Fædrenes synder af Christian Steener Eriksen 2


Forfatteren Christian Steener Eriksen er allerede i gang med en opfølgning til sin debutkrimi

Anmeldelse: Ny spændende krimi giver indblik i det særlige miljø på Herlufsholm Kostskole.

Fædrenes synder er Christian Steener Eriksens debutroman. Den er han sluppet rigtig godt fra. Det er en velskrevet, veloplagt og sproglig godt fortalt krimi, og det overraskende plot gik først op for mig på de allersidste sider. Det er guf for en, der er vild med krimi.

Bogen er mere end en krimi. Den er også en fortælling om miljøet på Danmarks ældste og meget prestigefulde kostskole, Herlufsholm. Det er netop bogens styrke, men det spænder desværre også en smule ben for krimihistorien. Det vender jeg tilbage til.

Drengene Cort og Michael mødes en varm augustdag i begyndelsen af 80’erne, da de begge begynder i 6. klasse på kostskolen. De går på skolen, indtil de står med deres studenterhuer i hånden. Herefter tager de hul på voksenlivet uden at have kontakt til hinanden. Deres liv vikles atter sammen på grund af et mord i nutiden. Cort, der er blevet kriminalassistent ved Rejseholdet, efterforsker et mord på en rig erhvervsmand fra Hellerup. Offeret viser sig at være Michaels tidligere stedfar.

Bogen veksler mellem nutid med fokus på mordefterforskningen i et overklassemiljø og datid med fokus på kostskolelivet. Nogle gange, når jeg læser krimier, bliver jeg irriteret over at hoppe i tid og sted, men ikke her. Det fungerer rigtig godt.

Som læsere får vi indblik i en verden, det ikke er alle forundt at opleve. Forfatteren har selv gået på skolen i syv år. Researchen er simpelthen i orden. Der er fine og nærværende beskrivelser af kostskolelivet med alt hvad det indebærer af savn af forældre, ensomhed, arrogante lærere, mobning, et helt unikt fællesskab, sovesale og ældgamle traditioner som fugleskydning og trolledag. Vi får også indblik i det specielle herlovianersprog – slang, som eleverne gennem tiden har skabt. Eleverne kaldes f.eks.disciple, og det er blevet til diple.

Personligt synes jeg, det er ret interessant at høre om livet på den berømte skole, der er væsentlig anderledes end den kommuneskole i det sydlige Aarhus, jeg selv har gået på. Herlufsholm Kostskole er, med den nuværende rektors ord, mere end en skole:

”Den er en beslutning om at stræbe efter mere – at træde ind i et særligt fællesskab – og at skabe venskaber for livet.”

Men bogens styrke og troværdige billede af kostskolelivet bliver også en svaghed, der hiver lidt energi ud af fortællingen. Nogle steder spænder beskrivelserne ben for krimihistorien. Især forfatterens beskrivelser af Cort og Michaels rejseweekender væk fra skolen kunne der godt sparres på. Der er lidt for mange uinteressante dialoger og detaljer, der ikke bidrager med noget interessant. Jeg sidder med en fornemmelse af, at forfatteren har ville hive alt det, han har i mindeskuffen/fantastien, op og ned på papir. For min skyld kunne Christian Steener Eriksen snildt skære ca. 40 sider af den godt 550 siders lange roman væk.

For mange sider eller ej. Læs Fædrenes Synder. Den er rigtig god. Fædrenes synder er udkommet på Skriveforlaget

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Fædrenes synder af Christian Steener Eriksen

 • Lena

  Hej Rebekka

  Godt indlæg. Det lyder som en bog, jeg kunne finde på at kaste mig over. Kostskolemiljøet ligger meget langt væk fra det miljø, jeg selv er vokset op i. Men det virker dragende på mig, når sløret bliver løftet for en verden, der er så fjern for mig.

  De bedste hilsner
  Lena

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Det kan du trygt gøre, Lena. Og ja, det er også et miljø, der er meget langt fra min virkelighed. Men derfor er det jo dejligt at smugkigge lidt.