Anmeldelse: Jeg vil savne dig i morgen af Heine Bakkeid 2


Tag med til det nordlige Norge med Heine Bakkeids hovedperson Thorkild Aske. Det tror jeg godt, du gider. Forsiden er lavet af eyelab.dk Foto: Rebekka Andreasen

Anmeldelse: Ikke sjældent sammenlignes norske forfattere med Jo Nesbø, når de skal lanceres, men altså – glem alt om det, selvom Heine Bakkeid er nordmand ligesom Harry Holes far. Til gengæld kan du glæde dig til en gedigen og bestemt ikke uinteressant krimi, der holder sig inden for en realistisk krimiramme, selvom den også flirter med overnaturlige elementer.

En af de forfattere, Lindhardt og Ringhof satser på i det nye år, er Heine Bakkeid. Den norske forfatter, der er en årgang 1974,  har skrevet en række børne- og ungdomsbøger, der dog ikke er oversat til dansk, og han debuterer som krimi- og voksenbogsforfatter med Jeg vil savne dig i morgen, der udkommer i dag.

At forfatteren er vokset op i den nordnorske natur nær Tromsø, smitter af på det krimiunivers, han har skabt. På de kanter spiller naturen med musklerne, og selv i en moderne verden må mennesker tage forholdsregler, når stormen hærger.  Og hvis man endda tager ud på en lillebitte ø omkranset af et frådende hav, så kan det koste liv.

Bogen udspiller sig over en uges tid. Vi følger den forhenværende politimand med speciale i forhør og flere år i USA bag sig, Thorkild Aske.  Han er netop løsladt fra fængsel efter en dom på tre år for manddrab – hvad der præcist skete foldes ud i en sidehistorie i korte tilbageblik. For Thorkild har ar andre steder end i ansigtet, hvor man kan se dem. Den store livsgnist har han ikke. Han har intet job, er blevet idømt tab af stilling inden for politiet på livstid. Udstødt.

Desuden har han ingen bopæl og ingen kontakt til sin ekskone, der i øvrigt har fundet sammen med hans tidligere chef. Det hjælper ikke på humøret at blive indkaldt til samtale hos det lokale jobcenter med udsigt til måske at få et job i et callcenter.

Da Thorkild via sin storrygende psykiater bliver opfordret til at hjælpe en ulykkelig mor, der ikke kan få kontakt med sin voksne søn, tager ekspolitimanden til det nordlige Norge for at lede efter den unge mand. Det lokale politi tror, at den unge mand er druknet, men intet lig er dukket op. Og Thorkild må gå i den unge mands fodspor for at forstå, hvad der er sket.

Horror og gys

Thorkild, der også kan skrive et selvmordsforsøg i fængslet på sit CV, hallucinerer, er paranoid og ser indimellem syner – eller gør han? Bogen flirter med gotisk gys og overnaturlige elementer, men lad det ikke skræmme dig, hvis du er til en god, klassisk realistisk krimi, for det er kun et fint supplement til en god og velfortalt historie. Er monsteret, Thorkild jagter, måske i virkeligheden ham selv? Den totale nedtur og kollapset synes uundgåeligt.

Vægten er lagt på det psykologiske, og alting opleves fra Thorkild Askes synsvinkel. Og bogen er ikke spor tung, selvom Thorkilds humør er mørkt, og himmel (og hav) er dyster og sort som hans sind. Der er også fine beskrivelser af bipersoner f.eks. af Thorkilds søster Liz, der vil sin bror det bedste og æder endnu en flødeskumskage, når hun bliver banket af sin mand.

Indimellem kunne tempoet og spændingskurven godt trænge til et skub fremad, det går af og til en anelse trægt til min smag. Og derfor er sammenligningen med Nesbø i mine øjne helt forkert.  Jeg blev heller ikke skræmt ud over sofakanten eller bed negle af spænding. Og titlen forstår jeg simpelthen ikke.

Men det er en læseoplevelse over middel, og der er noget sælsomt og fint over bogen. Og jeg havde det godt i selskab med Thorkild Aske. Og så er Jeg vil savne dig i morgen  fuld af tør humor. Næste gang (hvis nogensinde) jeg hører om et tyttebær med påhængsmotor, så vil jeg smile og tænke på krimien her.

Det er en bog om savn, kærlighed, skam, skyld og grådighed. Og det er en god bog. Bogen er oversat af Charlotte Jørgensen og er et anmeldereksemplar fra Lindhardt og Ringhof. Anden bog i serien hedder Mød mig i paradis  og udkommer til juni.

PS: Du finder Heine Bakkeids hjemmeside her

PPS: Du kan møde forfatteren på Krimimessen i Horsens til april.

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Anmeldelse: Jeg vil savne dig i morgen af Heine Bakkeid

  • rebekka Andreasen

    Tak for din kommentar Helle. Det er ikke sådan en bog, hvor spøgelser kommer susende ind fra højre hele tiden, men jo, der er overnaturlige elementer med. God fornøjelse, hvis du kaster dig over bogen. Og sjovt i øvrigt hvor forskelligt vi opfatter den seneste Sebastian Bergman-bog. Men dejligt at bogen var lige dig. Jeg sætter pris på, at du læser med her på bloggen.

    Bedste hilsner fra
    Rebekka