Gode tv-krimier og en kriminalroman, du absolut ikke må gå glip af 4


Krimiguf/streaming: Her får du et par fif til virkelig gode tv-serier, som du kan streame. Og så SKAL du læse Hun skal leve af den svenske forfatter Anders Roslund, hvis jeg må få lov til at bestemme. Det er min bedste læseoplevelse i 2019.

Min bedste læseoplevelse i 2019 er Hun skal leve af den svenske forfatter Anders Roslund. Han har tidligere skrevet bøger med Börge Hellström og med Stefan Thunberg. Men han kan altså også alene.

Natten til den 25. oktober 2019 skrev jeg sådan her på Vildmedkrimi.dks profiler på både Facebook og Instagram:

“Prøv lige at høre her: Klokken er snart 01.00 og jeg skal op om mindre end fem en halv time. Men jeg er akkurat blevet færdig med denne bog, der udkommer i dag fredag på Modtryk, og jeg er nødt til straks at dele, at det uden tvivl er den allerbedste krimi, jeg har læst i år – og jeg har altså læst fantastiske krimier som eksempelvis Jo Nesbøs Kniv.

Hun skal leve af Anders Roslund er en mørk, dyster, raffineret, stærk, eftertænksom og ekstrem gribende historie med karakterer, der brænder igennem papiret og som virkelig har noget på spil, og Roslunds sprog er fantastisk rigt og nogle gange nærmest poetisk – i hvert fald glimrende oversat fra svensk af Inger Kristensen. Jeg er dybt fascineret af Roslunds evner til at fange mig ind i et krimiunivers, jeg slet ikke har lyst til at forlade igen. Imponerende krimihåndværk. Det er saftsuseme årets hidtil bedste læseoplevelse. Det var bare det. Godnat.”

Hermed en kæmpe anbefaling af spændingsromanen – igen. Jeg ved allerede, at flere har læst bogen på min anbefaling. De er også ret begejstrede. Hun skal leve er et fremragende eksempel på, hvad krimigenren kan: røre os, bevæge os, underholde, fascinere, skræmme, sætte tanker i gang, have mod til at dykke ned i mørket og også give os en form for forløsning, der retter op i det kaos, livet kan være. Læs den. Det er en meget stærk indledning, og efter de første par sider er du allerede hvirvlet ind i en fremragende roman. Og læs mere om, hvad den handler om, her

Nå. Efter at have læst Hun skal leve, er det lidt svært at blive vanvittig imponeret igen, selvom jeg har haft en del gode læseoplevelser siden. I øjeblikket læser jeg rigtig meget i forbindelse med mit arbejde. Dels som forberedelse til forfatterinterviews. Jeg har blandt andet et meget spændende forfatterinterview med en amerikansk bestsellerforfatter i morgen – skal nok fortælle mere senere. Og dels fordi jeg vurderer manuskripter gennem Skriveværkstedet. Derfor har jeg også haft en periode, hvor jeg ikke har læst meget i min fritid, men jeg har derimod set et par gode serier, som jeg iler med at anbefale.

Streaming:Har du endnu ikke set den franske serie Engrenages, der både går under navnet Spiral, men også kaldes Geringssted Paris, så finder du femte sæsons 12 afsnit af en lille times varighed på DR. Og du har god tid, da du kan se dem frem til januar 2021. Du kan godt hoppe på her, selvom du ikke har set de forrige sæsoner, der år tilbage blev vist på DR2. Det er en realistisk og superspændende fransk politiserie, der følger efterforskningsleder Laure Berthaud (Caroline Proust) og hendes lille team, der knokler for at opklare et mystisk dobbeltmord på en ung mor og hendes datter.

Det er en politiserie, der også giver et billede af det franske retssystem – på godt og ondt med alt hvad der følger med af magtkampe, intriger og studehandler. 6. sæson vises på DR2 i løbet af november/december. Der er i alt syv sæsoner, og jeg er ret begejstret for den franske politiserie, der byder på fremragende skuespil og gode historier med uforudsigelige plots. Det er en fornøjelse at komme rundt i Paris’ gader med det franske hold af efterforskere. Og så har efterforskningsleder Laure Berthaud en medarbejder, der hedder Tintin!

Serien blev i 2015 hædret som årets bedste udenlandske dramaserie og belønnet med en Emmy.

Inden vi dør sæson 2: Måske er du en af dem, der har NabolandsKanalerne i din tv-pakke? NabolandsKanalerne er en fælles betegnelse for vores nabolandes største tv-kanaler, det vil sige SVT1, SVT2, NRK1, ZDF, ARD, TV2 Norge og TV4 Sverige.

Og her bliver ofte vist krimiserier af høj klasse – med danske undertekster. Lige nu viser SVT1 anden sæson af den forrygende svenske krimiserie Inden vi dør (Innan vi dör –  Traileren oven over er fra sæson 1.) Jeg ser ikke serien søndag aften, hvor den kommer på svensk tv klokken 21, men via min YouSee tv-app. Hvis du ikke har kanalerne, så hold øje med, hvor du kan streame serien. Den er vild! Og historien i sæson 2 er lige så mørk, rå, overraskende, uhyggelig og fascinerende som i sæson 1.

Da første sæson blev vist på svensk tv i foråret 2017, blev hvert afsnit i gennemsnit set af 1,5 millioner svenskere, og det kan jeg godt forstå. Der er fremragende skuespilpræstationer af blandt andre Adam Pålsson, der spiller Politikvinden Hannas søn Christian, så man glemmer, at det blot er en rolle, han spiller.

I begge sæsoner går han undercover, og det er ikke for sarte sjæle. Hans angst, hans plagede sind, hans PTSD og mørke brænder gennem skærmen, og jeg forstår godt, at han har vundet den prestigefyldte svenske tv-pris Kristallen for netop rollen som Christian, der… ja, jeg vil ikke røbe for meget. Se selv med, når Inden vi dør tager dig med til en brutal kriminel underverden i Stockholm og igen fokuserer på et meget problematisk mor/søn-forhold.

Rollen som Christians mor, den ambitiøse efterforsker Hanna, spilles af Marie Richardson. Herhjemme er den svenske skuespiller især kendt for tv-rollen som Maja Thysell, kollega til Kurt Wallander i tv-serien Wallander. Og som Linda Jakobsson, der bliver mishandlet af sin finansminister-mand i den svenske serie Kongemordet baseret på Hanne-Vibeke Holsts bestseller.

Du kan læse min anmeldelse af Inden vi dør sæson 1 her

PS:Husk at du kan se en liste over de tv-serier, jeg har anmeldt/omtalt, lige her

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “Gode tv-krimier og en kriminalroman, du absolut ikke må gå glip af

 • Helle klitgaard

  Jeg så Inden vi dør sæson 1 på CMore, og den er super, så jeg glæder mig til sæson 2, jeg har ikke lige tjekket, om den er kommet der.
  Bogen er på min liste, den skal vist rykkes op på listen – tak for anmeldelsen.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Hej Helle

   Glæd dig til sæson 2. Uha, den er spændende. Jeg er ikke helt igennem den endnu, men den holder kvaliteten i forhold til sæson 1. Og ja, hvis det skulle stå til mig, så ryk bogen op på din læseliste. God fornøjelse med det hele.

   Bedste hilsner
   Rebekka

 • Carl Frederik Bie

  Hej – det er dejligt at læse hvilke krimi du virkelig kan anbefale. Selvfølgelig skriver du positivt om mange af krimierne – måske for at please forfatterne, men vi kender alle det at der er en middelvare og så er der de virkelig gode. Jeg mangler lidt inspiration til udenlandske forfattere der er oversat til dansk.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Hej Carl Frederik

   Tak for din kommentar. Det kan være jeg snart laver et blogindlæg om oversat litteratur.
   Og nu har jeg jo den fordel, at jeg selv bestemmer, hvad jeg anmelder – og indimellem går jeg uden om de bøger, jeg har en formodning om ikke er min smag.

   Bedste hilsner
   Rebekka