Man slår da ikke en hund ihjel, Åsa Larsson 2


Det skete på BogForum 2012: Det var et billede, der inspirerede svenske Åsa Larsson til at skrive 5. bind i serien om anklager Rebecka Martinsson

Åsa Larsson  (tv) læser op af Som offer til Molok, mens Sara Blædel og alle vi andre lytter. Foto: Rebekka Andreasen

Var man en af dem, der hørte Sara Blædel interviewe den svenske krimiforfatter Åsa Larsson på BogForum, så er man ikke i tvivl om, at de to forfattere har en rigtig god kemi. De anbefaler og holder af hinandens bøger. Pjatter og sludrer. Og interviewer hinanden på forskellige bogmesser rundt omkring i verden. I weekenden var det Sara Blædel, der stillede spørgsmålene. Og Åsa Larsson, der fortalte om sin seneste krimi Som offer til Molok, som jeg har anmeldt lige her

– At en hund kan skrige sådan. Samuel Johansson har aldrig før hørt en hund lyde på den måde.

Sådan starter bogen. Så er vi i gang. Åsa Larsson forklarede, at man på papiret kan slå lige så mange mennesker ihjel, som man vil – men ikke en hund. Så protesterer læserne.

Som de øvrige bind i serien om anklager Rebecka Martinsson foregår Åsa Larssons seneste krimi i minebyen Kiruna i det nordlige Sverige. Forfatteren er netop vokset op i Lapland og byen, der især er kendt for sin minedrift og udvinding af jernmalm.

Den svenske krimiforfatter fortalte, at det var et portræt, der fik hende i gang med at skrive historien. Til et arrangement hos sit svenske forlag fik hun øje på et billede af Kirunas grundlægger – Hjalmar Lundbohm, der også var den første chef for minen. Præcist det billede inspirerede hende til historien, hvor byens grundlægger spiller en ikke uvæsentlig rolle.

– Vores skole og vores hovedvej er blevet opkaldt efter ham. Han er som en konge på et frimærke, men det er ingen, der rigtig kender Hjalmar Lundbohm, forklarede Åsa Larsson, der altså har blandet fiktion og fakta i sine beskrivelser af barndombyens grundlægger.

Naturen går sine egne veje, og Åsa Larsson fortalte også, at Kirunas ca. 20.000 indbyggere skal flytte, fordi byen truer med at brase sammen oven på områdets mange mineskakter. De underjordiske udgravninger får jorden til at erodere, så fundamentet synker.

Mon ikke det kan give inspiration til endnu en bog om Rebecka Martinsson? I så fald bliver det den sidste, for Åsa Larsson proklamerede, at der kun skal være seks bind i serien.Øv.

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Man slår da ikke en hund ihjel, Åsa Larsson

  • Karin

    Øv, jeg kunne ikke komme med på Bog Forum messen i år. Gad ellers godt have hørt Åsa Larsson, Var i Kiruna sommeren 2011 og kunne sagtens fornemme stemningen fra bøgerne, selv om flere af bøgerne foregår i den kolde tid. Sagde hun noget om flere filmatiseringer? Jeg har set et par stykker, men ved egentlg ikke hvor mange af bøgerne der er filmatseret.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

    Nej, det snakkede hun ikke om. Jeg ved faktisk ikke, hvor mange af bøgerne, der er lavet til film. Hun skriver jo netop, så man føler, man selv er i det nordlige Sverige. Lyder spændende med din tur.