Anmeldelse: Kniv af Jo Nesbø 4


I dag udkommer den norske krimiforfatter Jo Nesbøs 12. krimi om Harry Hole på Modtryk. Kniv er titlen på romanen. Foto: Rebekka Andreasen

Ny Harry Hole: Jo Nesbøs 12. krimi om antihelten og politimanden Harry Hole oser af overlegent fortællemæssigt overskud, og Kniv er en rørende, rå og voldsom brutal roman, der overbevise selv den mest sejlivede antikrimi-læser om krimigenrens ypperlige kvaliteter.

Når jeg tænker på krimigenren, er Jo Nesbøs komplekse politimand Harry Hole altid en af de første karakterer, der popper op derinde bag pandelapperne. Harry Hole har sat sig fast i min hjerne netop det sted, hvor min kærlighed til krimigenren blomstrer og stadig vokser. Hver gang jeg ivrigt tager hul på en ny Hole-krimi, er jeg vældig interesseret i at vide, hvordan det går med den fiktive karakter, jeg holder så meget af.

Denne gang skåner Jo Nesbø på ingen måde sin hovedperson. Forbered dig på, at Kniv er en knaldsort roman. Men det er også en knivskarp, fængslende fortælling.

Jeg er ekstremt fascineret af Jo Nesbøs krimibegavelse og talent for at skrive formidable krimier, og med Kniv vokser kun bunken af rosende tillægsord, som jeg gennem årerne har drysset ned over Nesbøs Harry Hole-romaner.

Skal jeg smide et potpourri af tillægsord over Kniv, bliver det en begejstret blanding af ord som fabelagtig, blændende, intens, knippelfin, rå, hjerteskærende og suveræn.

At krimiserien om Harry Hole er en moderne krimitragedie har Jo Nesbø vist os i de mange forrige bind i serien om Harry Hole, og hvis der sidder en enkel eller to læsere derude i verden og har været i tvivl, bliver det ridset brutalt fast i bevidstheden med Kniv.

Evnen til at holde et tårnhøjt spændingsniveau har han stadig, Jo Nesbø. Nordmanden, hvis bøger er solgt i et så imponerende oplag rundt omkring i verden, at det svarer til, at hver eneste dansker har mindst syv Jo Nesbø-romaner stående hjemme i reolen. Den måde, han knytter plot sammen på, indgyder dyb respekt.

Som i alle andre Nesbø-krimier, så har den sidebemærkning, den lille beskrivende detalje, du måske ikke tillægger den store betydning, alligevel en enorm betydning for plottet og er en væsentlig brik i Nesbøs ambitiøse og gennemtænkte historie.

I begyndelsen af maj var Jo Nesbø på PR-tur i Danmark for at tale om netop Kniv. Jeg var så heldig at få lov til at interviewe ham. Interviewet bliver bragt i Bogmagasinet, der følger med Jysk Fynske Medier sidst i juni, men jeg lover at bringe interviewet her på bloggen også, efter at det har været offentliggjort i magasinet.

Billedet her tog jeg, da jeg først i maj interviewede Jo Nesbø i København. En af de rigtig gode dage på jobbet. Foto: Rebekka Andreasen

Ingen spoilers her

Du læser sjældent lange referater af bøger her på bloggen, fordi jeg nødigt vil spoile hverken plot eller handling.  Og lige præcis Kniv, der i dag udkommer på Forlaget Modtryk, er vanskelig at anmelde uden at komme til at afsløre alt for meget. At den begynder helt anderledes end den forrige Harry Hole-roman sluttede, vil jeg dog gerne røbe. Man fornemmer optimismen til allersidst i Tørst, men da Kniv begynder står det ikke bare skidt til, det står virkelig skidt til i Harry Holes liv.

Holes akilleshæl er alkohol, og atter er de tomme flasker begyndt at hobe sig op omkring ham. Rakel, hans store kærlighed, har smidt ham ud, og Harry er blevet fyret fra sit job på politiskolen. Han er tilbage på Politigården i Oslo, men i sørgelig forfatning i en sekunda-stilling, hvor han ikke har ansvar for drabsefterforskning længere, men til gengæld har masser af tid til at spille Tetris på sin arbejdscomputer – placeret inderst i kontorlandskabet med kun en mørnet skillevæg på hjul mellem ham selv og den uduelige Truels Berntsen.

Når du som læser tror, at nu har legenden Harry Hole ramt bunden, nu kan det ikke blive værre, så ramler alting om ørerne på Harry Hole. Og det gør det på en meget usentimental måde. Og trods krimiklicheen med en fordrukken hovedperson, der på mange måder går sine helt egne veje som enlig ulv, er historien så elegant  konstrueret, at det må fryde enhver, der læser med. Og det rammer mig følelsesmæssigt som læser, at Harry Hole er så nær afgrunden.

Nyd bogen. Bare nyd den uden at du på forhånd ved mere om bogens temaer eller handlingsforløbet. Og nyd, at der er gensyn med gamle, grumme kendinge og nye ansigter i romanen. Og at Kniv selvfølgelig er fuld af referencer til musik, som en ægte Jo Nesbø-krimi altid er. Denne roman mere end nogensinde.

Bogen er oversat af Allan Hilton Andersen.

PS: Bøgerne om Harry Hole i rækkefølge:

1. Flagermusmanden

2. Kakerlakkerne

3. Rødhals

4. Sorgenfri

5. Marekors

6. Frelseren

7. Snemanden

8. Panserhjerte

9. Genfærd

10. Politi

11. Tørst

12. Kniv

 

 

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “Anmeldelse: Kniv af Jo Nesbø