Farvel til Konrad Simonsen – og tale fra Hammer til Hammer 2


Forfattertale og farvel til chefkriminalinspektør Konrad Simonsen: I fredags udkom den tiende Konrad Simonsen-krimi på Gyldendal. Bogen bliver den uigenkaldeligt sidste i en serie, der er solgt i mere end 500.000 eksemplarer.

Jeg har fået lov til at låne billedet her fra Hammer og Hammers udgivelsereception i fredags. Foto: Privat.

I år er det 15 år siden, at Søren Hammer flyttede ind på førstesalen af Lotte og hendes mands hus i Frederiksværk – og straks foreslog, at de to søskende skulle skrive en bog sammen. Lotte Hammer er uddannet sygeplejerske, mens Søren Hammer er uddannet lærer, og efter i årevis at have haft andre karrierer – Lotte har blandt andet været leder af hjemmeplejen i Halsnæs Kommune, mens Søren blandt andet har arbejdet som lektor på Ingeniørhøjskolen – begyndte de at skrive sammen som forfatterparret Hammer og Hammer.

Det var vist en meget god ide, Søren fik. Men debutromanen lod vente på sig. Parret fandt ud af, at det at skrive også handler om at skrive om. Seks år arbejdede de på debutromanen. I 2010 udkom første krimi i serien om Konrad Simonsen, Svinehunde, og bogen blev hurtigt en stor succes. Også i udlandet.

Lotte Hammer gik og støvsugede, da parrets redaktør ringede fra bogmessen i Frankfurt og fortalte, at bogen var solgt til Tyskland. Hun havde dårligt fået tændt støvsugeren, før redaktøren ringede igen for at fortælle, at bogen nu også var solgt til Frankrig. I dag udkommer parrets bøger i mere end tyve lande.

Bror og søster taler først bogens handling igennem. Indgående. Og de er langtfra altid enige om retningen, så de diskuterer temmelig meget. Indimellem har de f.eks. været uenige om, hvem der skal slås ihjel. Først når plottet og karaktererne er debatteret på plads, sætter de sig til hver deres computer på hver deres etage.

Jeg har haft æren af at interviewe parret flere gange, og de har igen og igen fremhævet det særlige og skønne ved at have lært hinanden at kende som voksne – på en ny måde som samarbejdspartnere.

Soldier Blue er sidste og tiende bog i serien om Konrad Simonsen og co. Omslag er lavet af Peter Stoltze. Ham har jeg tidligere interviewet til bloggen. Læs det interview her Bogen er udkommet på Gyldendal. Foto: Rebekka Andreasen

Siden debuten er det gået stærkt. I fredags udkom så den tiende bog i serien, Soldier Blue. I den forbindelse var der bogreception på Gyldendal, hvor Lotte Hammer holdt en tale til sin bror. En meget fin og sjov tale, som jeg har fået lov til at bringe her på bloggen.

Så, her kommer Lotte Hammers tale til Søren Hammer:

“Søren og jeg begyndte at skrive sammen i 2004, og vi fik udgivet vore første roman Svinehunde i 2010. I alle disse forgangne år og gennem 11 titler er det ikke lykkedes os at modtage nogen som helst form for pris.

Det er i sig selv usædvanligt i denne branche, men oven i dette kan jeg tilføje, at vi heller ikke på noget tidspunkt er blevet så meget som nomineret til bare den allermindste lille bitte pris.

Jeg siger ikke dette for, at I skal få medlidenhed med os, for det har faktisk aldrig rigtig pint os, tværtimod er det vel i virkeligheden en god og naturlig ting, eftersom vi hverken er journalister, børn af nogle fine, skuespillere eller kendt fra fjernsynet. Vi er derimod smågamle, usmarte og bor i provinsen. Vi blander os ikke i den offentlige debat, vi hverken twitter eller blogger, og vi går ikke til premierer, udgivelser eller cocktailpartier
Vi er sådan set bare tilfredse med, at så vidunderligt mange mennesker læser vores bøger.

Nå…for at komme tilbage til det med priserne, så har jeg nu fået det glade hverv at overrække en nyindstiftet pris. Brorprisen

Og til jer som straks får de tanker… Nej, det har intet at gøre med Karen Blixen. Eller hendes mand for den sags skyld.

Prisen er indstiftet af Foreningen til geniale brødres fremme af 1952 og
tildeles kun en enkelt gang efter hemmelig afstemning på et unavngivet gods i Nordsjælland. Resultatet af denne afstemning bliver offentliggjort nu i dag d. 25.oktober 2019 på Forlaget Gyldendal.

Fotoet af mig, der interviewer Lotte og Søren Hammer har jeg fået tilsendt af en venlig bloglæser. Tak for det Ane Ahrenkiel Sand. Billedet er fra Krimimessen 2017.

Med prisen følger ingen udlandsrejser, legater, fast ejendom eller penge, kun æren, som i sig selv jo så også er ganske voldsom. Denne pris er yderst prestigefuldt og kan jo i sagens natur være altafgørende for vedkommendes litterære fremtid.
Den forfatter som har fået flest stemmer får overrakt en pokal af det pureste øøh gule… metal.

Af fundatsen fremgår det, at prisen skal gives til:

  • En yderst usædvanlig, lidt excentrisk, meget humoristisk og noget påståelig bror.
  • En forfatter, der kan jonglere med et utal af bolde samtidigt, en der formår at tænke abstrakt på et helt usædvanligt plan og som konstant udspyr ideer som lava fra en vulkan i udbrud.
  • En mand, som lider af næsten samtlige fobier som er nævnt i psykologisk diagnosehåndbog.
  • En bror, som på en gang lader alt flyde omkring sig, men alligevel har en arbejdsdisciplin som en generalmajor.
  • En anarkist i sjælen, en autonom, en misbruger. Jaa, en dybt afhængig misbruger. Af kaffe, hyldeblomstis, kakaomælk, gåsebryst, marcipansnitter…og sidst men ikke mindst cigaretter.

Kort sagt en helt usædvanlig mand, forfatter, og bror.

Jeg kan godt forstå, at I nu er ved at gå til af spænding….. hvem kan det dog være? Brorprisen 2019 går til en forfatter som formår at opfylde alle de tidligere nævnte kriterier til punkt og prikke.

Det er mig en ære at kunne sige: Søren Hammer – Tillykke med prisen.”

PS: Du kan møde søskendeparret på BogForum til november.

PPS: Hammer og Hammer skriver på en historisk kærlighedsserie, der efter planen udkommer til foråret på HarperCollins Nordic.

PPPS, hvis der er noget, der hedder det: Rækkefølgen på bøgerne om Konrad Simonsen:

Svinehunde

Alting har sin pris

Ensomme hjerters klub

Pigen i Satans Mose

Den sindssyge polak

Elskede Heidi

Mørkemanden

To små piger

Mirakelbarnet

Soldier Blue

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Farvel til Konrad Simonsen – og tale fra Hammer til Hammer