Sommerinterview med Inger Gammelgaard Madsen


Inger Gammelgaard Madsens forlag hedder Farfella. Det betyder sommerfugl på italiensk. Hun arbejder på bog nummer otte om Kriminalassistent Roland Benito. Foto: Thomas Gammelgaard Madsen.

Inger Gammelgaard Madsens forlag hedder Farfalla hvilket betyder sommerfugl på italiensk. Hun er glad for Italien og har også udstyret sine bøgers hovedperson med en italiensk baggrund. Foto: Thomas Gammelgaard Madsen.

Sommerkavalkade: Mød ugens forfatter, Inger Gammelgaard Madsen, der har stor succes som selvudgiver.

Inger Gammelgaard Madsen udgiver sine krimier om den italienskfødte kriminalassistent Roland Benito på eget forlag. Hun er aktuel med Slangernes Gift, der er den syvende bog i serien. Læs mere om forfatteren her

Hvad skal din sommer gå med?

– Uha, den kommer nok mest til at gå med min næste krimi Dommer og bøddel, som jeg skriver på i øjeblikket, men jeg håber da også, der bliver tid til at komme lidt rundt i det danske sommerland eller måske ud at rejse. Jeg går og leger lidt med idéen til en bog, som ikke er i Benito-serien, men som tager udgangspunkt i problemerne med de afrikanske bådflygtninge på den italienske ø Lampedusa. Det ville være dejligt med en research-rejse dertil, men det vil tiden vise. En sommer er jo kort.

Fortæl om et skønt sommerminde fra din barndom:

– De bedste sommerminder fra min barndom er, når vi børn fik lokket vores far til at køre os til Knudsø nord for Ry. Jeg er opvokset i Galten, og der var ikke meget vand i sigte til afkøling på en varm sommerdag bortset fra Galten mose, som vi boede næsten ved siden af, men hvor vi selvfølgelig absolut ikke måtte bade. Jeg troede længe som lille, at min far var en habil svømmer, til det en dag blev afsløret, at han bare gik på hænder på sandbunden i det lave vand. Jeg nød meget de ture til søen, selvom jeg i dag foretrækker at bade i det salte havvand.

Sfinksen fra Villa San Michele, hvor Inger Gammelgaard Madsen har ..

Sfinksen fra Villa San Michele på Capri – og ja, det er Inger Gammelgaard Madsens hånd. Men hun vil ikke røbe, hvad hun ønskede. Foto: Privat.

Er der en bestemt læseoplevelse, som du forbinder med en sommer?

– Det gør helt sikkert Historien om San Michele skrevet af den svenske læge og forfatter Axel Munthe. Det er en fiktiv selvbiografi om hans liv og arbejde og titlen refererer til Villa San Michele, den fantastiske villa, som han byggede oven på en gammel ruin i byen Anacapri på Capri for at leve og bo der resten af sit liv. Han havde forelskede sig i øen som ung. Det er en gammel sag skrevet i 1929 og oversat til 45 sprog, men jeg købte den en sommer på ferie i Ravello og læste den dernede på italiensk. Der sker det tragiske for Axel Munthe, at da villaen omsider var færdig, og han flytter til sin drømmetilværelse på Capri, får han en øjensygdom, så han ikke kan tåle det stærke italienske lys, han bliver blind og er tvunget til at flytte tilbage til Sverige, hvor han dør i 1949. Jeg var selvfølgelig på Capri og se Villa San Michele, der besøges hvert år af tusindvis af turister. Det var så følelsesladet at stå på terrassen til den villa og skue ud over havet med udsigt til Napoli og vulkanen Vesuv og vide, at Axel Munthe havde elsket det sted overalt på jorden, men var tvunget til at forlade det. En af skulpturerne på terrassen er en sfinks lavet i granit. Man kan lægge hånden på den og ønske noget, som med garanti vil gå i opfyldelse, hvis man ikke fortæller nogen, hvad man har ønsket. Jeg har aldrig røbet mit ønske for nogen, så der er håb om, at det går i opfyldelse.

Har du et favoritord, som du er ekstra glad for?

– Som forfatter elsker jeg alle ord. Men jeg holder meget af små ord, der kan ændre en sætnings betydning. Ordet “heller” for eksempel. Der er forskel på at skrive: “Det ville hun ikke,” i forhold til: “Det ville hun heller ikke”. Det lille heller har fortalt, at der er mere end én ting, hun ikke vil. Og sådan er der så mange små gode ord. Men jeg er i øjeblikket vild med ordet ”Blodregn”, og jeg har sat det som foreløbig titel på bogen om Lampedusa, som jeg går og tænker på, da den titel ville passe perfekt til temaet.

Hvilke skønlitterære bog har/har haft stor betydning for dig?

– Det kommer an på, hvilken betydning der menes. Alle de bøger, jeg har læst, har betydet et eller andet i en eller anden retning, så det er umuligt at trække en bestemt frem.

Hvis folk kun læser en enkelt krimi i deres sommerferie, hvilken bog vil du så anbefale?

De skal da selvfølgelig læse Slangernes gift. Nej, der er så mange at anbefale, så det er igen svært at vælge, det er jo smag og behag, men Jo Nesbø går man aldrig forkert af.

Hvad skal du selv læse i løbet af sommeren?

– Ud over mit manus Dommer og bøddel, som jo skal læses igennem en hel del gange, så skal jeg helt sikkert i gang med Sønnen af Jo Nesbø. Den bog glæder jeg mig meget til at læse.

I næste uge kan du møde krimidebutanten Martin Dan Rasmussen her på bloggen. Fik du ikke læst interviewet med sidste uges forfatter, finder du interviewet med Michael Katz Krefeld lige her

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.