Anmeldelse: Kønslig omgang af Susanne Staun 2


Anmeldelse: For nylig udkom den sjette spændingsroman i serien om Fanny Fiske. Det er 11 år siden sidste bog i serien udkom, og sikke et herligt gensyn. I Kønslig omgang bliver Fiske anklaget for sexchikane, magtmisbrug og uagtsom voldtægt samtidig med, at hun selv efterforsker en række voldtægter mod lesbiske.

Susanne Staun er også kendt for sine bøger om retsmedicineren Maria Krause. Foto: Jørgen Asmussen.

En dorsk døgenigt kan man ikke kalde forfatteren, når det kommer til at folde sproget ud. Hvis du er optaget af, hvordan man kan bruge det danske sprog og gøre det vidtspændende, sprudlende og hamrende originalt, så læs for guds skyld Susanne Stauns bøger. Hun kæler for sproget med samme omhu, som en modeljernbane-nørd laver en monteringsvejledning for en sporskifte-dekoder.

Staun skriver dejligt forsorent (kækt) og fandenivoldsk. Tillægsord, som også passer på hendes særprægede hovedperson adfærdspsykologen med speciale i profilering af serieforbrydere, Fanny Fiske, der har det tilfælles med mange andre fiktive krimikarakterer, at hun er glad for alkohol. Brandy, Vecchia, er hendes foretrukne fix. Jeg blev fuld af blot at læse om hendes indtag af brandy og dyre, franske vine.

Fanny Fiske er ikke selvkritisk, tvivlende eller tynget af skam, hun er derimod bramfri, rapkæftet, direkte, excentrisk, rå, uhæmmet, går i svinedyrt mærketøj, ligesom uforpligtende og hyppig sex, gerne med purunge mænd, står højt på listen over det, der øger hendes livskvalitet.

At hun indimellem kan komme til at virke karikeret – hvem andre end Fiske vil købe en hijab i fed helsilke, når hun vil være inkognito? – tager jeg som læser med, fordi Stauns hovedperson er knaldhamrende underholdende at læse om.

Det fede Tarantino/tegneserie-agtige bogcover passer perfekt til historien.

Bogen er udkommet på Gyldendal. Coveret er lavet af Henriette Mørk. Foto: Rebekka Andreasen.

Hvis du blander Alexis fra tv-serien Dollars med et skvæt stærk rødstrømpe, der også er en intelligent professortype, så ved du, hvordan jeg ser Fiske for mit indre blik.

Mon ikke bogens heltinde har rundet de 60 år her i bog seks? Og bortset fra at Fanny Fiske er rædselslagen for at forfalde og se ældre ud, og derfor er mere end glad for plastikoperationer, så er der ikke meget, der kan slå hende ud. Heller ikke selvom hun møder modstand i en moderne og kompliceret verden. Forfatteren skåner ikke sin hovedperson.

I Kønslig omgang tager Staun fat på krænkelsesdebatten og #metoo. Eller nærmere  #mentoo, som nogle mennesker råber i romanen. På bogens allerførste sider får Fanny Fiske nemlig stukket en stævning i hånden. Sigtet for uagtsom voldtægt, magtmisbrug og sexchikane af fem mænd år tilbage, mens hun forelæste på Institut for Kriminologi.

Samtidig skal hun hjælpe politimanden Sam, der har polske aner og er en gennemgående figur i serien, med at lave en profil på en gerningsmand, der overfalder og voldtager lesbiske på barer et sted i det sydlige England.

Nyd bogen for dens herlige hovedperson, for det sprudlende sprog og fordi Susanne Staun med spændingsromanen siger en masse interessant, skarpt og også humoristisk om kultur og køn, om mænd og kvinder og alt derimellem.

At finde rundt i de forskellige kønsidentiteter kan være uoverskueligt, faktisk så kompliceret, at Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske har lavet en decideret ordbog over de talrige kønsidentiteter og kønsforståelser, der findes. At Fanny Fiske indimellem har sit hyr med at jonglere med begreberne, er ikke så underligt.

Bogen er skrevet i første person ental. Af og til er der passager med, synes jeg, for lange dialoger og indre tanker, der bliver til svinkeærinder i forhold til plottet. Men de dér langt ude tanker – det er bare sådan, Fanny Fiske er. Og jeg finder mig i det. Det er det værd.

Er du udelukkende til hyggekrimier, så gå en stor bue uden om Kønslig omgang.

Bøgerne om Fanny Fiske i rækkefølge:

 • Som arvesynden (1999)
 • Liebe (2000)
 • Mit smukke lig (2002)
 • Mine piger (2008)
 • Før jeg dør (2009)
 • Kønslig omgang (2020)

Bogen er udkommet på Gyldendal.

PS: Apropos køn og sprog. I Klog på Sprog på P1, som du kan finde som podcast, tog Adrian Hughes i to udsendelser i januar 2020 fat på emnet køn. Og sprog. Den ene udsendelse handler om kønnede sproglige koder for mænd og kvinder. Den anden udsendelse handler om, hvorvidt der er et særligt sprog for homoseksuelle. Værd at lytte til.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Anmeldelse: Kønslig omgang af Susanne Staun

 • Helle Klitgaard

  Jeg er vild med Fanny Fiske – og Susanne Staun. Jeg har set Susanne Staun på tv, når hun taler om sproget, det er et skønt, når personer brænder for deres sag.
  Jeg er vild med Fanny Fiske, fordi hun er farverig, vild og fandenivoldsk (skal der nu d i voldsk ?? jeg burde undersøge det, især når jeg skriver om Susanne Staun) og fordi hun ikke er bange for at være ældre, kvinde, glad for sex og alt det andet gode.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Kære Helle

   Tak for din kommentar. Ja, det er nemlig skønt at hun viser, at livet ikke går i stå, når man er 50+
   Og ja, hun er knivskarp når det handler om at udtrykke sig korrekt. Og ja, det er d i fandenivoldsk 😉

   Bedste hilsner
   Rebekka