Verdens bedste krimier af Bo Tao Michaëlis


verdens bedste krimierNår man snakker om krimigenren, så er det ikke til at komme uden om Bo Tao Michaëlis, der er forfatter og kritiker.

Jeg læser flere forskellige krimier lige nu, bl.a. Jo Nesbøs Politi, men jeg har også gang i Bo Tao Michaëlis fagbog: Verdens bedste krimier. Bogen udkom sidste år. Det er en opdateret udgave af forfatterens og kritikerens bog fra 2001: Verdens 25 bedste kriminalromaner.

Og selvom Bo Tao Michaëlis har en smag, der er væsentlig mere litterært orienteret end min, så er det en underholdende og sjov bog, som man læser sådan lidt i små bidder. Bogen er også en slags krimilitteraturhistorie og begynder allerede med Sofokles Ødipus fra 429 f.v.t.

Jeg har nu aldrig selv tænkt på historien om Ødipus som en krimi. Jeg har altid forbundet Edgar Allan Poe ( 1809 – 1849) som den første rigtige forgangsmand for den genre, jeg er så vild med. Men ifølge Bo Tao Michaëlis skal vi altså meget længere tilbage i tiden. Det er interessant og lærerigt at læse hans gennemgang, kommentarer og analyser af de krimier, han har udvalgt til listen over de 40 bedste krimier nogensinde.

Der er ingen danske titler på listen – de er simpelthen ikke gode nok, mener Bo Tao Michaëlis. Flere af titlerne på hans liste har jeg aldrig hørt om. Men jeg har bl.a. tilføjet Hvornår kommer der en god nyhed? fra 2008 af Kate Atkinson på min “læseliste”.

På listen er der dog også gode klassikere, som jeg kender bl.a. Agatha Christies Mordet i orientekspressen (1934), Patricia Highsmiths Tom Ripleys talent (1955), Umberto Ecos Rosens navn (1980) og Som Fuglen i krokodillens gab af Ruth Rendell fra 1993.

I forordet til bogen skriver Bo Tao Michaëlis:

Nogle mener, at det at læse krimier er nytteløs tidsfordriv og underlødig underholdning. Det er en mening, men så går man faktisk glip af megen god litteratur, af og til det bedste af det bedste.

Jeg kan ikke være mere enig. Og jeg anbefaler bogen – i små bidder – hvis du er interesseret i krimilitteraturhistorie. Bogen er udkommet på forlaget Rosenkilde & Bahnhof.

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.