Gratis digital fortælling om skoleskyderi i Aarhus i 1994


True crime: Det er 25 år siden i år, at Danmarks første og eneste skoleskyderi fandt sted. Det skete på Aarhus Universitet. TV2 Østjylland har lavet en fin lille og meget sober digital fortælling om tragedien.

Screenshot fra TV2 Østjyllands digitale historie. Foto: Ernst van Norde.

I april 1994 boede jeg på Trøjborg, en skøn bydel i det nordlige Aarhus. Jeg var dengang 21 år og var for længst flyttet hjemmefra og boede i den attraktive bydel tæt på både vand, skov og Aarhus C.  Jeg var ved at forberede mig til optagelsesprøven på journalisthøjskolen og arbejdede ved siden af i et solcenter (ja, det var dengang….)

Trøjborg blev også dengang kaldt en by i byen med sin brede butiksgade, sin biograf (hvor jeg i øvrigt som helt ung teenager tjente mine lommepenge som piccoline) sine cafeer og restauranter, og så husede Trøjborg også en afdeling af Aarhus Universitet – i Niels Juels Gade få hundrede meter fra, hvor jeg tog imod kunder, der gerne ville en tur i solarium.

Her holdt blandt andet Dansk og Dramaturgi til. Og det var i det såkaldte Trøjborgkompleks kantine, at en mandlig 35-årig studerende med et oversavet haglgevær den 5. april 1994 skød og dræbte to studerende og sårede to andre, før han skød sig selv på et toilet i bygningen.

Det er en episode, jeg aldrig glemmer, selvom jeg ikke kendte nogle af dem, der var tilstede den dag på universitetet i april 1994. Jeg husker tragedien, fordi den foregik lige der, hvor jeg boede, arbejdede og følte mig tryg. Og fordi jeg – og mange andre – var dybt chokkerede over, at sådan noget tragisk og voldsomt kunne ske i vores bydel.

TV2 Østjylland har lavet en fin og sober gennemgang af tragedien og forsøger at gøre os lidt klogere på drabsmandens tankegang og motiver. Du finder webhistorien her

Det er TV2-journalisten Kirstin Stefánsdóttir Egekvist, der står bag historien, som hun har lavet i samarbejde med flere kolleger blandt andet en programmør og en redaktør.

PS: Da jeg kom på journalisthøjskolen, fik jeg medstuderende, der havde været helt tæt på begivenhederne. Og som år efter stadig var mærkede af den blodige dag i april 1994.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.