Hyggekrimier i en coronatid 11


Hyggekrimier: Verden, som vi kender den, smuldrer i øjeblikket. Jeg kender flere, der har svært ved at koncentrere sig om at læse i denne usikre coronatid. Men jeg kender også folk, der sluger den ene bog efter den anden nu, de har mere tid til fordybelse. Gode historier har vi altid brug for. Til dig, der gerne vil undgå de allermest voldsomme krimier, men foretrækker plads til eftertanke og finurligheder, har jeg her samlet et lille udvalg af det, man på engelsk kalder “cozies”.

Bøgerne på billedet er alle udkommet. Foto: Rebekka Andreasen

Jeg læste engang en artikel, hvor en sprogforsker kaldte ordet hygge for et kulturelt nøgleord. Et ord, der siger noget om, hvordan vi opfatter og fortolker omverdenen. Et ord, der er vigtigt for os danskere. Og som er svært at oversætte. Sjovt nok stammer ordet faktisk fra norsk, nordmændene har dog deres eget koselig.

Når vi taler om hyggekrimier, såkaldt cozy crime, så er det Storbritannien, der har banet vejen for genren. Tænk bare på Agatha Christies Miss Marple eller Poirot, så kast dig over en af de gode gamle britiske puslespilskrimier, hvis du trænger til en såkaldt hyggekrimi uden blodige detaljer. En af mine egne favoritter er Mordet i Orientekspressen.Skrevet i 1934, men Christies historie holder stadig.

Du kan også kaste dig over nogle af de nye udgivelser:

Elly Griffiths De udstødte, Gads Forlag:

Jeg er faldet pladask for britiske Elly Griffiths serie om Ruth Galloway, der er arkæolog og knogleekspert. For nylig udkom sjette bind i serien, De udstødte.

Titlen havde forfatteren længe i hovedet. Hver år bliver der holdt en messe på kirkegården Cross Bones i London, der kaldes ‘Gudstjenesten for de udstødte døde.’ Altså en gudstjeneste for de mennesker, der er begravet i de ukendtes grav samt fattige, pestofre eller prostituerede. Folk, der ikke fik megen opmærksomhed, da de døde.

Netop den gudstjeneste åbner bogen i De udstødte, men Elly Griffiths har flyttet messen til Norfolk, hvor bøgerne om Ruth Galloway foregår. Under en udgravning tæt på Norwich Castle, et af egnens varetegn, finder Ruth skelettet af en af områdets mest berygtede mordere, der blev hængt i 1867. Og Galloway får både sin tv-debut og møder en høflig, amerikansk akademiker. Og så er det første bog, hvor vi møder Ruths bror Simon.

Elly Griffiths bøger om Galloway kan bestemt kategoriseres som hyggekrimier. De er spændende, men på en langsommelig måde. Som seriens øvrige bind er De udstødte fuld af charme, britisk humor og atmosfærefyldte beskriver af miljøet. Og så er der gensyn med et herligt persongalleri og vægt på deres indbyrdes skærmydsler.

Oversat af Lærke Pade.

Anna Grue, Mysteriet i genbrugsen, Lindhardt og Ringhof.

I dag udkommer Anna Grues første krimi om efterlønneren Fru Mortensen, der nu ikke længere arbejder som lægesekretær, men som er frivillig i den lokale genbrugsbutik i Nykøbing Sjælland. Da først en ældre frivillig og så endnu en fra butikken dør, begynder Anne-Maj Mortensen sin egen efterforskning. Og med ihærdighed og stædighed får hun lidt hjælp fra en ung politimand.

Det er en veloplagt, herlig hyggekrimi, hvor der er plads til både at lave mad (ingen skal bryde sig om at forstyrre Fru Mortensen, når hun kokkererer), gå tur med gravhunden Mortensen den Tredje (det er jo en Anna Grue-krimi) og uden den dystre og mørke undertone, der ofte præger mere hårdkogte og rå kriminalromaner.

Det er herligt at komme med til Odsherred, hvor forfatteren selv bor, og som sjældent danner kulisse for danske krimier.

Der er fokus på det nære, på de tætte relationer og på de rivaliseringer, der kan være på en frivillig arbejdsplads som genbrugsen. Jeg klukkede flere gange undervejs, mens jeg læste. Hvad historien ikke har af tempo og kompliceret handlingsforløb og tvists, har den af underfundig lune, små fine detaljer om hverdagen, sproglig veloplagthed og en pragtuld hovedperson, jeg gerne læser om igen.

Jeg skulle netop have modereret en samtale med Elly Griffiths og Anna Grue om How to Make Crime Cozy på den nu aflyste krimimesse i Horsens. Tjek i øvrigt messens hjemmeside, hvor der kommer masser af krimiguf og videoer i løbet af weekenden.

Louise Penny, Mørkt motiv og Nådestødet, Hr. Ferdinand

I går udkom de to første bøger i canadiske Louise Pennys serie om kriminalkommissær ved Quebecs Politi Armand Gamache, der bliver kaldt for en slags moderne Poirot. Christies detektiv er belgier, men født i den franske del af landet, så mon ikke de to har modersmålet til fælles?

Bøgerne foregår i den canadiske landsby Three Pines i det sydlige Montreal, og jeg har ikke fået læst endnu. Men anmeldere kalder serien for begavet, herlig, hjertevarm og en stor fornøjelse.

Tredje og fjerde bog i serien udkommer også i år, så måske det er nu, du skal i gang med serien? Bøgerne er oversat af Helena Brennum.

Lars Kjædegaards serie om Agnes Hillstrøm i rækkefølge: Liget i lyngen, En digters død, Farvel søster, Den lukkede kiste, De menneskelige rester, Gyldendal

Produktive Lars Kjædegaard er aktuel med en spritny krimiserie i fem bind om den 62-årige drabsefterforsker Agnes Hillstrøm og hendes assistent Otto Vang. Korte krimier på under 150 sider, der alle netop er udkommet med tranelogo på ryggen.

Jeg har ikke læst bøgerne endnu, men jeg er stor Kjædegaard-fan, fordi han kan noget finurligt med både sprog og humor. Og hvis den nye serie ligesom serien om Anita Hvid og Thor Belling handler om almindelige mennesker i ualmindelige situationer, så er der noget at glæde sig til.

Tv-serier:

Mord på Mallorca, TV2 Charlie:

Hver tirsdag aften viser TV2 Charlie Mord på Mallorca. Serien handler om den britiske betjent Miranda Blake, der modvilligt bliver makker med den tyske detektiv Max Winter. Nyd de flotte sommerbilleder af øen og af Palma, der får rejsefeberen til at stige, særligt i denne tid, hvor de fleste af os er hjemme. Mange danskere vil nok kunne genkende pladser, kirker og gader fra ferier på den spanske ø.

Forvent ikke komplicerede historier eller plots, som du ikke kan regne ud. Forleden var det selvfølgelig den rige smukke russer med gigantisk yacht, bodyguard og kantet accent, der var skurken. Karaktererne er en anelse karikerede.

Krimi, man bestemt ikke skærer sig på, og tempoet lunter mere end det spurter. Men mange vil nok hygge sig med serien alligevel. Kan også ses på TV2 Play.

Sommerdahl, TV2 Charlie:

Det er også på TV2 Charlie, at du kan se tv-serien Sommerdahl, bygget over Anna Grues bøger om den skaldede detektiv. Hver sag er delt op i to afsnit. I første del ser vi forbrydelsen, og i anden del opklares den.

Skil tingene ad. Tv-serien er langt fra det univers, du kender fra bøgerne. Peter Mygind har hovedrollen som politiefterforsker Dan Sommerdahl. Og han er altid skøn. Også her. Men Mygind er overhovedet ikke skaldet eller den Sommerdahl, jeg så for mit indre blik, da jeg læste bøgerne. Vi krimilæsere ved jo, at Dan er reklamemand.

Sammen med sin ven og makker, Flemming Torp (André Babikian, der nærmest kun ser brysk ud og ikke har mange replikker at arbejde med), opklarer han kriminalsager i Helsingør.

Samtidig kæmper Dan for at holde sammen på ægteskabet med Marianne (Laura Drasbæk), der arbejder som chefkriminaltekniker hos Helsingør Politi, og altså ikke læge som i bøgerne.

Igen en tv-serie med meget smukke billeder, ofte med bølgende hav og Kronborg i baggrunden. Og en serie med mere fokus på det nære og de personlige relationer end selve opklaringsarbejdet. Så langt så godt. Tv-serien har dog ikke samme charme – eller spænding – som bøgerne. Og jeg er lidt skuffet over serien. Kan også ses på TV2 Play.

PS: Jeg er selv til både såkaldte hyggekrimier, men jeg elsker også de mere rå og voldsomme af slagsen. Og den næste bog jeg anmelder her på bloggen, vil jeg absolut ikke kalde en hyggekrimi. Hold øje med bloggen. Og pas på jer selv derude.

Mange vild-med-krimi-hilsner fra

Rebekka

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 thoughts on “Hyggekrimier i en coronatid

 • Louise Olesen

  Hej Rebekka, dine anbefalinger kommer jo lige i rette tid til weekendens krimireadathon <3 Du plejer altid at have fuldstændig styr på tingene, så måske du kan hjælpe mig? Jeg ville nemlig gerne læse Kvædegaards nye serie, men jeg kan ikke finde den første bog som lydbog på Mofibo. Er bogen lige blevet udgivet og derfor ikke nået til Mofibo endnu? Eller er der måske en anden grund? Hjertelig tak for at dele dine anbefalinger <3

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Hej Louise

   Tak for din søde besked. Og selv tak da. Dejligt du læser med.
   God fornøjelse med weekendens krimireadathon.
   Serien er udkommet på Gyldendal for nogle uger siden, og jeg ved desværre ikke, om den kommer på Mofibo. Men jeg kan se, at du kan finde den som både ebog og lydbog på Saxo. Jeg er selv ret vild med Kjædegaard. God fornøjelse uanset hvad du kaster dig over her i weekenden.

   Bedste hilsner
   Rebekka

   • Louise Olesen

    Hjertelig tak <3 De andre i serien er på Mofibo som lydbøger, så jeg prøver at skrive til dem og spørge efter etteren 🙂 Kh Louise

     • Louise Olesen

      Ja , det er kun etteren, jeg ikke kan finde. Jeg har prøvet at skrive til dem nu, så jeg må lige vente med den serie. Så er det jo godt, du har anbefalet andre krimier 🙂

 • Laura

  Åh altså Rebecca.
  Græder over Krimimessen (naturligvis retvise) aflysning. Min mor og jeg er ALTID afsted og netop i år var det ekstra vigtigt da hun desværre er kræftsyg og nok ikke er her næste år :-(.
  Jeg plejer altid lige at hilse på dig, håbe du vinder bedste krimiblog og lytte til mange af dine interviews. I år er det anderledes og jeg havde lige brug for nogle gode anbefalinger.
  Tak for det. Pssstt kan du ikke anmelde Den Tavse Patient? Vil gerne høre hvad du synes 🙂

  Kram Laura

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Kære Laura
   Tak for din søde besked. Er ked af at høre, at din mor er kræftsyg.
   Og ja, vi er mange der ærgrer os over, at messen er aflyst. Kan godt forstå, at det betyder ekstra meget for jer.
   Jeg har ikke lige planer om at læse Den tavse patient. Men du kan finde anmeldelser af bogen på mange andre blogs.
   Tak fordi du følger med her på bloggen.
   Jeg er desværre ikke blandt finalisterne til bedste krimiblog, men tak for de søde tanker.

   Bedste hilsner
   Rebekka

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Tak Christina
   Og ja, vi er jo mange, det ærgrer os og gerne ville have været til Krimimessen.
   Gode tanker til dig
   Rebekka

 • Heidi Timmermann

  Super inspiration som altid. Glæder mig til de hvilken bog du anmelder næste gang. Noget af en thiser du afslutter med.