BogForum, 2. bid: Den svenske krimiforfatter Kristina Ohlsson er aktuel med sin femte krimi om Fredrika Bergman og hendes kolleger i Alex Rechts efterforskningsgruppe. Jeg mødte forfatteren til en snak om bl.a. Israel på BogForum i Bella Center.
Kristina Ohlsson har været fascineret af Mellemøsten og Israel siden teenageårene. Hun er opvokset i et hjem, hvor man talte meget om politik og historie, og mens især hendes far var meget fascineret af USA, kastede Kristina Ohlsson blikket mod staten Israel og det jødiske folks historie. Hun gøs, da hun som 12-13-årig hørte om Holocaust og folkedrabet på millioner af jøder. Og hun blev optaget af det unge land – og det jødiske folks lange historie. I en periode boede hun også selv i Jerusalem, som hun kalder en fantastisk, fascinerende og kompleks by. En by, der har særlig betydning for både jøder, kristne og muslimer.
Ohlssons fascination er smittet af på hendes femte Fredrika Bergman-krimi, Davidsstjerner. Og det stopper ikke med titlen. Bogen foregår i et jødisk samfund i Stockholm. En pædagog på en jødisk skole bliver skudt. Kort efter forsvinder to jødiske drenge på vej til tennistræning. Og politiet må denne gang til Israel for at løse krimigåden.
Bogen er delvist skrevet i Jerusalem på The American Colony – et femstjernet, historisk hotel i hjertet af Jerusalem – tæt på den gamle bys seværdigheder.
Jeg var netop blevet rask efter at have været alvorlig syg – ja, faktisk havde jeg været tæt på at dø af en infektion. Jeg havde sagt mit job op og helliget mig skriveriet på fuld tid. Og det var fantastisk at sidde netop i Jerusalem og skrive. Der var noget magisk over det hele, og jeg skrev som en gal i den uge, jeg var der. Jeg sad under en stjerneklar, varm nattehimmel i hotellets have og restaurant og skrev den halve nat. De ansatte på hotellet kunne godt mærke, at jeg var i gang med noget, der betød noget for mig, så de lod mig være i fred.
Forfatteren har selv arbejdet som bl.a. akademisk analytiker hos Säpo – det svenske sikkerhedspoliti svarende til danske PET, og hun har arbejdet som kontra-terroristekspert i Wien. Det er ikke tilfældigt, at en af de helt centrale personer i hendes bøger, Fredrika Bergman, ikke er uddannet politimand. Hun er akademiker, som forfatteren selv. Kristina Ohlsson har nemlig læst statskundskab.
Og da “jeg ikke kender en eneste i Säpo, der er alkoholiker”, har hun skabt en politimand uden alkoholproblemer: Axel Recht. Han har begge ben solidt plantet på jorden, er sympatisk og vellidt – og elsket af sine nærmeste.
De sidste tre år har Kristina Ohlsson skrevet på fuld tid, og Davidsstjerner er af anmeldere blevet kaldt den bedste i Fredrika Bergman-serien. Ohlsson har desuden stor succes som børnebogsforfatter i hjemlandet, ligesom hun også har skrevet en debatbog om integration.
I forfatterens seneste krimi spiller en gammel israelsk legende en rolle. Legenden om Papirdrengen, der kommer om natten og henter sine ofre. Da forfatteren på et tidspunkt mødte den israelske ambassadør i Stockholm, Isaac Bachman, spurgte ambassadøren forundret, hvor hun dog havde hørt om den legende – for den var ny for ham.
Det er altså noget, jeg har fundet på. Men den slags myter eksisterer jo i alle samfund. Jeg kan ikke forklare, hvor ideerne kommer fra. Det kan være en notits, jeg læser, eller noget, jeg har set i tv, og så går min hjerne bare i gang…
Læs mere om Davidsstjerner, der er udkommet på Modtryk, her
Super godt indlæg, og meget spændende.
Tak skal du have Lone.