse en del om Noras gamle gymnasiekammerat Andreas, der arbejder hos politiet. Langsomt begynder Nora at nære mere end venskabelige følelser for Andreas. De afsnit bliver for banale og klicheagtige. Jeg får lyst til at ryste den ellers ambitiøse, rå og handlekraftige Nora, der kickbokser i London-parken Chalk Farm, og fortælle hende, at hun lige må tage sig sammen. Og komme tilbage på sporet igen. Det ødelægger heldigvis ikke oplevelsen af, at Pigerne fra Englandsbåden er en meget sikker krimidebut.

Det vrimler med journalister, der skriver krimilitteratur. Tænk bare på Jesper Stein, Hans Davidsen-Nielsen, Jens Henrik Jensen og Henrik Brun. Nu er der kommet en mere med i koret, og der må hun for min skyld meget gerne lufte sin stemme. Bare hun skruer ned for romantikken. Pigerne fra Englandsbåden udkommer i dag.

PS: Lone Theils skriver på sin anden Nora-bog. Du kan møde forfatteren på Krimimessen i Horsens søndag eftermiddag, hvor hun fortæller om Pigerne fra Englandsbåden. Krimimessen i Horsens begynder i morgen. Se det fulde program her

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.