En hellig alliance af A.J. Kazinski

Tjuhej hvor det går over stok og Amalienborgs slotsplads.

Tjuhej hvor det går over stok og stenene på Amalienborgs slotsplads.

Anmeldelse: I A.J. Kazinskis seneste krimi, En hellig alliance, er de skruppelløse skurke hverken østeuropæiske narkobagmænd, islamistiske terrorister eller amerikanske gangstere. Det er derimod monarkiet, der har en skjult dagsorden om at bekæmpe demokratiet.

Jeg betragter mig selv som en halvlunken royalist. Jeg møder ikke op til dronningens fødselsdag med flag eller jagter medlemmer af kongefamilien, når de klipper røde bånd over. Men jeg synes, at kongehuset repræsenterer Danmark på fornem vis og kan ikke sige mig fri for at smile og blive lidt glad, når jeg indimellem har fået et glimt af dronningen og hendes familie.

Det udelukker dog ikke, at jeg både morede mig og var uhyre godt underholdt af En hellig alliance, der tegner et mørkere og mere dystert billede af kongehuset end det, der afspejles i Billed-Bladet. Det er en krimi om kampen mellem monarki og demokrati. Og skal man tro A.J. Kazinski, så er kongehuset fuld af hemmeligheder, magtkampe, skandaler, mysterier, fortielser, hemmelige gange, alliancer og pagter for at bevare monarkiet.

Eva Katz er blevet fyret som livsstilsredaktør på Berlingske og bærer rundt på et stort traume: Hendes kæreste er død i Afghanistan. Hun er på kanten af en depression og bliver af kommunen pålagt at tage en køkkentjans i en børnehave. Her får hun mistanke om, at en femårig dreng, der er søn af kronprinsessens hofdame, har overværet et brutalt mord i kongehuset. Eva sætter sig for at løse mordgåden.

Der er masser af humor, tempo og spænding i romanen, der overrasker og underholder i forrygende stil. Hvor meget sandhed der er i en alliance mellem Europas kongehuse, aner jeg ikke. En alliance, der handler om at fastholde og udvide sin Gudgivne magt. Men jeg synes, det er et interessant omdrejningspunkt for en thriller. Genialt at kaste sig over en så lukket institution som kongehuset i et så åbent og demokratisk samfund som det danske.

Og tjuhej hvor handlingen galopperer af sted. En hellig alliance er mere end 500 siders appetitlig og intens krimi. Så pyt med, at der er nogle løse ender, der dingler lidt rigeligt.

PS: A.J. Kazinski er pseudonym for Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich. Parret står også bag de to bøger om gidselforhandler Niels Bentzon: Den sidste gode mand og Søvnen og døden.

 

 

 

4 kommentarer til En hellig alliance af A.J. Kazinski

 • Helle K. skriver:

  Jeg synes måske, at det hele er lidt for meget tju-hej og nu skal vi skrive krimi-agtigt til min smag – og jeg er ikke engang halvlunken royalist 😉 så er det er ikke der skoen trykker.
  De første 130 sider synes jeg var gabende kedeligt … så kom der gang i krimien, men som nævnt lidt for meget gang i den og for lidt indhold – efter min smag.
  Heldigvis er det tilladt at have forskellige meninger.

 • Sjovt at jeg kender flere, der virkelig ikke kan lide denne bog, der jo ellers vader i fremragende anmeldelser. Og ja, dejligt at smag og behag er forskellig. Jeg var virkelig godt underholdt.

 • Karin Laursen skriver:

  Jeg hørte dem i dag på Bogforum. Må sige de to herrer og Pernille Aalund solgte bogen godt. Og forresten, takker endnu engang for billetterne. I bussen tværs over Fyn og Sjælland afholdt jeg en litterær konkurrence blandt min kolleger. Den anden billet var præmien.

 • Rebekka Andreasen skriver:

  Hej Karin
  Det er dejligt at høre, at du var glad for din præmie – og at du har nydt bogmessen. Jeg skriver senere lidt om BogForum. Gå du trygt i gang med En hellig alliance….
  Rebekka

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rebekka Andreasen læser krimier og blogger. Foto: Jane Gisselmann

Følg min blog

Følg min blog og få en e-mail, når der kommer et nyt indlæg

Nyhedsbrev

Du kan også tilmelde dig mit personlige nyhedsbrev

Lige nu læser jeg

Kobra Af Deon Meyer, Forlaget Turbine

Læs mere om bogen her