De fiktive forbrydere findes i virkeligheden


Den digitale fortælling, Kuppet af Line Holm Nielsen, er fornylig udkommet i revideret udgave som bog.

Den digitale fortælling, Kuppet af Line Holm Nielsen, er fornylig udkommet i revideret udgave som bog.

Morten Frichs Kronvidet og Line Holm Nielsens Kuppet er to gode bud på bøger, der giver et indblik i hårde miljøer, hvor våben, vold og narko er hverdagsingredienser. Og det er ikke fiktion, men virkelighed.

Jeg er den kedelige type, der godt kan få en smule dårlig samvittighed, hvis jeg ikke tilkendegiver, at jeg får en tyver for meget i byttepenge. Som aldrig kunne finde på at stjæle en cykel. Som bliver ked af det, hvis jeg sårer folk omkring mig. Som næsten når grænsen for spænding, når jeg vover at tage en enkel tur i rutsjebanen. Og som føler mig modig, når jeg har gennet en edderkop væk fra stuen.

Derfor er det også ufattelig svært for mig at forstå, at nogle mennesker begår hardcore forbrydelser. Jeg er udmærket klar over, at ikke alle har haft en tryg og kærlig opvækst i et middelklassehjem. Jeg kan også sætte mig ind i, at der er visse miljøer, der gør, at det kan være svært at sige nej til noget, man egentlig ikke har lyst til, og som man  gør, fordi man føler sig tvunget til det. Og endelig tror jeg, at der er en mørk side i os alle, der – hvis vi bliver presset helt ekstremt – godt kan eksplodere. Både psykologer og psykiatere kan sikkert sige mange kloge ord om en hardcore forbryders profil. Alligevel er det svært for mig at begribe, at mange af de fiktive personer, krimiforfattere skriver om, og mange af de opdigtede forbrydelser, vi som krimilæsere lader os underholde af, faktisk ”findes” derude i virkeligheden.

For nogle år siden læste jeg Morten Frichs forrygende Kronvidnet – en bog i den såkaldte true crime-genre. Bogen gav et helt unik og ret skræmmende indblik i Hells Angels og den organiserede kriminalitet i Danmark. Ifølge bogen havde Kasper Vetter, som bogen handler om, en almindelig og tryg barndom. Han kommer som ganske ung i kontakt med rockeraspiranter i sit lokale træningscenter. Det er det første lille skridt på vej til at blive forbryder med stort F. Læs bogen, hvis du ikke allerede har gjort det. Den er mindst lige så spændende som en velskrevet krimi.

Jeg har tidligere læst Line Holm Nielsens Kuppet som såkaldt single (en digital fortælling, der er en mellemting mellem en bog og en magasinartikel) og glæder mig nu til at skulle i gang med Kuppet i en udvidet bogudgave. Bogen er ikke fiktion, men fortællingen om røveriet mod Dansk Værdihåndtering i Brøndby i august 2008. Danmarkshistoriens hidtil mest indbringende kup, hvor der forsvandt over 60 millioner kroner. 14 anklagede blev senere idømt 100 års fængsel tilsammen.

I prologen til Kuppet skriver forfatteren bl.a.:

Røverne gik efter det, som samfundet og alle almindelige, lovlydige borgere også stræbte efter op gennem halvfemserne og nullerne: berigelse, prestige og frihed. Deres midler var imidlertid nogle andre.

Deres handlinger er mig stadig uforståelige, men det er fascinerende at læse om. Jeg har tidligere blogget om, hvad der mon gør mennesker til mordere. Læs indlægget her Du kan også læse min anmeldelse af Kuppet som single lige her

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.