Anmeldelse: Bag facaden af Alafair Burke


Anmeldelse: Selvom temaerne i Alafair Burkes Bag Facaden er universelle, så er bogen meget amerikansk og tager dig med til et luksushjem på Manhattan, ligesom du får et indblik i, hvordan det amerikanske retssystem fungerer. At bogens forfatter har en baggrund som jurist og anklager er både bogens styrke og svaghed.

Jeg læste Bag facaden i min efterårsferie, hvor jeg var i Polen. Foto: Rebekka Andreasen

De senere år har der – også i USA – været en del episoder, hvor fremtrædende, magtfulde mænd, der er kendt i offentligheden, er blevet anklaget for gentagne seksuelle overgreb. Tænk bare på Bill Cosby og Harvey Weinstein. Og hele #MeToo.

Den amerikanske forfatter Alafair Burke har med Bag Facaden, der udkommer i dag på Gads Forlag, skrevet en psykologisk thriller, der sætter fokus på kvinden bag den anklagede mand – for som både virkelighedens Cosby og Weinstein, er bogens karismatiske økonomiprofessor Jason Powell gift, da han beskyldes for seksuelle overgreb.

Interessant valg af vinkel, synes jeg.

Ufrivilligt bliver Jasons kone, 31-årige Angela, hvirvlet ind i sagen, og hun forsøger at navigere i alle beskyldninger. Og langsomt går parrets liv i opløsning. For hvem taler egentlig sandt? Hvem skal vi tro på? Og kan Angela overhovedet stole på sin mand?

Selv har Angela en mørk og traumatisk hemmelighed, hun for alt i verden vil forhindre kommer frem. Og hvordan skal hun beskytte sig selv og sin teenagesøn, når alles øjne er rettet mod hendes mand og deres ægteskab? Og hendes selv? Pludselig krakelerer den rolige og stabile hverdag, som Angela omhyggeligt har bygget op.

I takt med at skandalen ruller, bliver Angela mere og mere desperat. Rutineret fører Alafair Burke sine læsere rundt i en kryptisk labyrint, så man til sidst ikke ved, hvad der er op og ned, og hvor spørgsmålene hober sig op. Hvem er egentlig offer?

Hun kan sit kram, Alafair Burke. Bogen har ikke kun en interessant vinkel, men er også – det meste af tiden – skruet godt sammen.

Stærke kvindefigurer

I bogen møder vi flere stærke kvindefigurer blandt andre den gæve NYPD-kriminalbetjent Corrine Duncan og topadvokaten Olivia Randall, der er en af New York Citys bedste forsvarsadvokater. Selvom bogen er en selvstændig thriller, så er Olivia Randall genganger fra en af forfatterens tidligere bøger nemlig The ex, der ikke er oversat til dansk.

Amerikanske krimier er ikke dem, jeg læser flest af, så det var herligt at komme en tur over Atlanten og få et drys af Manhatten og The Hamptons. På godt og på ondt. Fine beskrivelser af både karakterer og miljø. Katastrofen ligger hele tiden og ulmer under overfladen.

At forfatteren har en baggrund som anklager smitter positivt af på bogens troværdighed, og en del af plottet er direkte hængt op på love/regler/bestemmelser. Det er ret interessant – i små bider. Der er dog for mange juridiske detaljer, hvilket af og til spænder ben for historiens flow. Det er også med til at gøre dialogerne lidt for tunge og omstændelige indimellem.

Bag Facaden (The Wife – oversat af Lærke Pade) er en thriller for dig, der godt kan lide domestic noir, psykologisk spænding og retsalskrimier. Det er en interessant vinkel på #MeToo, og heldigvis er bogen trods mine forbehold mere spændende thriller end lang kronik eller juraforelæsning.

Det er første gang, jeg læser Alafair Burke. Hun er dog en erfaren forfatter, der med bogen her har skrevet tolv romaner i eget navn Og sammen med legendariske Mary Higgins Clark er Alafair Burke forfatter til Under Suspicion-serien.

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.