Fyrre dage uden skygge af Olivier Truc


Oliviers Truc er fransk og har skrevet en original krimi fra det nordligste Skandinavien - nemlig fra Sameland. I Fyrre dage uden skygge er temaet bl.a. den traditionelle same-kulturs langsomme død.

Oliviers Truc er fransk og har skrevet en original krimi fra det nordligste Skandinavien – nemlig fra Sameland. I Fyrre dage uden skygge er temaet bl.a. den traditionelle same-kulturs langsomme død.

Anmeldelse: Skulle der snige sig en enkel krimi-skeptiker ind på sitet her, som mener, at “det altid er butleren, der gjorde det”, og at krimier kun er overfladisk underholdning, så læs lige med her. Franske Olivier Truc har skrevet en usædvanlig og original krimi fra Sameland, der er meget mere end en krimi.

At temperaturen uden for har været tyve grader eller mere, og at sveden har dannet små, perlende klatter på min hud, når jeg har siddet i haven og læst, har ikke forhindret mig i at leve mig fuldstændig ind i Olivier Trucs arktiske fortælling. Krimien Fyrre dage uden skygge foregår i Sameland under lidt andre temperaturer. Minus 27 grader f.eks. Den franske forfatters krimi foregår i en lille del af det nordligste Norden, hvor der i vildmarken eksisterer et såkaldt renpoliti, og hvor solen i en periode slet ikke står op – og derfor ikke efterlader skygge.

En samisk tromme bliver stjålet fra et museum kort før en vigtig FN-konference i Oslo. En tromme, der har stor værdi for det samiske folk og symboliserer hele urfolkets identitet. En rensdyravler findes derefter myrdet – med ørerne skåret af.

I bogen møder vi alt andet end smilende samer i kulørte folkedragter, der sælger souvenirs med rensdyrmotiv. Her er konflikter og intriger, interne magtkampe og hemmeligheder. Læg dertil en brutal og barsk natur. Det umage makkerpar Klemet Nango og Nina Nansen må virkelig gasse op på deres snescootere for at finde frem til både tromme og morder.

Klemet er den ældre, erfarne betjent, der selv er same og kender samernes skikke og traditioner. Nina er ung, nyuddannet fra politiskolen i Oslo, handlekraftig og stærk, men nogle gange kommer hun på glat is på grund af sin uvidenhed. De er begge levende beskrevet, og Olivier Truc skriver heldigvis uden om de åbenlyse klicherer. Faktisk skriver han hamrende godt.

Bogen giver bemærkelsesværdige, indlevende og fascinerende beskrivelser af et samfund og en minoritet, der godt nok er en del af vores nabolande, men som nok alligevel er fremmed og eksotisk for de fleste danskere. Som fransk journalist har Olivier Truc i mange år skrevet om de nordiske og baltiske lande til franske aviser. Fyrre dage uden skygge er hans debutroman og viser andet og mere end billedet af et demokratisk, harmonisk velfærds-Skandinavien.

Det er en spændende bog, en medrivende historie og et fascinerende plot. Og selvfølgelig flettes fortid og nutid sammen, så vi til sidst forstår, hvorfor bogens første kapitel tager os med tilbage til 1693.

Kast dig over bogen, hvis du trænger til et iskoldt gys midt i sommerheden. Og hvis du gerne vil blive lidt klogere på en kultur og et samfund, der er ved at uddø i takt med, at rensdyr-kulturen, som har stor betydning for samerne, langsomt forsvinder.

Du kan læse mere om bogen, der er udgivet af Modtryk, lige her

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.