Anmeldelse: Onde piger af Alex Marwood


Anmeldelse: Hvad er der med britiske forfattere og pseudonymer? Det er mere udbredt og normalt at skrive under pseudonym i Storbritannien end herhjemme. Bag pseudonymet Alex Marwood gemmer den britiske journalist og forfatter Serena Mackesy sig. Og i dag udkommer hendes første bog på dansk. Onde piger er en særdeles medrivende og chokerende psykologisk krimi om både at fortrænge og forlige sig med fortiden. En historie om to piger, der brutalt mister deres barndom.

Herligt bekendtskab med en ny forfatter. Onde piger var en fed læseoplevelse. Foto: Rebekka Andreasen

Hvis ikke det var for det lille dansk forlag Hoff & Poulsen, der nu udgiver Onde piger på dansk, så havde jeg ikke opdaget britiske Alex Marwoods thriller fra 2012. For The Wicked Girls, som bogen hedder på engelsk, fik forfatteren i 2014 den prestigefulde Edgar Award for bedste originale paperback. Det er en amerikansk krimipris opkaldt efter en af krimigenrens pionerer nemlig Edgar Allan Poe.

Nu kan danske læsere altså også nyde den både skræmmende og fascinerende historie om Kirsty og Amber, der bindes sammen af en enkel fatal sommerdag i 1986. Da dagen er slut, er en lille pige død.

Som voksne mødes Kirsty og Amber tilfældigt igen, da freelancejournalisten Kirsty skal dække en række kvindedrab og overfald i en sydengelsk, fiktiv badeby, hvor Amber bor og arbejder som rengøringskone i det lokale tivoli.

De to kvinder, hvis skæbner er flettet ind i hinanden, lever meget forskellige liv. Fælles for dem begge er, at deres mænd, venner og for Kirstys vedkommende børn, ikke kender deres mørke fortid, der truer med at indhente og ødelægge dem. Vi oplever historien gennem flere forskellige synsvikler og er især i hovedet på skiftevis Kirsty og Amber.

Et genretræk for en del thrillere og psykologiske krimier er, at man ikke nødvendigvis følger politiets opklaringsarbejde på tæt hånd. Det gør sig også gældende i denne kriminalroman.

Som læser får du derimod et ikke særligt flatterende blik på en britisk, sladderhungrende presse, der får den danske tabloidpresse til at ligne blide engle. En presse, der ikke altid husker, at man er uskyldig, indtil man enten selv har indrømmet en forbrydelse eller anklagemyndigheden har ført bevis og en domstol dømt. Serena Mackesy, der gemmer sig bag forfatternavnet Alex Marwood, har selv en fortid som journalist.

Du får også et indblik i livet som arbejdsklasse i en lurvet, nedslidt badeby et sted i Kent. En by, der tiltrækker masser af turister, og som er festlig og skinnende på overfladen. Men bag forlystelsernes glimtene neonlys og de mange barer og restauranter, lurer forfaldet. På flere planer.

Onde piger er en roman om samfundsmæssige uretfærdigheder. Om svigt. Og om at slippe ud af fortidens traumatiske skygge. Og bogen stiller spørgsmålet: Kan man bygge en fremtid på en løgn?

Katastrofen, den ultimative undergang, lurer hele tiden under overfladen, og forfatteren evner at skabe en konstant, foruroligende stemning, der både giver knude i maven og iver efter at vende endnu en side. Suspense, så selv Alfred Hitchcock må klappe begejstret fra graven. Jeg turbolæste bogen. Stærk og intens læseoplevelse, jeg havde svært ved at ryste af mig.

En stærk oplevelse også med tanke på de voldsomme sager om børn, der dræber børn, som Storbritannien i virkeligheden har oplevet. Og det er paradoksalt, at børn der dræber på en måde bliver straffet hårdere end voksne. Livet igennem har de pligt til at holde tæt kontakt med de offentlige myndigheder og med skærpede krav til opførsel kan det være ekstra svært at slippe helt fri for straf selv efter, at de på papiret har udstået straffen. Og kan man nogensinde slippe væk fra offentlighedens had og fordømmelse?

Onde piger udkommer i dag på Forlaget Hoff & Poulsen, som Lasse Rask Hoff (tidligere Forlaget Bahnhof / Rosenkilde & Bahnhof) og Jacob Maagaard Poulsen (tidligere Informations Forlag) står bag. Bogen er oversat af Signe Lyng.

PS: Om et par dage er der ny anmeldelse på bloggen. Håber du igen kigger forbi.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.