Suffløren af Donato Carrisi 2


Suffløren er ikke en krimi for dig, hvis du har sarte nerver

Anmeldelse: Suffløren af Donato Carrisi er en mesterlig italiensk krimi. Tænk på den udspekulerede og makabre Hannibal Lecter i Ondskabens øjne – så ved du, hvor det bærer hen ad.

Denne krimi er ikke helt ny, men anmeldes må den, når man er vild med krimi som jeg. Det er nemlig sådan en bog, der sniger sig under huden på en. Den er modbydelig bestialsk, grum, ondskabsfuld og kvalmende og sådan en bog, man næsten ikke tør læse, når man er alene hjemme. For puha, der findes mange psykopater derude – i hvert fald i den italienske forfatters fantasi.

Det er lidt absurd, at man har lyst til at læse videre i en bog, der i den grad er voldsom og som handler om overgreb på børn. Men Donato Carrisis krimi om Specialagent Mila Vasquez, der er ekspert i at finde forsvundne børn, er ikke kun gruopvækkende, men også uhyre godt skruet sammen. Den er så uforudsigelig og skrevet så godt, at man simpelthen er nødt til at læse videre. Faktisk har jeg aldrig læst en krimi (og jeg har læst MANGE) der kan sammenlignes med denne her.

Sammen med kriminologen Goran Gavila og et specialiseret efterforskningshold bliver Mila, der i sig selv er en yderst interessant hovedperson, sat til at lede efter ligene af fem piger. Eneste spor er pigernes afhuggede arme. Som læser er man fanget fra første side og følger med til både nedlagte børnehjem og nybyggede velhaver-kvarterer. Det er noget af en udspekuleret seriemorder, holdet står over for, og man kan som læser ikke forudse, hvad de næste linjer bringer. Af og til gætter jeg midtvejs i en krimi, hvem der er the bad guy, men det var simpelthen umuligt i denne fortælling.

Forfatteren er kriminolog. Altså sådan en, der ved noget om kriminel menneskelig adfærd, socialt afvigende adfærd, årsagerne til kriminalitet etc. Forfatterens baggrund smitter tydeligt af på teksten, men det er kun en gevinst. Det kammer ikke over og blive belærende eller faglitterært.

Jeg synes dog, det er en svaghed, at fortællingen er universel og kunne foregår hvor som helst, hvor der er bjerge, som der nævnes. At der ikke nævnes konkrete steder, byer og områder  gør historien mere flad.

Men alt i alt en fremragende krimi. Læs den hvis du har nerver til det.

Forfatteren står også bag krimien Forvandleren, der for nylig er udkommet på dansk på forlaget People’s Press


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Suffløren af Donato Carrisi

 • Jesper Maschvitsz

  Hej Rebekka,
  Tak for en god hjemmeside og din gode smag ud i “krimi`er”, jeg bliver meget inspireret af dine anmeldelser og kan heldigvis låne de fleste som synes interessante, på biblioteket – ellers ville det blive dyrt, da jeg læser en del.
  Jeg e rlige blevet færdig med Forvandleren, som holder samme standard som Suffløren, syntes jeg. Det var takket være dig at jeg opdagede at Donato havde udgivet flere bøger, så tak for det.Når jeg nu alligevel skriver til dig vil jeg gerne gøre opmærksom på nogle af samme type med flere lag, som ikke er kendte og som jeg helt tilfældigt er faldet over. Den ene hedder “Vejskiltets modbevis” – en åndsvag titel, men noget af en “pageturner”, som anmelderne plejer at skrive og den er sindsygt overraskende – læs den. Den anden er af Andrew Taylor og hedder “Den amerikanske dreng”. Han har også skrevet Miss Penkovas blødende hjerte og “Genfærdets anatomi”, som jeg tror at også vil være din smag.

  Allersidst vil jeg gøre opmærksom på John Sandford, som du såvidt jeg kan læse ikke har anmeldt – sindsyg gode bøger – desværre er ikke alle sammen oversat til dansk.

  Med venlig hilsen
  Jesper Maschvitsz

 • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

  Hej Jesper

  Hvor er jeg glad for, at du finder inspiration på min blog. Og ja, Donato Carrisi skriver super spændende. Tak for gode bud på bøger. Det vil jeg huske. Og ja, jeg er også glad for mit lokale bibliotek.

  God læselyst