Den der tugter af Dorthe Annette Hansen


Anmeldelse: Dorthe Annette Hansen er tidligere overvagtmester i Vestre Fængsel og har skrevet en stram, velfortalt og unik spændingsroman om hverdagen i Danmarks største (og måske mest berygtede) fængsel.

Krimiforfatter Dorthe Annette Hansen har sin research i orden. Hun har arbejdet som både fængselsfunktionær og overvagtmester i Vestre Fængsel.

I et interview har krimiforfatter Dorthe Annette Hansen fortalt, at hun i sin seneste spændingsroman, Den der Tugter, har skruet lidt ned for virkeligheden. For ikke at skræmme læserne alt for meget.

Det siger ikke så lidt, for tonen er rå, og forholdene er barske. Dorthe Annette Hansen brækkede ryggen for ni år siden, da hun blev overfaldet af en fange under en afhøring. Og skal man tro forfatteren, så er sikkerheden i fængslet langt fra optimal – hverken for de ansatte eller de svage fanger.

Spændingsromanen giver et enestående indblik i livet i den korsformede 4-etagers bygning på Vigerslev Allé i København SV. Vi følger især ægteparret og kollegerne Bjarne og Sanne, der begge er fængselsfunktionærer. På deres arbejde skal de navigere i det, der burde være lov og orden, men som langtfra er det. Da en fange findes død i sin celle og en betjent stikkes ned på gangen, ulmer uroen bag murene.

Dorthe Annette Hansen skriver stramt og uden de store dikkedarer, og det virker godt. Hun formår med sit sprog at skabe en vedkommende, intens, dirrende, urolig og faretruende stemning, så man hele tiden har fornemmelsen af, at nu sker der noget skelsættende og farligt (hvilket der også gør). Hun beskriver den klaustrofobiske stemning, der kan være i en celle, og de ansattes magtesløshed over for stigende arbejdspres og dårlig sikkerhed. Og selvom forfatteren måske har skruet ned for virkeligheden, så giver bogen et realistisk billede af, hvordan det er at leve i Vestre Fængsel. Det er underholdende, spændende og – synes jeg – hamrende interessant.

Jeg synes dog, at forfatteren burde have kælet lidt mere for den sidste tredjedel af bogen. Der går det lidt rigeligt stærkt. Og det er en skam. Den der tugter er dog alt i alt en hurtiglæst, fascinerende og fængslende fængselsroman.

PS: Forfatteren står også bag krimien Fristelsen. Du kan læse min anmeldelse af bogen lige her

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.