Anmeldelse: Satans sommer af Kim Faber og Janni Pedersen 2


Anmeldelse: I dag udkommer Kim Fabers og Janni Pedersens anden kriminalroman, Satans sommer, på Politikens Forlag. Det er en glimrende krimi.

Satans sommer er andet bind i krimiserien om Martin, “Juncker” Junckersen og Signe Kristiansen. Foto: Rebekka Andreasen

Man kan bage suverænt brød uden en masse dikkedarer, blot ved at blande salt, vand, gær og mel med et godt håndelag. Og man kan skrive, i hvert fald hvis man hedder Faber og Pedersen, en virkelig god kriminalroman ved at blande kendte ingredienser på en kompetent, stilsikker og troværdig måde.

Godt krimihåndelag, det har den tidligere Politiken-journalist Kim Faber og Janni Pedersen, der især er kendt som studievært og retsreporter på TV 2.

I Satans sommer er der hemmeligheder og konflikter mellem politiet og FE – Forsvarets Efterretningstjeneste. Det er set før.

Der er forskellige fortællestemmer og krydsklip især mellem to  meget forskellige drabsefterforskere: Martin Junckersen kaldet Juncker og hans tidligere makker Signe Kristiansen. Hver især bærer de rundt på hemmeligheder, der tynger dem. Det er set før.

Selvom det hele – på en eller anden måde – er set før, så er Satans sommer alt andet end satans at læse, fordi:

  • bogen handler om karakterer, som jeg tror på. Og som jeg har lyst til at være i selskab med
  • også bipersonerne er interessante
  • jeg glider gennem dialogerne nemt og ubesværet
  • sproget er spændstigt og sprødt
  • historien er skrevet i nutid, det sker lige nu og her, hvilket skaber god fremdrift og tempo i fortællingen
  • historien er gennemtænkt, kompetent konstrueret, interessant og letlæselig på den der måde, der sikkert slet ikke er let at konstruere
  • masser af fine små hverdagsdetaljer rammer præcist
  • og så fordi bogen varierer mellem det helt nære og det større samfundsmæssige

Og så kan jeg i øvrigt rigtig godt lide, at det er den 59-årige Juncker, der bekymrer sig om relationen til sin voksne datter, og ikke den kvindelige hovedperson Signe Kristiansen, der  bekymrer sig om de to børn, hun har med manden Niels. Hendes børn nævnes blot ved navn.

Juncker er stadig den mest interessante af de to drabsefterforskere, men der er heldigvis kommet mere fyld på karakteren Signe.

Også Junckers kone, Charlotte, som han er separeret fra, har fået en større rolle i historien. Hun arbejder som graverjournalist på en københavnsk avis. En dag får hun et tip om, at det terrorangreb midt i København, som vi læste om i Vinterland, kunne være forhindret. Nogen vidste besked om angrebet. Uden at gribe ind. Med hjælp fra Signe sætter Charlotte sig for at undersøge sagen, hvilket ikke er helt ufarligt.

Det er ikke længe siden, jeg skrev om svenske Sjöwall og Wahllöö, fordi den svenske forfatter Maj Sjöwall for nylig døde, 84 år gammel. Det svenske makkerpar, der skabte de i alt ti krimier om Martin Beck og hans kolleger fra Stockholm. Parret, som talrige krimiforfattere har ladet sig inspirere af. Og det er ikke svært at se spor af Sjöwall/Wahllöö-arven; samfundskritikken og “den lille mand mod systemet” ej heller i denne krimi.

I Satans sommer er noget fordækt langt oppe i det danske magtapparat. Og så er de rige, magtfulde mennesker, vi møder i bogen, faktisk ikke særlig sympatiske. (Mon ikke det marxistiske og revolutionære svenske forfatterpar ville have klappet i hænderne?)

Mens Signe og Charlotte arbejder med terrorsagen, efterforsker Juncker drabet på en lokal advokat i den fiktive sydsjællandske by Sandsted, hvor politimanden nu bor i sit barndomshjem.

Når jeg læser om Juncker, dukker sådan en type som Henning Mankells Wallander op i baghovedet. Der er samme tungsind og melankoli over figuren, og som Wallander er også Juncker mere tænksom og stilfærdig, end han er handlekraftig og impulsiv. Det lader han Signe om. Men som Wallander har han sin gode intuition. Og sin smerte.

Satans sommer er en politiroman, der foregår over 11 dage i juli/august et par år tilbage. Heldigvis er der skruet ned for beskrivelser af vejret, som var min eneste anke mod første bind i serien. Faber og Pedersen – kom bare med en Juncker-krimi i efterårs- og forårs-version også.

Bogen udkommer i dag på Politikens Forlag.

PS: Vinterland, der er solgt i mere end 70.000 eksemplarer, blev shortlistet til BogForums Debutantpris 2019 og er af Det Danske Kriminalakademi blevet hædret med årets debutantpris. Læs eller genlæs min anmeldelse af Vinterland, der er første bog i serien.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Anmeldelse: Satans sommer af Kim Faber og Janni Pedersen