Våbenskjold af Thomas Enger 3


Skal du læse Thomas Engers krimier i rækkefølge, så begynd med Skinddød. Læs derefter Fantomsmerte, Blodrus og til sidst Våbenskjold.

Skal du læse Thomas Engers krimier i rækkefølge, så begynd med Skindød. Læs derefter Fantomsmerte, Blodrus og til sidst Våbenskjold.

Anmeldelse: Norske Thomas Enger er en af mine yndlingsforfattere. Og med Våbenskjold har han igen skrevet en særdeles velkomponeret og underholdende krimi. Våbenskjold er en krimi med gods i.

Thomas Enger har flere gange fortalt, at han er meget fascineret af tv-serier som The Sopranos og Breaking Bad, der har en overordnet fortælling samtidig med, at hvert afsnit fokuserer på en mindre historie. Enger er en af de mange krimiforfattere, der lader sig inspirere af tv-seriernes måde at fortælle historier på. Mange krimiforfattere kaster sig ud i at skrive serier, og de nye krimiserier fortæller ikke sjældent en afsluttet historie i hvert bind samtidig med, at der er en overordnet fortælling, der fortsætter igennem flere bind. Og vi følger hovedpersonernes udvikling i modsætning til de mere traditionelle krimiserier, hvor personerne groft sagt ikke udvikler sig fra bog til bog.

En forfatter som Jussi Adler-Olsen giver os i  hver Afdeling Q-bog en lille bid om skuddramaet i Sydhavnen, hvor Carl Mørcks ene kollega bliver dræbt – og en anden lam.

Thomas Enger derimod har i de nu fire bøger om kriminalreporter Henning Juul beskæftiget sig med branden i Juuls lejlighed – en brand, der kostede Juuls lille søn, Jonas, livet.

Og i Våbenskjold får vi selvfølgelig lidt flere brikker at jonglere rundt med i forsøget på at løse gåden om branden. Den tragiske begivenhed kan stadig tryllebinde mig og ja, jeg sukker efter flere informationer, så sandheden om den brand kommer frem.

Thomas Enger er stærkt vanedannende. Eller hans bøger er. Jeg er vild med Enger, fordi han skriver tempofyldt og spændstigt, serverer stærke billeder, behersker sproget og skaber plots, der er uigennemskuelige. At jeg så indimellem skal sluge et par lidt for fantasifulde løsninger, det går nok. Thomas Enger kan det dér med at slutte en bog med manér – han disker op med en cliffhanger, så jeg straks higer efter, at forfatteren hurtigt får produceret næste bind i serien.

I denne roman følger vi dels Henning Juul og dels hans ekskone Nora og mor til Jonas. Hun involverer sig i en sag om en kvinde, der pludselig forsvinder på vej til et rekreationshjem i Italien. Kvindens far er for nylig død, og hun trængte derfor til at komme lidt væk og sørge i fred. Juuls ekskone er journalist på Aftenposten og delte i sin studietid lejlighed med den forsvundne kvinde. Og Nora tror ikke på, at kvinden er forsvundet frivilligt fra mand og børn i Norge.

Vi kender ekskonen fra de øvrige bøger i serien, og hun spiller stadig en stor rolle i Juuls liv. Desværre fylder hun lidt for meget i denne roman. Det er nemlig mere interessant og nervepirrende at følge Henning Juul, der nærmest er besat af tanken om at finde ud af, hvem der er skyld i sønnens død.

Trods lidt rigeligt Nora er Våbenskjold en rå og overraskende krimi – og jeg lapper begejstret den ene side i mig efter den anden. Den norske krimiforfatter har planlagt seks bøger i serien, og rettighederne til samtlige bøger er solgt til det norske filmselskab 4½.

 

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 thoughts on “Våbenskjold af Thomas Enger

  • lida wengel

    tihi – det er vel den fineste ros, man som forfatter kan få – at være stærkt vanedannende:-) Jeg har kun læst 1. bind, men kan forstå at jeg fluks må igang med de andre;-) Er dog lige et par krimier i USA og det er absolut også spændende:-) Kh, Lida

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

    Hej Gerd

    Tak for din kommentar – godt du er vågen, når jeg ikke er det. For du har selvfølgelig ret. Thomas Enger har planlagt seks krimier i serien.