Har du også været med på Wallander-rejsen? 6


Jeg snuppede et afsnit af Wallander på Netflix i går efter nyheden om Henning Mankells død.

Jeg snuppede et afsnit af Wallander på Netflix i aftes. Henning Mankell – Wallanders far – døde i går.

Henning Mankell – manden bag bøgerne om kriminalkommissær Kurt Wallander, der satte Ystad på det litterære verdenskort  – døde i går. Har du også været med på Wallander-rejsen?

Jeg blev helt trist, da jeg i mit Facebook-feed i går læste nyheden om den 67-årige kræftramte krimiforfatters død. Gennem Mankells bøger har jeg været med på Wallander-rejsen. Via Mankells politiromaner har jeg oplevet forfatterens politiske indignation og sociale bekymring. Wallander bekymrer sig om samfundet, om retsfølelsen og om netop forholdet mellem demokrati og retssamfund, og ikke så få politiske og samfundsmæssige temaer er blevet behandlet i bøgerne op gennem 90’erne.

I Mordere uden ansigt (1992) møder vi for første gang den 42-årig Kurt Wallander, der bor i en lejlighed på Mariagatan i Ystad. Han er nyskilt fra Mona, og han har et anstrengt forhold til datteren Linda, der dog er den, der står ham nærmest. Wallanders far, der igen og igen maler svenske naturbilleder, sætter ikke pris på sønnikes karrierevalg. Den svenske kommissær har hang til whisky, og i den første bog bliver han taget for spritkørsel. Kurt Wallander har også hang til melankoli. Han har en stærk moral og en usvigelig (og meget gavnlig) intuition. Wallander efterforsker mordene på et ældre ægtepar, der er blevet torteret ihjel.

I Den urolige mand fra 2009, der er sidste bind i serien, er Wallander blevet 57 år. Han er blevet morfar og har købt et hus på landet. Og så er han blevet glemsom. Så glemsom, at han glemmer sin tjenestepistol på en restaurant. Det tegner ikke godt. Mødet med Lindas svigerfar sætter skub i plottet i den sidste Wallander-roman.

Om navnet Kurt Wallander skriver Henning Mankell i efterskriftet til Hånden:

Da jeg kom tilbage fra min spadseretur, tog jeg telefonbogen frem. Først fandt jeg fornavnet Kurt. Det var kort og tilpas almindeligt. Et længere efternavn ville passe godt. Jeg søgte længe og standsede ved Wallander. Det var heller ikke hverken for almindeligt eller for ualmindeligt. Det skulle han hedde, min politimand. Kurt Wallander.

Rækkefølgen på bøgerne om Wallander:

 1. Mordere uden ansigt
 2. Hundene i Riga
 3. Den hvide løvinde
 4. Skyggerne
 5. Ildspor
 6. Den femte kvinde
 7. Det næste skridt
 8. Brandvæg
 9. Pyramiden
 10. Inden frosten
 11. Den urolige mand

I 2013 udkom Hånden – en godt 120 sider lang novelle, som den populære svenske krimiforfatter oprindelig skrev for en del år siden som en del af et PR-fremstød i Holland. Kronologisk foregår historien efter Inden frosten og altså før Den urolige mand, der afslutter serien om Wallander.

Henning Mankell skrev også andre bøger end Wallander-serien, og hans bøger er oversat til mere end 40 sprog og solgt i mere end 40 millioner eksemplarer verden over. Han var meget engageret i u-landsarbejde og tilbragte en stor del af sit liv i sit andet hjemland – Mozambique.

PS: Både Krister Henriksson og Rolf Lassgård har portrætteret Kurt Wallander på film. Ligesom Kenneth Branagh i en britisk version har spillet den svenske operaelskende og diabetesramte kommissær.

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 thoughts on “Har du også været med på Wallander-rejsen?

 • Inge Moritzen

  Jeg har også taget hele turen, også andet end krimvejen. Og så har jeg læst om vejen mod i går gennem avisartikler i Politiken.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Tak for din kommentar, Inge. Tror Wallander-serien især har betydet meget for mange mennesker.

 • Tove Hornbek

  Jo, jeg har fulgt Wallander hele vejen både i bogform og som film med Krister Henriksson og Rolf Lassgård. Bøgerne var bedst og efter min mening var KH bedst i filmene. Jeg har også læst en del af hans øvrige bøger og han var en eminent forfatter, som forstod at skrive om samfundsproblemerne. Han vil blive savnet og jeg kan kun gentage mit mantra for det sidste år: Gid fanden ville tage den forbande cancer.

 • Rebekka Andreasen

  Enig Tove – er også mest til Wallander i bogform og a la Krister. Den engelske tv-version var slet ikke mig. Og ja, kræft og cancer er uhyggeligt og vi kender vist alle gode mennesker, det er ramt af sygdommen.

 • Karin Laursen

  Jeg er også Wallander fan. Har så godt som læst dem alle og har dem stadig stående på hylden. Jeg kunne næsten ikke få læst Den urolige mand til ende og kneb en tåre, da den var slut. Figuren går i den grad ind under én. Måske jeg skulle finde ham frem og læse et par af dem igen.

 • Rebekka Andreasen

  Hej Karin
  Jeg kender flere, der har fået lyst til at kaste sig over bøgerne igen. Men ja, problemet er jo, at vi kender historierne så godt. Jeg havde også kleenex fremme, da jeg læste de sidste sider af Den urolige mand