Det er ikke tilfældigt, at vi her i Danmark – og resten af Skandinavien for den sags skyld – er så vilde med krimier, thrillers og spændingsromaner.
Netop fordi vi bor i et fredeligt område af verden med demokrati og ytringsfrihed, så giver det os på en mærkværdig måde lyst til at læse om mord, vold, brutalitet, kaos etc.
At læse krimier er en så dominerende og integreret del af mine læsevaner, men hvis jeg havde oplevet, hvordan Pinochets regime med vold og brutalitet regerede i Chile eller var opvokset i baghaven til en dybt kriminel og voldelig colombiansk narkobaron, så havde jeg sikkert ikke den samme trang til krimier.
Gunhild Agger er professor på Institut for Kultur og Globale Studier, Aalborg Universitet. Hun har flere forskningsprojekter om krimigenren bag sig og har i et interview fra 2011 i magasinet Kolon bl.a. sagt:
Selvom krimien er en universel genre, kan man sige, at jo mindre vold, der er i et samfund, jo mere er der i litteraturen, paradoksalt nok.
I f.eks. Sydamerika, der er en verdensdel, der er langt mere voldelig end det, vi kender fra vores breddegrader, sværger læserne til især magisk realisme (f.eks. Isabel Allende) Denne længsel efter det eksotiske, det sanselige og det mirakuløse er måske ikke underligt, hvis man har oplevet masser af vold, kaos, magtesløshed og ødelæggelser i det virkelige liv. Selvfølgelig findes der krimiforfattere fra Sydamerika, men de nyder altså ikke samme popularitet som deres nordiske kolleger.
Mange krimier har også et samfundskritisk skær over sig, og det er vel heller ikke den stemme, forfattere gennem årerne nødvendigvis har råbt højest med i lande, hvor politiske modstandere af systemet nemt ”forsvandt” ud i den blå luft?
Da Liza Marklund i 2008 åbnede BogForum talte hun netop om, hvordan de efter hendes overbevisning først i 00’erne var begyndt at læse krimier i Spanien – sådan for alvor. Altså 30 år efter diktatoren Francos død.
Skulle du have lyst til at kaste dig over krimilitteratur fra mere eksotiske himmelstrøg, så kan du begynde med den cubanske krimiforfatter Leonardo Padura. Han har skrevet Havana-kvartetten, der er fire bøger med kriminalkommissæren Mario Conde som hovedperson. Jeg har ikke læst dem alle, men kan varmt anbefale Maskespil i Havana, der er nummer tre i serien. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.