Stilstand i fuld fart af Kim Juul 2


Ytringsfrihed, presseetik, tro og tvivl er nogle af de teamer, Kim Juul behandler i den tredje Nordholm-bog.

Ytringsfrihed, presseetik, demokrati, tro og tvivl er nogle af de temaer, Kim Juul behandler i den tredje Norholm-bog.

Anmeldelse: Stilstand i fuld fart er ikke en traditionel krimi, og tempoet er mere stilstand end fuld fart. Det er dog en stor fornøjelse at læse Kim Juuls tredje Norholm-roman.

Kim Juuls tredje roman om Lars Norholm, der nu er freelance-konsulent for PET, er mere en eftertænksom thriller, end det er en krimi. Forvent ikke en rendyrket krimi med masser af action. Stilstand i fuld fart er en rigtig fin og berigende læseoplevelse. Faktisk synes jeg, at bogen er fremragende. Det er der især to grunde til:

  1. Den sympatiske, sociale, musikalske, vellidte og grublende hovedperson Lars Norholm. Han er umådelig rar at være i selskab med. Han har en fortid som efterforsker ved Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter og er nu freelance-konsulent for PET. Kim Juul har gjort sin hovedperson bundsolid og almindelig, uden at det betyder kedelig. Heldigvis.
  2. De vigtige og aktuelle emner, som Kim Juul har fokus på i denne tredje Norholm-bog.

Hang til hurtige nyheder

Bogen handler bl.a. om den måde, vi forbruger nyheder på i dag. Hurtigt og flygtigt. At dømme efter de hjælp-jeg-har-tabt-min-mobil-i-toilettet-hvad-skal-jeg-gøre-mails, som af og til popper op i forskellige digitale netværk, tør jeg godt konkludere, at selv på toilettet læser vi nyheder på mobilen. Og vi hungrer konstant efter mere.

Men forstår vi også sammenhængen bag de hurtige nyheder? Har vi tid til eftertanke, refleksion og fordybelse? Og har journalisterne tid til at tænke på etik i jagten på den næste overskrift til netavisen? Det er det, titlen på bogen hentyder til. At vi jager nyheder uden indhold og konsekvens. Og er vores demokrati under pres?

Vi får ikke entydige svar på alle de spørgsmål, Kim Juul kaster op i luften, men flere af hans hovedpersoner tvinges til at tænke tanker om store og dybe emner.

Det virker ubesværet, når Kim Juul skriver, og som jeg skrev, da jeg anmeldte forfatterens første bog, er der noget let, legende, lyst og luftigt over forfatterens ord. Det er ikke ofte, Fyn er på krimi-landkortet, og det er herligt at smutte til Fyn med Lars Norholm, der har sommerhus omkring Nyborg.

Handlingen: Ditte Cordsen er chefredaktør for landets største tabloidavis. En aften bliver hun kidnappet, og Lars Norholm finder kort efter en lap papir med chefredaktørens fingeraftryk på sin postkasse. Det gør ham naturligvis interesseret i sagen. Kidnapperen kræver, at Ditte Cordsen skriver artikler om presseetik, tvivl, tro, ytringsfrihed og befaler, at avisen trykker artiklerne – ellers dør chefredaktøren. Skal avisen bringe artiklerne for at redde Ditte Cordsen?

Ti år efter Muhammed-tegningerne

Her ti år efter, at Muhammed-tegningerne blev bragt i Jyllands-Posten, er debatten om pressens rolle og f.eks. selvcensur stadig glødende aktuel. Er det værre at forhindre noget i at udkomme, at begrænse ytringsfriheden, end at ønske en debat om et kontroversielt emne?

Lidt mere tempo havde klædt fortællingen. Trods et adstadigt tempo har fortællingen flow og en finale, der heldigvis ikke er til at regne ud. Min opfordring lyder: Snup et langsomt medie – en bog – som modvægt til alle de hurtige nyheder. Og hvem ved – måske er du lidt klogere og har tænkt en tanke eller tre, når sidste side af Stilstand i fuld fart er læst?

Du kan læse mere om forfatteren her

PS: De øvrige bøger i serien hedder I et vægtløst sekund og I et fravær af nærvær.

PPS: Det er Mads Kold, der er manden bag forsiden. Den er vanvittig flot, synes jeg.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Stilstand i fuld fart af Kim Juul