Anmeldelse: Pigen under træet af Sara Blædel 2


Anmeldelse: I dag udkommer Sara Blædels tiende krimi om Louise Rick. Pigen under træet er en krimi, der tager læserne med til det midtsjællandske, som forfatteren selv er rundet af. Denne gang møder læserne Louise Rick i en ny rolle, nemlig som pårørende.

Pigen under træet udkommer i dag på Politikens Forlag.

I år er det 15 år siden, at Sara Blædel debuterede med den første Louise Rick-krimi Grønt støv. Dermed har Sara Blædel været en del af den danske krimi- og spændingsgenre, siden dengang antallet af danske krimiforfattere groft sagt kunne tælles på én hånd.

Jeg er sikker på, at mange fans har ventet spændt på Pigen under træet. Både de mange, der var vilde med serien om bedemandens datter (jeg er ikke en af dem) og alle os, der gennem årerne har holdt meget af Blædels krimiunivers.


I forbindelsen med udgivelsen af bogen arrangerede Politikens Forlag en tur rundt i fodsporet på Sara Blædels Pigen under træet for bogbloggere, bibliotekarer og andre bognørder. Restaurant Malerklemmen ved Borup, hvor fotoet er fra, serverer æbleskriver året rundt, og her kom forfatteren ofte som ung. Og stedet bliver nævnt i bogen flere gange. Foto: Rebekka Andreasen

Pigen under træet er ikke den bedste bog i Louise Rick-serien, og selve plottet vælter ikke en erfaren krimilæser omkuld. Men jeg er alligevel ret glad for bogen:

  • Fordi Blædel kan det dér med at beskrive det nære, det hverdagsagtige, det vi kan genkende fra os selv, relationer mellem mennesker på en vedkommende og interessant måde uden at det bliver banalt.
  • Fordi jeg godt kan lide tonen i hele romanen.
  • Fordi forfatteren skriver om karakterer, der gør mig nysgerrig. Og gør mig hooked, så jeg gerne vil høre om Louise Ricks forhold til broderen Mikkel og om Camilla Linds forhold til den 17-årige teenagesøn Markus.
  • Fordi Blædel med fine detaljer dykker ned i den bagage, vi alle slæber rundt på i form af vores ungdomsår og fortæller en underholdende historie om skæbnesvangre valg.
  • Fordi der er masser af ungdomsnostalgi i bogen, der fascinerer, og som fik mig til at stille spørgsmålet: Hvordan mon mit eget liv havde set ud, hvis jeg havde truffet nogle helt andre valg? Hvis jeg stadig hang ud med dem, jeg gik i folkeskole med, hvis jeg var blevet gift med min allerførste kæreste, hvis jeg havde bosat mig i den forstad, hvor jeg selv voksede op?
  • Fordi bogen er skrevet med en lethed og lune uanset om Blædel skriver om Louise Rick eller Camilla Lind, og det selvom Louise Rick det meste af bogen er alt andet end let  – hun er tværtimod i en zombieagtig tilstand og dopet af thailandske sovepiller for at kunne håndtere det faktum, at hendes bror, der er far til to små børn, har forsøgt selvmord.
  • Fordi det er befriende og herligt at møde Louise Rick i en helt ny rolle som frustreret pårørende på den “forkerte” side af afhøringerne. Det klæder fortællingen, at forfatteren, der ellers i den forrige roman havde givet Louise Rick udsigt til et mere administrativt topjob hos Københavns Politi, ændrede planer og hev Louise Rick væk fra skrivebordet.
  • Fordi der er et herligt og også rørende gensyn med en interessant karakter, Mona, der også spillede en rolle i Dødsenglen fra 2010. Det er faktisk Mona med det skrøbelige sind og de lidt overnaturlige evner, der gav Blædel ideen til bogen.

Louise, Louise Rick er tilbage. Og jeg har nydt gensynet – også med Camilla Lind, der er tilbage for fuld hammer.  Pigen under træet vil ikke skuffe hardcore Blædel-fans, men hardcore krimifans skal lede andre steder efter et kringlet krimiplot, der overrasker.

Du kan i denne weekend på BogForum møde Sara Blædel alle dage.

PS: En lejrtur på Bornholm i 1995 spiller en vigtig rolle i bogen. Det er nemlig her, pigen under træet findes. Temmelig død. Hvis du vil vide, hvor jeg selv var på lejrtur i 1986, og hvad der samtidig skete af dramatiske ting, så læs indlægget her

PPS: Sara Blædels bøger om Louise Rick i rækkefølge:

1. Grønt Støv (2004)

2. Kald mig prinsesse (2005)

3. Kun ét liv (2007)

4. Aldrig mere fri (2008)

5. Hævnens gudinde (2009)

6. Dødsenglen (2010)

7. De glemte piger (2011)

8. Dødesporet (2013)

9. Kvinden de meldte savnet (2014)

10. Pigen under træet (2019)


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Anmeldelse: Pigen under træet af Sara Blædel

  • Helle klitgaard

    Tak for anmeldelsen, jeg vil glæde mig til at læse om Bornholm, som jeg kun har besøgt en gang – lejrskole i 7. klasse i 1975 – jeg fik mit første kamera til den tur, så jeg har nogle billeder til at minde mig om turen. Det mest dramatiske på den tur, var brandfaren pga hedebølge, så vi ikke kunne komme i Paradisbakkerne. Der var selvfølgelig en del snigen sig frem og tilbage mellem drenge- og pigeafdelingen, men sådan er det vist altid på sådan nogle ture.

  • Rebekka

    Selv tak. Og der er masser af lejrskole-nostalgi i bogen – og mon ikke, der også er noget vi-gider-ikke-sove-pjank i bogen også? God læselyst – og Bornholm kan i øvrigt anbefales