Akademimordene af Martin Olczak


God, svensk  – anderledes krimi.

Anmeldelse: Plottet virker langt ude. Men pyt med det, for Akademimordene er en herlig, forfriskende krimi, der både tager dig med på en rejse ind i litteraturen og med på jagt efter en kynisk, mystisk morder.

Det giver genlyd i store dele af verden, da den permanente sekretær for Det Svenske Akademi en sen aften bliver myrdet i en park i Stockholm. (Akademiet har til formål at fremme den svenske litteratur og det svenske sprog. Akademiet er også jury for Nobelprisen i litteratur)

Sekretæren, der er en aldrende mand, er på vej hjem efter at have deltaget i en fest, der markerer 100 året for August Strindbergs død. Men hvem er den mystiske morder, der med overfrakke og høj hat har skudt den ældre sekretær? Endda med en antik pistol fra midten af 1800-tallet?

Det har den 35-årige efterforsker ved Rejseholdet, Claudia Rodriguez, til opgave at finde ud af. Hun har chilenske aner og kører motorcykel – en Honda Shadow. Hun har ravnesort hår og er ferm til boksning. Og så går hun sine egne veje i det, der bliver efterforskningen af den største kriminalsag i Sverige siden Palmemordet. Heldigvis er hun alt andet end en Lisbeth Salander-kliche. Claudia allierer sig med en gammel flamme, boghandleren Leo Dorfman, for hun har luret, at motivet for mordene skal findes i et gammelt ønske om litterær retfærdighed.

Da flere akademimedlemmer bliver myrdet med opfindsomhed og snilde, får Claudia og Leo mere end travlt med at fange morderen, inden han slår til igen. Det bliver ikke nemmere af, at Claudia sættes af efterforskningsholdet på grund af interne magtkampe i politiet.

Tjuhej hvor det går gennem Stockholms gader, statsbibliotek, hemmelig tunneller og antikvarer. Krimien er svært underholdende og uforudsigelig og proppet med referencer til litteratur – fra Strindberg til Raymond Chandler og Spiderman. Fiktion og fakta blandes i en herlig cocktail, der er krydret med humor og veloplagt sprog.

Hvis du efter at have læst en krimi ofte tænker, at den minder om noget, du har læst før, så kast dig over Akademimordene. Den minder garanteret ikke om noget, du har læst tidligere. Hvert kapitel starter med at nævne en nobelpristager i litteratur og et par linjers begrundelse for prisen. Og bogen gjorde mig nysgerrig på alt fra Strindbergs personlighed til akademiets virkelige medlemmer.

Plottet er langt ude, som jeg skrev tidligere, men det ødelægger heldigvis ikke en fornøjelig læseoplevelse. Og måske googler du løs, som jeg, for at blive lidt klogere, når du har læst bogen. Du kan læse første kapitel af bogen her

PS: Svenske Martin Olczak er i sit hjemland især kendt for sine mange børnebøger. Han har bestemt også flair for at skrive for voksne. Heldigvis er han i gang med at skrive en efterfølger til Akademimordene. I alt tre bøger er planlagt i serien.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.