Den skyldige af Lisa Ballantyne 2


Stærk psykologisk krimi om omsorgssvigtede børn, straf og skyld.

Stærk psykologisk krimi om omsorgssvigtede børn, straf og skyld.

Anmeldelse: Faste læsere af bloggen ved, at jeg begejstres af hæsblæsende krimier, men jeg er faldet pladask for skotske Lisa Ballantynes debutroman Den skyldige, der er en rørende, usentimental og stille psykologisk krimi om bl.a. børn, skyld, svigt og straf.

Skal børn i fængsel lige som voksne? Når man nu ved, at jo hurtigere unge mennesker stifter bekendtskab med retssystemet, jo mere fastholdes de i det? Det er bl.a. et af de spørgsmål, forfatteren Lisa Ballantyne stiller i sin debutkrimi Den skyldige. I England er den kriminelle lavalder ti år hvilket er fem år tidligere, end danske unge straffes for den kriminalitet, de begår.

Daniel Hunter bor i London og er forsvarsadvokat. Som en anden Lisbeth Zornig er han mønsterbryder big time. Han har en turbulent og ensom opvækst bag sig: en mor på stoffer, de brutale møder med moderens mange voldelige kærester og plejefamilier og skoler, der giver op. Indtil han bliver anbragt hos den let alkoholiserede, men kærlige og omsorgsfulde Minnie. Det er hendes fortjeneste, at Daniel ikke er endt bag tremmer.

Da Daniel skal forsvare den kun 11-årige dreng Sebastian, der er anklaget for at have banket en 8-årig legekammerat ihjel med en mursten, vælter alle minderne om hans egen forhutlede barndom frem. Han ser sig selv i Sebastian og vil gøre alt for, at Sebastian ikke ender i ungdomsfængsel – skyldig eller ej.

Vi følger dels retssagen og dels i tilbageblik Daniel som dreng.  Hvor der går lidt for meget vidneafhøring og bevisførelse i kapitlerne om retssagen, blev jeg meget grebet af  kapitlerne om Daniels barndom. Det er en bog om svigt, relationer, kærlighed, straf og forbrydelse. Og fortrydelse.

Der er indlevende personbeskrivelser og masser af spænding,  selvom Den skyldige ikke er en klassisk pageturner. Det er en stærk og gribende historie, der sad i mig længe efter, at bogen var læst.

PS: Jeg har tidligere blogget om en tyve år gamle sag, hvor to 1o-årige engelske drenge i 1993 bortførte, torturerede og dræbte den 2-årige James Bulger, som de ikke kendte på forhånd. Sagen gjorde dengang et enormt indtryk på mig og rystede og chokerede hele Storbritannien. Det fik mig til at tænke over, hvad der gør et menneske til morder? Du kan læse indlægget her

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Den skyldige af Lisa Ballantyne