Få en god historie – på sms


Få en uhyggelig sms-novelle direkte på mobilen.

Få en uhyggelig sms-novelle direkte på mobilen.

Jacob Weinreich, der sammen med Anders Rønnow Klarlund under pseudonymet A. J. Kazinski skrev krimien Den sidste gode mand, gør det. Steen Langstrup, der sidste år vandt prisen for Bedste Danske Horrorudgivelse, gør det også: Skriver såkaldte sms-historier.

Find den historie du vil læse. Send en sms til en bestemt kode. Og vupti – så får du efterfølgende en sms-historie serveret på din telefon besked for besked. Super smart. Selvfølgelig er det ikke det samme som at læse en lang roman, og du kan ikke selv bestemme tempoet. Men der er noget charmerende over det kompakte format. Og så gør det bare noget ved fortællingen, at man får den serveret på sin egen telefon. Sjovt og fascinerende. Prøv det.

Jeg har bl.a. læst Er du ok? En beretning om angrebet på tvillingetårnene i New York 11. september 2001. Sisse K. Ibsens 23 sms’er fortæller historien om angrebet og dem, det ramte. Og det i real-time, altså over den samme tidsperiode, som katastrofen faktisk varede. Historien bygger på historiske fakta og personer. Det er en stærk, lille historie, der gav mig et kæmpe sug i maven. Historien kostede 15 kroner, og jeg sendte blot en sms med en bestemt kode – så fik jeg historien serveret i bidder på min iPhone.

Det er meget anderledes at læse en lille historie på den måde – besked for besked. Da sms’erne drypvis tikkede ind, havde jeg faktisk glemt, at jeg havde gang i en historie. Ikke sjældent strækker fortællingerne sig over flere dage eller en uge, og det er altså lidt specielt ikke at kunne læse det, man vil, men i stedet få historierne i små bidder. Historierne folder sig på den måde ud lige så stille.

Om gyser-forfatteren Steen Langstrup sms-novelle: I morgen skal du dø også folder sig ud lige så stille, er jeg mere i tvivl om. Det er en så livagtig fortælling, at et par af læserne faktisk har anmeldt sms-novellen til politiet. Selvom de selv har bestilt historien, er de blevet skræmte af beskeder som:

“Jeg fulgte efter dig til morgen. Så du mig ikke?”

Beskederne lander på din mobiltelefon fra et ukendt nummer. Så hvis du giver dig i kast med den novelle, er det en god ide at huske på, at beskederne altså stammer fra Steen Langstrups fantasi.

Det er forlaget SMSpress, der står bag udgivelserne, og på deres Facebook-side siger Steen Langstrup:

Selvfølgelig skriver man en gyser i håbet om at skræmme folk, men jeg har aldrig tidligere oplevet, at folk reagerede så stærkt på mine tekster. Jeg tror en del af det skyldes, SMS-noveller er et forholdsvist nyt medie, og læserne måske derfor ikke har paraderne oppe på samme måde, som når man sætter sig til rette for at læse en bog.

Den historie skal jeg læse. Gys.

Sidste år gav jeg min veninde den digitale sms-julekalender Godt ord igen skrevet af Merete Pryds Helle. Det betød, at en sms tikkede ind på hendes telefon hver dag fra 1. – 24. december. En anderledes måde at give julekalender på.

På sitet her kan du tjekke, om du kan låne sms-historierne via dit lokale bibliotek. I praksis betyder det blot, at du skal skrive en bestemt kode for at kunne få tilsendt sms’erne. Ellers kan du købe historierne for meget beskedne beløb.

God læselyst

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.