Forfatterinterview: For Bogmagsinet, der følger med Jysk Fynske Medier, skrev jeg for et par måneder siden et interview med den amerikanske forfatter Karin Slaughter. Interviewet blev bragt i Bogmagsinet i begyndelsen af december. Og nu kan du læse interviewet her:
Der er cirka 300 aktive militser og paramilitære højreekstreme grupper i USA, der prædiker racehad. Det skræmmer den amerikanske bestsellerforfatter Karin Slaughter så meget, at hun blev nødt til at skrive om det. Det er blevet til romanen Den sidst enke, der er niende thriller i serien om specialagent Will Trent og retsmediciner Sara Linton.
Af Rebekka Andreasen
»For mig handler det ikke om politik. Det handler om rigtigt og forkert. Og det her er helt forkert,« understreger den amerikanske thrillerforfatter Karin Slaughter.
Hun taler om de højreekstreme strømninger, der vinder frem verden over. Fra Breivik i Norge til terrorangrebene mod moskeer i Christchurch, New Zealand. Karin Slaughter mener, at højreekstreme grupper i hendes hjemland USA er blevet mere synlige og aktive efter at Obama blev præsident i 2009.
»Nogle grupper er så ekstreme, at de ser en Helter Skelter-ideologi a la Charles Mansons som eneste løsning. Altså kaos, massedrab og racekrig. Det skræmmer mig. Og det skræmmer mig, at der er mennesker med samme holdninger, som bare siger det på en pænere måde. Det fik jeg lyst til at skrive om.«
Ebola i baghaven
Den sidste enke, der for nylig udkom på dansk på , handler om hvide højreekstremister, der ikke skyr nogle midler i kampen for det samfund, de ønsker – et samfund med hvidt overherredømme.
Karin Slaughter er især kendt for Grant County-serien med retsmedicineren og børnelægen Sara Linton og for Atlanta-serien med efterforskeren Will Trent. Og nu fletter hun for niende gang Will Trent og Sara Linton ind i samme roman.
Plottet er i vanlig Slaughter-stil kryptisk og indviklet og bygger på omfattende research. Blandt andet måtte forfatteren forbi Atlantas Center for Sygdomsbekæmpelse, der ligger tæt på forfatterens eget hjem. Så tæt, at Slaughter leende forklarer, at ”der er ebola i min baghave”. Centeret forsker i infektionssygdomme og opbevarer dødelige virusser som anthrax, miltbrand og SARS.
At komme indenfor var en intens oplevelse, siger Slaughter. Sikkerheden på centret er ekstrem høj, og hendes bil blev tjekket med spejle og bombehunde. Da Slaughter forklarede en af centrets eksperter, at hun havde tænkt sig at skabe ravage i romanen med et biologisk våben,” lignede han en, der var ved at skride i bukserne af skræk.”
»Så fik vi en god snak om, hvordan jeg kunne gøre bogen realistisk uden at give folk med skumle hensigter gode ideer,« skraldgriner Karin Slaughter.
Ikke alt er som det plejer
I prologen befinder en mor og hendes 11-årige datter sig på en parkeringsplads ved et indkøbscenter, da en varevogn blokerer vejen og brutalt hiver en af dem ind i bilen. Men det er ikke barnet, der bliver kidnappet. Det er moderen.
»Jeg elsker puslespillet med at plotte en uforudsigelig historie. Og det er stadig interessant at skrive om Will Trent og Sara Linton, fordi de er uperfekte mennesker Glansbilleder interesserer mig ikke,« forklarer Karin Slaughter.
Normalt tilstræber forfatteren en vis tidsløshed i sine historier, men i Den sidste enke gør hun gennem datering af kapitlerne det tydeligt for læseren, at historien foregår over en måneds tid sommeren 2019.
Trofaste læsere af serien er vant til, at det især er den mandlige hovedperson, der er helt fremme ved frontlinjen, men denne gang er Sara Linton mere involveret i begivenhedernes gang og får i bogstaveligt forstand beskidte hænder. Det har været sjovt og udfordrende for Karin Slaughter at vise en ny og mere kampklar side af sin kvindelige hovedperson.
»Jeg elsker, at Sara kæmper for både sig selv og Will i denne historie, og at hun er mere med dér, hvor tingene sker. Faktisk har det også inspireret mig i arbejdet med den tiende bog om Will og Sara, som jeg skriver på nu.«
Først og fremmest håber Karin Slaughter på, at plottet i Den sidste enke afspejler en forbigående situation. Og hun pointerer, at det ligger i Amerikas DNA at være et multikulturelt land.
»Når folk læser bogen om tyve år, tænker de forhåbentlig, at det er godt, der ikke er de ekstremistiske tendenser i samfundet længere.«
PS: Bogen Brudstykker, Karin Slaughters stand-alone fra 2018, er i gang med at blive til en Netflix-serie i otte afsnit. Slaughter følger projektet på tæt hold og er foreløbig vældig tilfreds med hovedforfatteren og hele processen omkring projektet. »Jeg er blevet inviteret med på filmsettet, når de begynder at optage til foråret. Det bliver superinteressant, og jeg glæder mig allerede,« siger Karin Slaughter.
PPS: Som barn søgte Karin Slaughter ofte mod biblioteket for at fordybe sig i bøgernes verden. Og, som hun leende forklarer, for at få ro for sine to irriterende storesøstre. I dag står hun bag nonprofit organisationen Save the Libraries.