Interview Viveca Sten: Jeg forestillede mig et blåfrossent lig, der lå i liften


Forfatterinterview: Indimellem interviewer jeg krimiforfattere til Bogmagasinet /Jysk Fynske Medier. Tilbage i februar interviewede jeg den svenske krimiforfatter Viveca Sten (der i øvrigt er suveræn til at tale dansk). Her kan du læse interviewet, hvor hun fortæller om arbejdet med Offermageren – første bind i en ny krimiserie. En serie, der foregår 600 kilometer nord for den skærgårdsø, hun er kendt for at skrive om.

TEKST REBEKKA ANDREASEN

Selvom Viveca Sten ikke har samme forhold til Åre, som hun har til Sandhamn, hvor hendes familie er kommet i generationer, føler hun sig utrolig godt hjemme i Åre, der ligesom øhavsmiljøet byder på stærke naturkræfter. Forfatteren har i øvrigt stået på ski, siden hun var fire.

Da verden sidste år blev ramt af corona og rejseforbud, var den svenske krimiforfatter Viveca Sten ved at gøre klar til en international pr-tur. At hun pludselig blev stedbundet, brugte hun til at skrive første bind i en ny krimiserie.

En morgen, mens den svenske krimiforfatter Viveca Sten ventede på en skilift ved Åre i de jämtlandske fjelde, hvor hun har sit fritidshus, indprentede et billede sig på nethinden.

»Jeg forestillede mig et blåfrossent lig, en helt ung kvinde, der lå i liften på vej ned fra fjeldet. Med iskrystaller på huden, rimfrost i øjenbryn og læber, der var skrumpet af kulden.«

Billedet var så stærkt, at det fik Viveca Sten til tasterne. Uden at fortælle det til hverken sin mand, sin agent eller sit forlag, skrev hun den krimi, der uventet masede sig på.

»Ingen vidste, at jeg skrev, så der var heller intet pres,« siger Viveca Sten.

Siden debuten i 2008 har hun skrevet 10 bestsellerkrimier, der foregår på den stockholmske skærgårdsø Sandhamn, og bøgerne er også forvandlet til en tv-serie. Den nye krimi er derimod rykket 600 kilometer mod nord.

Kontraster er krimiguf

Trods det, Viveca Sten kalder en apokalyptisk stemning under coronanedlukningen, følte hun sig ekstremt inspireret af de snedækkede bjergtinder. Og det gav masser af energi, gejst og flow at kaste sig ud i et helt nyt univers. Hun kalder Offermageren for en bog, der ville skrives.

Der er lighedspunkter, mener Viveca Sten, mellem Sandhamn og Åre. Hun kalder skærgårdsøen for et sommerparadis, og Åre for et vinterparadis. Begge steder har en lille lokalbefolkning og et massivt antal turister. Og tiltrækker både helt unge, der kommer for at feste, men også familier, der tiltrækkes af den kraftfulde naturs skønhed. Områderne rummer beskedne boliger såvel som velhaver-enklaver.

»Når der er kontraster, opstår der gnidninger, og netop det spændingsfelt er interessant for mig som forfatter.«

I forbindelse med interviewet med Viveca Sten, tjekkede jeg lige vejret i Åre. Godt nok omkring midnat, men alligevel… Føles som minus 28 grader. Det er koldt. Foto: Rebekka Andreasen

Mænds vold mod kvinder

Handlingen i Offermageren løber over 14 iskolde decemberdage i Åre, hvor tyve frostgrader ikke er usædvanligt. Skisæsonen er endnu ikke i gang, og fjeldene er derfor befriet for turister og den værtshusballade og vold, der følger med. Til gengæld får Daniel Lindskog, nybagt far og politikommissær ved Åre Politi, pludselig travlt, da liget af en ung kvinde bliver fundet i en skilift.

Samtidig er Hanna Ahlander sendt på ufrivillig orlov fra Citypolitiet i Stockholm efter at være raget uklar med sin chef. Tilmed har hendes kæreste slået op, så Hanna låner søsterens hus i Åre og slikker sine sår med rødvin og selvmedlidenhed.

Men efterforskningen gør hende nysgerrig og får hende op fra sofaens dyb, og Daniel er taknemmelig for flere politiøjne på sagen.

»Jeg var ikke interesseret i at lave en version 2.0 af Sandhamn-serien, og det har været en udfordring at finde ind til Hanna og Daniel og give dem liv. Men også vældig inspirerende.«

Hvor alle ti bind i Sandhamn-serien er skrevet i datid, er Offermageren skrevet i nutid. På den måde følte Viveca Sten, at hun kunne mingelere rundt med bogens tone og tempo, så den adskilte sig fra hendes øvrige bøger.

To temaer går igen i Viveca Stens bøger. Også i Offermageren. Det ene er mænds vold mod kvinder. Det andet er unge mennesker, der havner i svære problemer. Sådan er det blevet, fordi emnerne ligger forfatteren meget på sinde.

I øjeblikket arbejder Viveca Sten på andet bind i Åre-serien, og det går glimrende, selvom omverdenen denne gang ved besked.

Offermageren er udkommet på Forlaget alpha.

PS: Vil du læse artiklen – eller hele bladet – elektronisk, så finder du her Bogmagasinet

 

 

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.