Anmeldelse: Pitbull af Anne Mette Hancock


Anmeldelse: På få år har krimiforfatter Anne Mette Hancock, der debuterede i foråret 2017 med Ligblomsten, massivt banket sit navn fast i en benhård krimibranche, hvor det ikke er alle forundt at få succes. Pitbull, tredje bog i serien om journalist Heloise Kaldan og drabsefterforsker Erik Schäfer, er seriens bedste.

Anne Mette Hancocks bøger om Kaldan og Schäfer i rækkefølge:
Ligblomsten
Mercedes-snittet
Pitbull
Foto: Rebekka Andreasen

Jeg var – som resten af Danmark – meget begejstret for Ligblomsten, som Anne Mette Hancock vandt Det Danske Kriminalakademis debutantpris for. Selvom Mercedes-snittet, anden bog i serien, også var en glimrende kriminalroman, synes jeg, at den manglede noget af den fandenivoldskhed, som kendetegnede debutromanen.

Med den tredje bog i serien har Anne Mette Hancock skrevet sin bedste bog. Synes jeg. Pitbull er både rå og rørende. Tankevækkende, underholdende og visse steder vittig.

Pitbull foregår over fire hektiske dage i juli måned, og denne gang foregår store dele af handlingen i Sønderjylland og området omkring Gråsten, hvor Anne Mette Hancock er vokset op. Selvom man kan sin historie eller googler sig frem til, at de herskabsvillaer, der ligger tæt på Dybbøl Mølle og nær Sønderborg Bugt er bygget på jord gødet med blod, så afslører bogen, at Anne Mette Hancock kender sin egn. Kærligheden og kendskabet til hjemstavnen siver ud på linjerne som små naturlige og præcise detaljer.

Der er noget dejligt kontant og no bullshit over Pitbull, der blandt andet byder på sønderjyske gangstere og skaldede mænd med muskler væsentlig større end deres intellekt. I enkelte scener kunne vi lige så godt være i Michael Connellys fiktive Bosch-univers i Los Angeles, som forfatteren selv er optaget af, selvom vi er i et goldt industrikvarter uden for Gråsten.

En enkel gang tænkte jeg: arh, det dér er lige at stramme den, er det ikke? Alligevel læste jeg grådigt videre, fordi historien bed sig fast.

Forfatteren er grundig og har styr på sin historie, og Anne Mette Hancock skriver originalt og raffineret med overskud og frisk opfindsomhed. I forhold til bind to er der heldigvis skruet ned for de overdrevne metaforer, der blev en smule for konstruerede. Nyd sproget. Hancock skriver virkelig fint.

Der er solid spænding frem til de allersidste sider, hvor forfatteren vrider historien en ekstra omgang. Skøn overraskende slutning.

Og Pitbull er mere og andet end rå action og pistolskud, enkelte steder blev jeg rørt og bevæget.

Graverjournalisten Heloise Kaldan researcher til en reportage om Røde Kors vågetjeneste, der er sat i verden for at forhindre, at mennesker dør ensomme og alene uden at have nogen ved deres side i den allersidste tid. I flere måneder er Heloise kommet i hjemmet hos en ældre, dødende kræftsyg mand fra Sønderjylland, en ældre herre, som hun er kommet til at holde af.

Da manden i et forvirret øjeblik bliver angst og antyder, at han har været tæt på en voldsom begivenhed tidligere i livet, en begivenhed så brutal, at han frygter, at det gammeltestamentlige “øje for øje” bliver virkelighed, når han dør, beslutter Heloise (med stumt h) at tage til det sydlige Jylland for at grave i fortiden og forhåbentlig hjælpe den dødende mand med at samle de brikker, der kan lette hans bælgmørke samvittighed. Og give ham sjælefred.

Sjælefred og fortrydelse

Det er en kriminalroman om at hige efter syndsforladelse, når man snart tager livets allersidste åndedræt, en roman om at ingen skal dø alene. Og det er bog, der handler om gammel kærlighed, der blusser op, om dystre hemmeligheder i et lille lokalsamfund, og om sorg og hævn og savn. Og fortrydelse. Om etik og moral – og om at gøre det rigtige, selvom det føles forkert.

Heloise og Schäfer har et slags datter/far-forhold, og igen får den 37-årige københavnske journalist brug for den noget ældre efterforskers hjælp. For hvert bind får vi flere nuancer af de to karakterer, der er sammensatte og kantede, og som supplerer hinanden fremragende.

Tag roligt hul på krimiåret 2020 med en herlig krimi, der sikkert ender på bestsellerlisterne som de to øvrige bøger i serien. Bogen udkommer i dag på Lindhardt og Ringhof.

PS: Filmrettighederne til alle tre bind i serien om Kaldan og Schäfer er solgt til filmatisering.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.