Resten er tavshed af Jakob Knudsen 2


Lige som Sissel-Jo Gazan har Jakob Knudsen kastet sig over forskermiljøet i sin tredje krimi om Kristian Swane.

Jakob Knudsen har kastet sig over forskermiljøet i sin tredje krimi om Kristian Swane. Desværre bliver det aldrig rigtig spændende.

Anmeldelse: Trods et saftigt tema om magtkampe i forskerkredse, blev jeg aldrig grebet af Jakob Knudsens Resten er Tavshed, der er tredje bind i serien om politiinspektør Kristian Swane.

Something is rotten in the state of Denmark. Sådan lyder et citat fra Shakespeares skuespil Hamlet. Det er netop en Hamlet-forestilling, der, i forbindelse med en international klimakonference, er under forberedelse på Kronborg, da en strandvasker findes i vandet omkring fæstningsanlægget i Helsingør.

Politiinspektør Kristian Swane fra Rigspolitiets drabstaskforce kommer på sagen. Ham mødte vi også i Håbefulde hjerte og Når engle græder blod.

For Swane bliver det ikke blot en sag blandt mange, for offeret har forbindelse til politiinspektørens snart voksne niece, Emilie, som nu er forsvundet. På ottende døgn. Emilie har Aspergers syndrom – en diagnose inden for autismespektret – og Swane går sine egne, uofficielle veje for at finde niecen.

Selvom Shakespeares citat nok ikke var en henvisning til forskningsmiljøet på danske universiteter, så behandler flere krimiforfattere bl.a. Sissel Jo Gazan og nu også Jakob Knudsen “råddenskab” i netop forskerkredse.

Resten er tavshed handler bl.a. om stridigheder i klimaforsker-kredse, store ambitioner, kontroversielle holdninger, magtkampe, jalousi, intriger, hemmeligheder og fortielser. Og man har ikke læst mange linjer, før man sender en tanke til Bjørn Lomborg – den danske klimadebattør, der blev verdenskendt på grund af sin hovedtese om, at mange af miljøforkæmpernes forudsigelser og påstande er overdrevne.

Plottet er snedigt konstrueret, og hovedpersonen er sympatisk beskrevet. Jeg kan godt lide, at Swane er filosofisk og lidt sin egen. Alligevel blev jeg aldrig helt grebet af historien. Jeg synes, at forfatteren forklarer alt for mange ting i teksten. Ting bliver skåret ud i pap – bl.a. de filosofiske overvejelser, Swane har, og visse elementer i klimaforskningen. Det dræber energien og flowet i historien. Og bliver for omstændigt. Desværre.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Resten er tavshed af Jakob Knudsen

  • Lisa

    Har lige læst Håbefulde hjerte. Har du mon læst den?
    Tænker den er pænt skrevet… men god, synes jeg ikke den er…
    Lisa

  • Rebekka Andreasen

    Hej Lisa, nej, det har jeg ikke. Men jeg har læst Når engle græder blod, og den er bedre end Resten er Tavshed, synes jeg. Men helt grebet af Jakob Knudsens bøger er jeg aldrig blevet. Desværre, for han skriver faktisk godt.