Anmeldelse: Huset i Chelsea af Lisa Jewell


Anmeldelse: I britiske Lisa Jewells Huset i Chelsea, der udkommer i dag på Gads Forlag, følger vi tre fortællestemmer. Faktisk fire. For huset, som ikke optræder i den originale engelske titel, men som er inkorporeret i den danske version, er næsten en hovedperson i sig selv. Huset spiller en central rolle i bogen, der gør det gode thrillere gør – suger dig ind i et fiktiv univers, du ikke har lyst til at slippe, før du ved, hvordan alting ender.

Huset, der er en slags hovedperson i Lisa Jewells seneste bog på dansk, er et palæ i London-bydelen Chelsea nær Themsen og den livlige handelsgade King’s Road. Et gigantisk hus i et eksklusivt og attraktivt område. Men mørke og tragiske begivenheder finder sted bag den anonyme og polerede facade.

Gennem forskellige synsvinkler og over mere end 30 år bliver en grum familiehemmelighed og sandheden om huset afsløret.

På sin 25-års fødselsdag modtager Libby Jones et brev. Hun er single, har et helt almindeligt lønmodtagerjob hos et køkkenfirma i London og bliver chokeret, da hun finder ud af, at hun har arvet et hus til seks-syv millioner pund i Chelsea. At hun er adopteret har hun altid vidst, men hendes forældre døde ikke i en bilulykke, da hun var ganske lille, som hun længe har troet. De blev fundet døde i det hus, brevet fortæller, at hun netop har arvet.

For at finde sandheden om sin familie, må hun også finde sandheden om huset. Og den er hjerteskærende. Brutal og tragisk.

Udover Libby, følger vi også Lucy. 39-årig mor til to, der hutler sig gennem livet i Sydfrankrig uden fast bopæl eller job, men med sin violin og sine to børn og hund under armen.

I efterskriftet til bogen skriver Lisa Jewell: “Og ikke mindst tak til den dobbelte vodkatonic, der førte mig sikkert gennem de sidste tre kapitler en sen fredag aften og hjalp mig med at finde de sidste par linjer, som jeg vidste, jeg havde i mig et sted.” Jeg er glad for, at hun tilføjede de sidste par sider – det giver lige en ekstra dimension til fortællingen. Foto: Rebekka Andreasen.

Faktisk fik Lisa Jewell ideen til historien, da hun under en ferie i det sydlige Frankrig for et par år siden netop så en lidt forhutlet kvinde, der virkede presset og mærket af livet. Med to mindre børn sneg hun sig ind i en fancy, privat strandklub for at tiltuske sig et bad. Hvem er hun? Hvad har hun oplevet? Hvad er hun flygtet fra? De spørgsmål pressede sig på, og ideen til Huset i Chelsea var født.

I bogen følger vi også Henry, som vi første gang møder sidst i 1980’erne som cirka 9-årig, og som vi følger frem til nutiden. Han er den mest komplekse og interessante karakter, og at man som læser konstant spekulerer på, om han er en utroværdig fortæller, er kun med til at øge spændingen. Især teenageportrættet af Henry ramte mig, og forfatteren formår at give ham en troværdig stemme.

Bogen, der genremæssigt kan kaldes for domestic noir og altså byder på mere psykologisk spænding end tempofyldt action, er værd at læse netop på grund af de stærke personportrætter af mennesker, pressede på hver deres måde.

Intet Home, Sweet Home

Læs også bogen på grund af det stemningsmættede portræt af huset med den gotiske, farefulde, klaustrofobiske stemning. Uhyggen lurer alle vegne. I et fast blik, i tonen tingene bliver sagt på, i en låst dør.

Indimellem havde jeg det som om, husets vægge skrumpede og bogstaveligt lukkede mig inde. Der er bestemt intet Home, Sweet Home over domestic noir-genren, og det samme kan man sige om det hus, Libby arver i Chelsea.

Det er en mørk familiesaga om svigt, om bedrag, om manipulation, om at fortrænge, men samtidig aldrig glemme. En roman om at finde sine rødder. Om kærlighed. Og hævn. Thrilleren er både medrivende og engagerende.

Jeg anbefaler den hermed varmt. Men forbered dig på isnende scener.

Er du vild med forfattere som Gillian Flynn, Liane Moriarty, Clare Mackintosh og Ruth Ware, tror jeg også, at Lisa Jewell er noget for dig.

Bogen udkommer i dag på Gads Forlag og er oversat af Lærke Pade. Jeg har fået bogen som et anmeldereksemplar af forlaget.

PS: Lisa Jewell har skrevet mere end 15 bøger. Udover Huset i Chelsea er også Den fremmede gæst og Og så var hun væk oversat til dansk. Hun har solgt millioner af bøger i England og resten af verden

PPS: Læs også min artikel om domestic noir på Litteratursiden

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.