Interview med Stephanie Caruana


Mød Stephanie Caruana. Hun er uddannet journalist og til september udkommer hendes første roman – krimien Smerten selv. Hun har været over seks år om at skrive bogen, og processen har været hård, men god. Sparring med redaktøren og åbenhed i skrivefasen har gjort romanen bedre, mener hun.

Rosinante udgiver bl.a. Julie Hastrup, Helle Vincentz og Malene Kirkegaard. Og til september også Stephanie Caruana.

Mange forfattere er private, når de skriver. Hvorfor har du valgt åbenheden?

– For at holde gejsten oppe, faktisk. Når ingen forventer noget, behøver man jo heller ikke arbejde på det. Jeg har et lille hold testlæsere og fik gode oplevelser af at dele ud. Det er kun grænseoverskridende i begyndelsen.

Hvordan kan det være, det endte med en krimi?

– Det begyndte som et erotisk/feministisk litterært projekt for mig, men jeg kunne ikke få det til at hænge sammen. Jeg vendte og drejede historien, tænkte ud ad en tangent, og det slog mig, at min hovedpersons grænseløshed ville ende med mord, og så faldt historien endelig på plads for mig.

Hvad handler din roman om?

– Det er historien om en kvinde, der søger at tabe sig selv. En fortælling om en morder, der kæder sex sammen med død. Og allermest handler det om en mand, der finder sig selv under opklaringen af de mord, der har forbindelse med kvinden. Plottet kører i flere tider og med flere synspunkter.

Hvordan kan man have en hel roman i hovedet?

– Det kan man heller ikke! Jeg kan ikke, i hvert fald. Men jeg har scener, personer, stemninger, replikker. Med hårdt arbejde og held kan det hele mødes. Og ellers må man skrive om, smide ud, nærme sig det fra en anden vinkel.

Hvad læser du lige nu?

– Jeg er i gang med Julie Hastrups Portræt af døden og ellers er både en lærebog i retsmedicin og Peer Kaaes dokumentariske Mordet på Peter Bangs Vej på mit natbord. Men retsmedicinen tager jeg i meget små doser, det er for barskt ellers.

Hvilken krimi har gjort størst indtryk på dig?

– Jeg synes, det er svært at vælge, men krimier, der udfordrer genren, enten plotmæssigt, fortælleteknisk eller sprogligt, f.eks. Karin Fossum og de første bøger i Peter James’ Roy Grace-serie. Jeg er desuden så glad for Thomas Harris’ Hannibalserie, at en biperson i bogen hedder Harris til efternavn.

Hvilke krimier ser du på tv?

– Jeg er lidt dårlig til at få set tv, men Sherlock er jeg fuldstændig vild med. Jeg så naturligvis Forbrydelsen. Det var sjovt hvor meget forskel, de forskellige instruktører gjorde.

Hvilken fiktiv krimi-hovedperson ville du gerne møde – og hvorfor?

– Jeg ville godt møde min egen detektiv. Han hedder Mickey Liebermann, og jeg har gjort ham lækker og interessant, forhåbentligt også for andre end mig selv. Jeg ville fortælle ham, at jeg er glad for, at han har villet udvikle sig til den mand, han er endt med at blive.

Hvad har du travlt med lige nu?

– At vente på at bogen kommer ud i slutningen af september. Og varmer op til at begynde på næste bog. Jeg har lyst til at følge mine karakterer videre.

Hvis du vil vide mere om Stephanie Caruana og hendes skriveproces, så kan du læse mere på forfatterens site lige her

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.