Anmeldelse: Susanne Biers tv-serie The Undoing på HBO Nordic 3


Streaming: Danske Susanne Bier har instrueret thrilleren The Undoing med Hugh Grant og Nicole Kidman, der fra i dag kan ses på HBO Nordic. Min anmeldelse er baseret på seriens to første afsnit, som jeg har smugkigget. David E. Kelley, kendt for bl.a. Big Little Lies, har skrevet manuskriptet. I øvrigt har Gads Forlag netop genudgivet den amerikanske bog bag tv-serien – Det burde du have vidst af Jean Hanff Korelitz.

Den danske instruktør Susanne Bier har for længst fundet vej til Hollywood. De seneste film og tv-serier, knalddygtige Bier har stået bag, har været store produktioner, internationale serier.

Hun står bag Netflix-filmen Bird Box (2018) og den forrygende tv-serie Natportieren (2016), som vandt to Emmy’er og tre Golden Globes. Sådan. Og nu har Bier også instrueret superstjerner som Nicole Kidman, Hugh Grant og Donald Sutherland i thrilleren The Undoing, en tv-serie i 6 afsnit á ca. en times varighed.

Ret befriende egentlig at se charmøren og lune Hugh Grant i en mere dæmonisk og mørk rolle. Selvom de første to afsnit ikke afslører, hvilke hemmeligheder hans skæve smil gemmer på. Grant spiller Jonathan Fraser, der er en stenrig læge. Han er onkolog, der hjælper kræftramte børn – så bliver det ikke mere meningsfuldt. Og så er han gift med den lige så succesfulde terapeut Grace Fraser spillet af Nicole Kidman.

Parret har tilsyneladende alt: Et kærligt og trygt ægteskab, penge i overflod, et luksuriøst New Yorker-liv, en overdådig lejlighed i Upper East Side, der oser af kølig elegance og rigtig mange penge (selvfølgelig ikke det mere bohemeagtige Upper West) en sød og talentfuld søn, gode uddannelser og succesfulde karrierer.

Men Graces verden krakelerer en dag, da hendes mand forsvinder. Og intet er, som Grace troede, at det var. For Jonathan anklages for at have dræbt en ung, smuk, sensuel småbørnsmor Elena Alves (italienske Matilda De Angelis). Mon han havde et forhold til den unge kvinde? Og har Jonathan Fraser mon misbrugt sin magt og position som læge? Gemmer der sig en metoo-problematik her?

Den dræbte kvindes ældste barn går på samme fornemme privatskole som Fraser-parrets dreng Henry. På et stipendium for mindrebemidlede, for den dræbte kommer fra en socialklasse, hvor absolut ingen har gigantiske diamantringe dinglende på fingeren. At den amerikanske storby rummer vilde kontraster er tydeligt.

Drabssagen eksploderer i pressen, hvilket øger presset på Grace, der hidtil har givet andre gode råd om ægteskab og parforhold, men som nu må se sit eget smuldre.

Uroen ulmer hele tiden, og der er spænding fra begyndelsen. Og mon ikke der bliver skruet op for både tempo, mystik og Graces flossede nerver, efterhånden som serien skrider frem? De to første afsnit slutter i hvert fald med en heftig cliffhanger.

Visuelt er serien en lækkerbisken. Jeg labbede især de smukke, stemningsfulde billeder af New York i mig. Filmfotografen Anthony Dod Mantle, der flere gange har arbejdet sammen med Lars von Trier og også står bag en film som Slumdog Millionaire, viser New York City som både en drøm og et absolut mareridt. Og her midt i en coronatid er det næsten lindrende at se en travl metropol, der vrimler med mennesker.

Der er også  talrige billeder af Nicole Kidmans ansigt helt tæt på, så vi som seer skal kunne mærke hendes frustrationer, sårbarhed, forvirring, stress og angst, også når hun udsættes for talrige spørgsmål af efterforsker Joe Mendoza (Edgar Ramirez) og virker underligt afvisende. Skjuler Grace noget?

Men hvor kameraet zoomer helt tæt på hver en bekymringsfuge, hver en trækning og hver en rynke i Hughs ansigt, er der ikke på samme måde tegn på levet liv i Kidmans rynkefri ansigt. Og det skaber altså – for mig –  en distance med den knappe mimik, selvom Kidman med sit pletfri smukke ansigt er troværdig som overklassekvinde. Det er dog ikke til at komme uden om, at Kidman har karisma, mimik eller ej.

Og så synger hun selv titelmelodien – en sælsom, foruroligende, men også smuk udgave af Dream A Little Dream of Me, ligesom Kidmans produktionsselskab, Blossom Films, også står bag serien i samarbejde med David E. Kelley.

Sønnen Henry Fraser spilles troværdigt af Noah Jupe, der trods sine kun 15 år har medvirket i talrige film. Han har samarbejdet med Bier tidligere, da han også medvirker i flere afsnit af Natportieren.

Sofie Gråbøl har en mindre rolle i serien som chefanklager, Catherine Stamper, men hun medvirker ikke i de to afsnit, jeg har set.

Konklusionen efter to afsnit er, at jeg meget gerne hænger på og ser den fængende historie færdig og nyder især Hugh i en mørkere rolle, for ingen er jo helt, som de giver sig ud for at være vel? Og jeg aner et intenst drama forude. Men jeg er ikke lige så opslugt, som jeg var, da jeg så Natportieren, der var mere rå og knap så poleret, selvom også den visuelt var en fryd for øjet.

Det burde du have vidst af Jean Hanff Korelitz, som serien er baseret på, udkom første gang på dansk i 2015, og er nu netop genudgivet på Gads Forlag.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 thoughts on “Anmeldelse: Susanne Biers tv-serie The Undoing på HBO Nordic