Interview Dennis Jürgensen: Der skal være noget galgenhumor, jeg kan simpelthen ikke lade være


Forfatterinterview: Efter i årtier at have skrevet horror, gys og fantasy for børn og unge følte Dennis Jürgensen for ti år siden, at der skulle ske noget nyt. Han begyndte at skrive krimier for voksne – serien om efterforsker Roland Triel. Nu er Jürgensen aktuel med ny krimiserie, der foregår i det vadehavsområde, han som fugleentusiast holder meget af. (Interviewet har tidligere været bragt i Bogmagasinet / Jysk Fynske medier)

TEKST REBEKKA ANDREASEN

Efterforskerne Teit og Lehmann i Dennis Jürgensens nye krimiserie slæber begge rundt på en tung, mørk bagage. »Det gør dem interessante at skrive om. Når jeg skriver til voksne, kan jeg i endnu højere grad gå i dybden med personkarakteristikker, og det nyder jeg meget,« siger 60-årige Dennis Jürgensen, der i år kan fejre 40-års jubilæum som forfatter.

En dag i 1994 var heldet med Dennis Jürgensen. Han spottede en sibirisk blåstjert ved Blåvand i det nordlige vadehav.

»Den er sindssyg flot, og ungfuglen har den fineste blå hale,« siger forfatteren, der siden begyndelsen af 1990’erne hvert efterår har taget turen fra hjemmet i Rødovre til vadehavsområdet for at kigge på fugle. En hobby, der er et fint supplement til det stillesiddende arbejde som forfatter.

Netop det fuglerige sydvestjyske område danner rammen om Jürgensens seneste krimi Mand uden ansigt, der er første bind i en ny serie om den danske efterforsker Lykke Teit og hendes tyske kollega Rudi Lehmann.

Efter i 30 år at have været kendt for især horror, gys og fantasy skrevet til børn og unge, kastede Dennis Jürgensen sig for ti år siden over krimier til voksne – der skulle ske noget nyt. Det viste sig at være en genre, der passede ham overordentligt godt.

Et lig i grænselandet

»I bedste nordic noir-stil spiller naturen en stor rolle i Mand uden ansigt,« fortæller Dennis Jürgensen.

»De åbne, øde vidder og marsken passer godt til den historie, jeg ville fortælle. Jeg har arbejdet bevidst med at bruge vejr og miljø til at skabe en ulmende uhygge.«

Selvom han som forfatter har bevæget sig i en mere realistisk retning med krimigenren, trækker han stadig på sit »gyser-gen«, som han kalder det. »Det, at slå en tone an, så læserne danner deres egne billeder af, hvad der gemmer sig i mørket.«

Den nye bogs første scene foregår på en revle i Vadehavet præcist på grænsen mellem Danmark og Tyskland, inden tidevandet kommer buldrende. En 11-årig dreng er på tur med sin lærer, og de opdager en død mand, der er begravet i sandet. Kort efter forsvinder drengen i en tyk tåge.

De der små samfund

Liget og den forsvundne dreng skræmmer lokalsamfundet. Året før forsvandt en 6-årig pige fra området, og da det lokale politi dengang ikke formåede hverken at finde pigen eller opklare hvordan og hvorfor hun var forsvundet, bliver kriminalassistent Lykke Teit fra København bedt om at assistere i den nye sag. Hun får hjælp af den ældre politimand Rudi Lehmann fra Flensborg.

Dennis Jürgensen trækker på sin viden om området, og har også researchet, men landsbyen Melum, som er omdrejningspunkt i historien, har han opdigtet.

»Havde jeg valgt en by som f.eks. Højer, havde jeg været mere låst. I stedet har jeg placeret steder, hvor jeg ville. Det har været spændende at skrive om dynamikken i de dér små samfund, vi måske opfatter som lukkede. I virkeligheden tror jeg, at de kommer hinanden mere ved end i storbyen,« siger Dennis Jürgensen med en dialekt, der afslører en opvækst på Vestegnen.

Krimi med humor

Mand uden ansigt handler om kompliceret sorg. Den handler også om pædofili. Trods tunge, alvorlige emner sniger humor sig ind. Forfatteren lader især sin tyske politimand komme med ironiske bemærkninger.

»Min måde at se tilværelsen på bliver synlig i mine bøger. Som forfatter er det interessant at dykke ned i, hvad der får mennesker til at begå den ultimative forbrydelse og tage et andet menneskes liv. Men der skal være noget galgenhumor, jeg kan simpelthen ikke lade være. Humor virker som en god ventil, du får en smule luft, før du igen bliver skræmt.«

Mand uden ansigt udkom i marts på Politikens Forlag.

PS: Vil du læse interviewet – eller hele bladet – elektronisk, så finder du Bogmagasinet her

PPS:Siden Kærlighed ved første hik udkom i efteråret 1981, har Dennis Jürgensen skrevet mere end 60 bøger. »Ofte ser jeg scener for mig som en indre film, inden jeg skriver, og jeg har altid været meget inspireret af visuelle inspirationskilder som film og tegneserier.«

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.