Anmeldelse: En lille ond handling af Elizabeth George 2


Jeg har været vild med Elizabeth George, siden jeg i begyndelsen af 90’erne læste de første krimier i serien om Thomas Lynly og Barbara Havers.

Anmeldelse: Amerikanske Elizabeth George skriver atmosfærefyldte britiske krimier, og i mere end tredive år har hun skrevet om politikommissær Thomas Lynley og politiassistent Barbara Havers. En lille ond handling er en velskrevet, solid og kompleks krimi, der dog er for lang.

Arh… En lille ond handling er et herligt gensyn med Lynley og Havers fra Scotland Yard, der som yin og yang komplementerer hinanden ret fint.

Jeg har været glad for Elizabeth George, siden jeg i begyndelsen af 1990’erne gennem en bogklub lærte det, jeg troede var en britisk forfatter at kende. Men George er amerikaner trods bøgernes ærkebritiske atmosfære. Kan man andet end at være vild med det sammensatte makkerpar, der er et ret godt billede på, hvor klassedelt et samfund, England stadig er?

Mens Thomas Lynley er adelig, temmelig velhavende med dertilhørende trofast butler, charmerende, smuk og diplomatisk er Barbara Havers fra arbejderklassen, kantet, kontant, sjusket og med en konstant skrantende økonomi og en stor samling af T-shirts med logoer som: Dette er min klon – jeg er selv et meget sjovere sted. Men hun er også en kompromisløs og skarp betjent.

George giver sig sædvanen tro god tid til at folde sine personer ud. Det er en af bogens styrker – de gode personportrætter. Men med sine 682 sider er bogen desværre også for lang, og der går indimellem lidt tomgang i teksten, især afsnit fra Italien kunne med fordel være strammet op.

Et italiensk spor

Bogen er nemlig også goddag til nye karakterer i det italienske, da handlingen også foregår flere forskellige steder i Toscana. Det er første gang, at Elizabeth George sender sine hovedpersoner uden for Storbritannien.

Bogen handler om en lille britisk pige, der kidnappes på et marked i Lucca i Italien et lille halvt år efter, at pigens mor uden varsel er rejst væk med pigen, der boede hos sin far i London. Pigen er ikke hvem som helst, men datter af Havers gode ven og nabo – den pakistanskfødte videnskabsmand og professor Taymullah Azhar.

I desperation og i håb om selv at blive sendt til Italien for at efterforske sagen, involverer Havers den engelske sensationslystne tabloidpresse for at skabe opmærksomhed omkring sagen. Men hun har det med, at folk ser sig sure på hende, og i stedet er det i første omgang Lynley, der rejser til Italien for at efterforske sagen.

I interviews har Elizabeth George fortalt, at hun blandt andet har været inspireret af Amanda Knox-sagen. Temmelig intenst fulgte medier over hele verden med i sagen om den unge amerikanske kvinde Amanda Knox, der to gange blev dømt og to gange frikendt af italienske domstole for det brutale drab på hendes britiske værelseskammerat i en lejlighed i den italienske by Perugia.

Netop det italienske retssystem og det italienske politis måde at arbejde på fylder en del i bogen – også for meget. Det er en kompliceret proces, der går i gang, når mange aktører i flere lande er involveret i en sag som den, Elizabeth George skriver om. Men som krimilæser har vi ikke brug for samtlige detaljer.

Trods for mange sider er En lille ond handling  (Just One Evil Act) solidt og gennemført krimiguf. Underholdende, velskrevet, og med masser af substans. Georges dans på tastaturet skaber intelligente sætninger og overraskelser. Den slutning havde jeg ikke forudset. Og jeg kan ikke stå for Havers.

“Tage slagene er det, jeg er bedst til,” som hun siger sidst i bogen. Hun er netop den betjent, der giver sig 100 procent, og som kæmper indædt for det, hun tror på, som var hun Mikkel Hansen i en VM-håndboldfinale.

Og man kan jo tænke lidt over, hvad den lille onde handling er, for der er mange hændelser, der kandiderer til netop den titel. Georges bøger har på dansk været udgivet på forskellige forlag. Det er HarperCollins, der i dag sender En lille ond handling på gaden. Bogen er et anmeldereksemplar.

PS: Bøgerne er ikke oversat til dansk i samme rækkefølge, som de er udgivet på engelsk. Elizabeth Georges bøger på dansk om Thomas Lynley og Barbara Havers i rækkefølge:

En fars begær, 1988

Hævnens nat, 1990

Skolet til mord, 1991

En passende hævn, 1992

I fjendens nærvær, 1996

Skinnet bedrager, 1998

Til hendes eget bedste, 1999

Missing Jospeh (ikke oversat)

Playing For The Ashes (ikke oversat)

Den sande skyldige, 2000

Blackout, 2002

Jeg, Richard, 2003

Det hemmelige sted, 2004

Uden vidner, 2006

Før skuddet faldt, 2008

En løgner i rødt, 2009

Dette dødens legeme, 2012

At tro på løgnen, 2013

En lille ond handling, 2019

PPS: Serien om Lynley og Havers er blevet til en BBC-serie med Sharon Small i rollen om Barbara Havers.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Anmeldelse: En lille ond handling af Elizabeth George

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

    Hej Helle

    Ja, filmatiseringen er faktisk helt ok. Jeg har også været med længe og man må sige, at hun har formået at skabe nogle langtidsholdbare figurer.

    Bedste hilsner – og god læselyst, når du går i gang – Rebekka