Som offer til Molok af Åsa Larsson 3


Anmeldelse: Åsa Larssons femte bind om Rebecka Martinsson har været værd at vente på.

Svensk krimiguf. Læs den.

Kender du den der følelse, at man slet ikke har lyst til at sige farvel til en bog? Det er ikke sjovt at give slip på et overraskende og spændende plot, nogle hovedpersoner som man holder af og vil vide mere om, og en rørende historie fortalt prægtig og underholdende.

Svenske Åsa Larssons Som offer til Molok har det hele. Og ja, jeg blev faktisk lidt vemodig, da sidste side var læst. Det har taget den populære svenske forfatter fire år at skrive bogen, men det har været ventetiden værd. Jeg synes, det er den bedste krimi, Åsa Larsson har skrevet i serien om anklager Rebecka Martinsson, der vinkede farvel til et fancy advokatkontor i Stockholm for at slå sine folder i det meget lidt glamourøse Kiruna i det nordlige Sverige. Og det er altså nordlig på den der 1200-kilometer-nord-for-Stockholm måde.

Vi møder det velkendte persongalleri fra de øvrige fire bøger i serien: Den vansirede betjent Krister, der er vild med sine politihunde – og med Rebecka. Naboen Sivving, politiinsepktøren og flerbørnsmoderen Anna-Maria Mella og Rebeckas kæreste Måns, der bor i Stockholm, som jeg personligt hele tiden håber, at hun dropper. Han er kedelig.

100 år tilbage i tiden

Jeg føler, jeg kender personerne rigtig godt, og det er bestemt en fordel at have læst de andre bøger for at kunne følge personernes udvikling. Og jeg havde glædet mig enormt til at finde ud af, hvad de nu alle har gang i. Denne gang skal de opklare mordet på en kvinde, der findes myrdet i sit hjem af noget, der ligner knivstik. 7-årige Marcus, der er hendes barnebarn, er ude af stand til at huske noget, og nu er det op til Rebecka og co. at finde ud af, hvad der er sket.

Sideløbende med den nutidige historie får læserne indblik i en kærlighedsaffære, der udspillede sig for godt 100 år siden. Fortiden har selvfølgelig betydning for nutiden – uden at det kan gennemskues præcist hvordan. Og uden, at det bliver påklistret eller fortænkt.

Åsa Larsson skriver virkelig godt. Uden at skrive for meget. Hun skriver, så vi kan smage, dufte, føle og høre. Det bliver aldrig kedeligt, og der er gode, nærværende og ikke mindst barske beskrivelser af livet i Kiruna omkring år 1914 og nogle år frem. Et tidsbillede på et minisamfund, der i den grad var afhængig af områdets minedrift– og af magthavernes lune.

Jeg har læst bogen som e-bog, og selvom jeg bliver mere og mere glad for det medie, ville jeg nu gerne have haft Som offer til Molok stående i reolen for at minde mig om en skøn læseoplevelse. Skynd dig at læse bogen.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 thoughts on “Som offer til Molok af Åsa Larsson