Anmeldelse: Catch and Kill af Ronan Farrow – true crime 2


Anmeldelse, True crime/journalistik: Man skulle tro, at den amerikanske journalist og forfatter Ronan Farrows bog Catch and Kill var en hæsblæsende thriller. Den er rå, spændende og heftig. Men den er alt andet end fiktion, men vild virkelighed om en usund og vammel kultur, der har hærget i årtier i USA. Bogen er for nylig udkommet på dansk på forlaget Klim.

Catch and Kill er baseret på to års research, og Ronan Farrow har været i kontakt med flere end 200 kilder. Udkommet på dansk på forlaget Klim.

Her er bogen, der har været en af de mest omtalte i USA, siden den udkom i forfatterens hjemland efteråret 2019. Den unge amerikanske journalist og forfatter Ronan Farrow er en af de journalister, der med sin lange, grundige minutiøst faktatjekkede artikel i The New Yorker i oktober 2017 fik sagen om den magtfulde filmproducer Harvey Weinstein til at rulle. En sag, der også var med til at sætte skub i hele #MeToo-bevægelsen og verden over skabte øget fokus på sex- og magtmisbrug.

En lille uge forinden havde journalisterne Kantor og Twohey i avisen The New York Times bragt en lignende artikel, og endelig kom der hul på den betændte byld om Weinsteins overgreb og systematiske chikane.

Ronan Farrow modtog Pulitzerprisen for sin dækning af de rystende historier, der førte til Weinsteins fald. Og nu har han skrevet en bog om forløbet. Og hvilken bog. Jeg slugte moppedrengen på mere end 400 sider på halvandet døgn. Catch and Kill er en true crime-mastodont på flere måder. Med levende dialoger, der er direkte afskrifter af optagelser og autentiske fremstillinger, er den bygget op som en spændingsroman.

Og bogen er rystende læsning. En ting er at læse om, hvordan filmproducenten Harvey Weinstein, som bliver beskrevet som et rovdyr i bogen, i årevis systematisk har forgrebet sig mod og krænket kvinder.

Noget andet og faktisk langt mere skræmmende er at læse om de magtfulde cirkler, der har vendt det blinde øje til og endda aktivt i årevis dækket over Weinstein, hvis magt nåede langt ud over filmverdenen. Harvey Weinstein har blandt andet været kendt som en væsentlig demokratisk støtte, og han har doneret talrige dollars til både Obamas og Clintons præsidentkampagner. Og så har han haft magtfulde venner i mediebranchen også.

I bogen afslører Farrow hvordan flere store medier medvirkede til at holde den ekstremt magtfulde mands sexforbrydelser hemmelige. Bogen overgår de vildeste thrillere med afpresning, trusler, svinedyre topadvokater, overvågning og hemmelige agenter med falske identiteter, der har forbindelser til Ukraine og Israel. Flere af de kvinder, der står frem i bogen, men også Farrow selv, er blevet skygget og systematisk overvåget.

Meget af stoffet var helt nyt for mig. Og jeg blev ærlig talt temmelig chokeret. Jeg er glad for, at de danske medier trods alt har lidt andre arbejdsbetingelser end i USA. Mig bekendt bruger mediebranchen herhjemme ikke Catch and Kill.

Titlen hentyder til det at opkøbe retten til en opsigtsvækkende historie, hvorefter historien kvæles og aldrig når offentlighedens øjne – mod et vist beløb naturligvis.

Farrows afslørende artikel, der i længden mindede mere om en lang novelle, havde været ti måneder undervejs og krævet massiv research. Oprindelig tog Farrow hul på historien som journalist på NBC, der er USAs næststørste tv-station.

Konstant spændte ledelsen dog ben for Farrow og hans tv-producers arbejde, og med ringe opbakning og det, man vel godt kan kalde censur, endte han med at udgive sin dybdeborende og afslørende artikel hos et trykt medie.

Catch and Kill er sådan en bog, jeg som helt ung journaliststuderende i midten af 90’erne gerne ville have læst, inden jeg med ondt i maven skulle ringe og stille kritiske spørgsmål til en kilde. For Farrows mod og kraftpræstation ville have inspireret mig til at stille de kritiske spørgsmål stålfast og professionelt –  i stedet for i mit stille sind at håbe, at kilderne ej tog deres telefon, fordi jeg på den måde kunne undslippe en konfrontation.

Farrows utrættelige arbejde, dybdeborende journalistik og slid er inspirerende at læse om. Og hans arbejde har været vigtigt.

Eneste anke: Der er rigtig mange navne og medier at holde styr på, og indimellem bliver det en anelse forvirrende at læse om. Jeg har f.eks. ikke et frisk billede af Matt Lauer på min nethinde. Han er tidligere vært for NBC’s Tonight-show og blev fyret i 2017 for netop en række seksuelle overgreb, hvilket sidste del af bogen også handler om.

I marts 2020 fik Harvey Weinstein en dom på 25 års fængsel.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Klim. Jeg tror ikke, det har været en nem bog at oversætte for Ninna Brenøe, men hun har gjort et fornemt stykke arbejde, for teksten er meget velskrevet.

PS: Bogen  – og forfatterens arbejde – giver stadig efterdønninger. For nylig har blandt andre Lauer beskyldt Farrow for unuanceret journalistik. Ronan Farrow er i øvrigt søn af Woody Allen og Mia Farrow.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Anmeldelse: Catch and Kill af Ronan Farrow – true crime

 • Susanne

  Jeg har lige set Jeffrey Epstein “Filthy rich” på Netflix, samme boldgade.
  Utroligt så mange der vidste besked, nogle deltog andre vendte det blinde øje til, fordi manden var rig og magtfuld.

  • Rebekka Andreasen

   Hej Susanne
   Tak for din kommentar.
   Ja, det er nemlig vildt skræmmende. Den har jeg ikke set – tak for tip. Men jeg skal nok lige have en pause fra true crime.

   Bedste hilsner
   Rebekka