Nyforelsket – og hæsblæsende amerikansk krimi


Har du nogensinde læst en bog flere gange? Og endda en krimi, hvor du jo unægtelig kender plot og gerningsmand? Det har jeg.

Jeg læste Patricia D. Cornwells Hvepsereden, da jeg var nyforelsket.

I går på P1 morgen var der et indslag om folk, der igen og igen læste de samme bøger. Titler som Bridget Jones’ dagbog og Tolkien-trilogien om Ringenes Herre blev af de interviewede biblioteksgæster nævnt som bøger, de læste flere gange.

I udsendelsen fortæller forfatter og litteraturprofessor Anne-Marie Mai fra Syddansk Universitet, at man lærer noget om sig selv, når man genlæser litteratur. Hun forklarer, at hun kan vende tilbage til en bog med flere års mellemrum og pludselig huske, hvilken stemning hun var i, da hun læste bogen, og hvor hun var i sit liv. Litteraturprofessoren har bl.a. læst Goethes Den unge Werthers lidelser flere gange. Bogen bringer minder om hendes gymnasietid, da hun læste bogen første gang.

Det kan jeg sagtens genkende. Jeg har bl.a. læst Patricia D. Cornwells Hvepsereden flere gange. Det er en god krimi, men ikke bedre end mange andre krimier, jeg kun har læst en enkel gang. Jeg læste den amerikanske krimi første gang i 1998. Det år mødte jeg min mand, og der skete andre gode ting det år. Da jeg genlæste Hvepsereden år senere, kunne jeg faktisk huske fornemmelsen af at være vanvittig nyforelsket. Måske jeg derfor ubevidst valgte at læse den igen?

For bøger er jo minder. Læs eller genlæs indlægget her, hvor jeg fortæller, hvorfor Egypten minder mig om Jo Nesbøs Snemanden. Og hvor jeg forklarer hvilken bog, der gjorde et kæmpe indtryk på mig, da jeg en periode boede i Uganda.

Smid gerne en kommentar her på bloggen, hvis du har læst en bog flere gange – hvad enten det har været en krimi eller en anden skønlitterær genre.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.