Anmeldelse: Vintermørke af Birgithe Stender-Jensen


Anmeldelse: Mange bornholmere husker vinteren 2010 for de massive mængder sne, der væltede ned over øen. Den 58-årige Birgithe Stender-Jensens debutkrimi Vintermørke begynder netop her. Og historien er både rørende og grotesk.

Vintermørke er en kriminalroman, der foregår på Bornholm. Foto: Rebekka Andreasen

Knud. Karsten. Kasper. Kenneth. Og Kirstine.

Der er en del personer, der begynder med K i Birgithe Stender-Jensens Vintermørke. Bogen udkom for nylig og er den 58-årige bornholmske forfatters debutkrimi. Når bogen er bygget op af små, korte kapitler med forskellige fortællestemmer, så er det forvirrende at holde styr på personerne, når der er så mange, der begynder med samme forbogstav. Lidt variation ville have gjort mig mindre forvirret. Jeg måtte bladre en del tilbage for at orientere mig.

Og så undrer jeg mig over, at et element i plottet bliver gentage én gang for meget. Det er svært at uddybe uden at spoile, men når først man én gang har brugt “et trick” hvorfor så genbruge det?

Bum bum. Er Vintermørke så slet ikke værd at bruge tid på? Jo, bestemt. Vintermørke er en interessant debutkrimi, hvor forfatteren følsomt og fint portrætterer mennesker, der på hver deres måde har slået sig på livet. Der er flere karakterer, man har lyst til at rive ud af siderne og lige give et omsorgsfuldt kram. Karakterskildringerne er en af bogens helt store styrker, og heldigvis er personerne både originale og levende på papiret – eller i ørerne, hvis du lytter til historien.

Og heldigvis dribler krimidebutanten uden om nogle grumme krimiklicheer – der er ingen sure chefer her.

Vinteren 2010 danner baggrund for fortællingen. En dramatisk vinter, hvor det østligste Danmark næsten sneede inde, og en vinter, som bornholmerne nok sent glemmer. Kort før jul blev Bornholm ramt af snekaos, og historien begynder netop omkring julen 2010, hvor et mystisk selvmordsforsøg, en mordbrand og et dødt barn i sneen giver travlhed hos politiet, der også må kæmpe med naturens kræfter. I jagten på den/de skyldige må politiet blandt andet en tur ombord på en russisk coaster, der ligger i havnen i Nexø. Og flere gange forbi en lukket afdeling på øens psykiatriske hospital.

Vi følger blandt andre brandmanden Knud Kofod (selvfølgelig har han det efternavn, når han er bornholmer) og efterforskeren Camilla Ambrosen. De er et fint uofficielt makkerpar. Også en helt ung pige og en nyansat præst spiller centralle roller. Alle er de fint beskrevet.

At historien er skrevet i nutid giver en nerve og en gennemslagskraft, der klæder historien, der indimellem er både rørende og grotesk. Det er en roman om svigt og savn og om traumer så store, at de ikke kan matche de massive mængder sne, der indkapsler øen.

Birgithe Stender-Jensen har planlagt endnu et bind i serien om efterforsker Camilla Ambrosen og brandmanden Knud Kofod, og i næste bind må hun gerne drysse endnu mere Bornholmer-atmosfære ud over bogen.

Vintermørke er udgivet på Forlaget 4. til venstre, som krimiforfatter Pernille Boelskov står bag sammen med sin mand Jens Christian Wibe.

PS: At forfatteren er meget glad for hunde er ikke svært at gennemskue, når man læser historien. I øvrigt er jeg vild med det smukke bogcover, som Mikkel Henssel står bag.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.